Sveriges P16-landslag med spelare födda 2006 kan inte längre nå P17-EM nästa år. Det unga landslaget är utslaget ur EM-kvalet efter tre matcher och två inspelade poäng. 

Det blev inget succéartat EM-kval för P16-landslaget i Kroatien. Det talangfulla landslaget stod inför en tuff förstarunda i EM-kvalet mot värdnationen Kroatien samt Wales och Albanien. För att ha chans på att nå Elite Round (nästa kvalrunda) behövdes en placering bland de tre första i gruppen, något som Sverige misslyckades med.

I kvalpremiären ställdes Blågult mot Albanien, en match som resulterade i förlust med 1-3. I den andra omgången ställdes Sverige mot Wales, en match man kontrollerade. Tillställningen blev en målrik sådan där Wales kvitterade i matchens slutminut till 3-3, vilket endast gav Sverige en poäng. Blågult hade behövt alla tre poäng för att skapa sig ett bättre läge till sista omgången mot Kroatien. Där behövde Sverige en seger samtidigt som andra resultat behövde gå vägen.

Slutomgången mot Kroatien slutade dock oavgjort till 2-2, efter en svensk vändning i andra halvlek. Något som inte räckte för Blågult. Med två inspelade poäng slutade Sverige sist i sin kvalgrupp. Detta innebär att man inte tar sig vidare till nästa kvalrunda som är Elite Round och därmed missar P06-landslaget möjligheten att spela EM nästa år. Sverige saknade en viktig spelare i lagkaptenen Lucas Bergvall under samlingen. Bergvall behövdes i klubblaget IF Brommapojkarna som i veckan avancerade upp i Allsvenskan från Superettan.

Resultat och målskyttar

Sverige – Albanien, 1-3

Målskytt:
Allen Smajic

Sverige – Wales, 3-3

Målskyttar: 
Santino Samuyiwa, Isak Alemayehu Mulugeta, självmål

Sverige – Kroatien, 2-2

Målskyttar:
Santino Samuyiwa, Nuurdin Ali Mohudin

Uppdaterad 27 oktober, 2022