Expekt

Danmark såg ut att gå mot premiärseger i Stuttgart. Då dök Erik Janza upp för Slovenien och drämde till med ett drömmål. Detta för att spika slutresultatet till 1-1 i Grupp C:s första match.

Under söndagen sparkade Danmark igång sitt EM-äventyr i Tyskland när man ställdes mot Slovenien i Stuttgart. EM-fotboll.se var på plats i Stuttgart för att följa matchen genom reporter Juuso Sallinen. Danskarna var favoriter in till mötet, mot ett Slovenien som på pappret ser svagare ut in till mästerskapet.

Danmark fick också en bra start på matchen när Christian Eriksen gav laget ledningen redan efter 17 minuter. Efter en inkastvariant och fint kombinationsspel satte Eriksen 0-1. För tre år sedan låg samme man livlös på Parken i Köpenhamn under EM-premiären 2021, och nu blev han alltså Danmarks premiärskytt i EM 2024. Wow.

Danmark var bättre i första halvlek och kontrollerade matchen fullständigt mot ett Slovenien som hade ett par halvfarliga kontringar i första halvlek. I andra halvlek kontrollerade Danmark händelserna med boll men Slovenien stack upp på några fasta situationer och hotade. Benjamin Sesko hade också ett stolpskott. Till slut kom också en dansk chock, och en slovensk kvittering. Efter en hörna fick Erik Janza på en drömträff och kvitterade till 1-1 med dryga kvarten kvar av ordinarie tid.

Det blev en flängigare match efter slovenernas sena kvittering. Danmark bytte in nytt blod i jakt på ett nytt ledningsmål. Slovenien jagade också mål även om man säkerligen var det lag som var mest nöjda med ett oavgjort resultat sett till den danska favoritstämpeln inför mötet.

Något avgörande mål fick inget av lagen. Matchen i Stuttgart slutade 1-1 efter två helt olika halvlekar. I första halvlek var Danmark bättre och i andra halvlek var det Slovenien som var bäst stundtals.

Nästa match för Danmark är den 20 juni mot England i Frankfurt, då är EM-fotboll.se fortsatt på plats. Danskarna avslutar gruppspelet den 25 juni mot Serbien i München.

Slovenien – Danmark, 1-1 (0-1)

’17 0-1 Christian Eriksen
’77 1-1 Erik Janza

Så startade lagen

Slovenien

Jan Oblak

Erik Janza, Jaka Bijol, Vanja Drkusic, Zan Karnicnik

Petar Stojanovic (ut ’67), Adam Gnezda Cerin, Timi Max Elsnik (ut ’75), Jan Mlakar (ut ’75)

Andraz Sporar (ut ’90+4), Benjamin Sesko (ut ’90+4)

Inhoppare:
Benjamin Verbic (’67), Jan Gorenc Stankovic (’75), Zan Celar (’75), Jasmin Kurtic (’90+4), David Brekalo (’90+4).

Danmark

Kasper Schmeichel

Jannik Vestergaard, Andreas Christensen, Joachim Andersen

Alexander Bah, Morten Hjulmand (ut ’89), Pierre-Emile Höjbjerg (ut ’83), Christian Eriksen, Victor Kristiansen (ut ’79)

Jonas Wind (ut ’83), Rasmus Höjlund (ut ’83)

Inhoppare: 
Joakim Maehle (’79), Yussuf Poulsen (’83), Kasper Dolberg (’83), Christian Nörgaard (’83), Thomas Delaney (’89).

Svenska supportrar i Stuttgart

Uppdaterad 16 juni, 2024