Sveriges U21-landslag vann premiären i EM-kvalet mot Luxemburg med 6-0. Högerbacken Emil Holm och inhopparen Patrik Wålemark blev tvåmålsskyttar och låg bakom mycket i den svenska segern.

Under tisdagskvällen spelade det nya U21-landslaget sin första tävlingsmatch. Sverige har haft en match tidigare under denna landslagssamling, när man besegrade Finland med 2-0 i en träningslandskamp.

Sveriges premiär i EM-kvalet skedde mot Luxemburg hemma i Falkenberg. Sverige fick en smakstart på matchen efter en hörnvariant där Benjamin Nygren till slut slog in bollen till Emil Holm som läckert avslutade med en klack till 1-0.

Det dröjde inte mycket tills det att Sverige kunde utöka sin ledning. Efter tolv minuter gjorde Sverige 2-0 genom Tim Prica. Forwarden pressade Luxemburgs målvakt till att göra ett misstag, och efter ett motlägg kunde Prica enkelt rulla in 2-0.

Det skulle dröja till den andra halvleken innan trean kom. Manchester United-löftet Anthony Elanga nickade in 3-0 efter att ytterbacken Emil Holm stormat fram på sin högerkant och slått ett perfekt inlägg.

4-0 kom sedan genom just Emil Holm och detta återigen efter en hörna. Högerbacken, till vardags i danska Sönderjyske kom högst i straffområdet och nickade in fyran för Sverige.

Vid nästa hörna utöka U21-landslaget sin ledning. Denna gång var det nyss inbytte Patrik Wålemark, som inte hade rört bollen än i matchen, som nickade dit 5-0 till det svenska laget.

Samme Wålemark, till vardags i BK Häcken fastställde sedan slutresultatet till 6-0 med sitt andra nickmål för dagen, läckert assisterad av Djurgårdens Hampus Finndell.

Wålemarks mål blev det sista och förbundskaptenen Poya Asbaghi och hans nya U21-landslag fick en smakstart på detta EM-kval efter 6-0 i premiären mot Luxemburg.

Sveriges målskyttar:

Emil Holm 2, Patrik Wålemark 2, Anthony Elanga, Tim Prica

Uppdaterad 16 september, 2022