Expekt

Tjeckien såg ut att knipa en tung poäng i Grupp F efter en lysande försvarsinsats mot Portugal. Men då tittade Francisco Conceicao fram i allra sista stund och skickade in 2-1 för Portugal på tilläggstid.

Den första gruppspelsomgångens sista match spelades under den sena tisdagskvällen när Portugal tog emot Tjeckien i Leipzig. Cristiano Ronaldo startade i anfallet för Portugal för att spela i sitt sjätte (!) Europamästerskap för sitt land. Ronaldo delade där anfallsduo med Rafael Leao hos en av förhandsfavoriterna till EM-guldet. Noterbart är att bredvid Ronaldos nya rekord (flest EM-turneringar spelade) så blev Pepe äldsta EM-spelare någonsin med sina 41 år och 113 dagar.

Portugal tog tag i matchbilden direkt och Cristiano Ronaldo var närmast att göra mål med två bra lägen under den första halvtimmen. Portugal var utan tvekan spelförande i första halvlek men Tjeckien slet något oerhört och spelade bra bakåt och försökte kontra några gånger. Den första halvleken slutade 0-0 efter en heroisk insats från tjeckerna, som stod upp bra.

Portugiserna ägde matchbilden även i andra halvlek men efter kvarten spelad var det Tjeckien som gjorde målet. Efter att en boll snappats upp på vänsterkanten kunde ett inlägg slås innan Vladimir Coufal plockade upp bollen och peggade upp densamma till Lukas Provod som i sin tur borrade in bollen i den bortre maskan till 0-1 för Tjeckien och Portugal var skakat.

Men Portugal kom tillbaka snabbt. Man pressade på igen, denna gång för en kvittering, och hittade in i mål. Det krävdes dock ett tjeckiskt självmål efter att Nuno Mendes nick hamnade hos målvakten Stanek som i sin tur stötte ut bollen på en egen försvarare och in i eget mål.

Portugal jagade sedan också ett ledningsmål, något man till slut också skulle få. I den 87:e matchminuten nådde Cristiano Ronaldo högst på ett inlägg och nickade bollen i stolpen, och på returen högg Diogo Jota och forcerade in bollen. Men CR7 var någon centimeter offside i nicken och målet dömdes bort. Portugiserna hade då bara några minuter på sig att hitta ett nytt ledningsmål, och visst skulle det komma.

I den första tilläggsminuten slogs ett lågt inlägg in mot straffområdet och de tjeckiska försvararna kunde inte rensa bort bollen. Istället dök inhopparen Francisco Conceicao upp från ingenstans och sköt dit 2-1 för Portugal, som avgjorde matchen i allra sista stund. Tungt för Tjeckien men glädjefyllt för Portugal.

Matchen slutade 2-1 till Portugal som till slut fick hål på Tjeckien. Tjeckerna ska dock lämna premiären med mycket beröm, då man stod för en fin insats försvarsmässigt. Portugals tre poäng innebär att man hänger med Turkiet i toppen av Grupp F.

Portugal – Tjeckien, 2-1 (0-0)

’62 0-1 Lukas Provod
’69 1-1 Robin Hranac (självmål)
’90+2 2-1 Francisco Conceicao

Uppdaterad 18 juni, 2024