Efter förra sommarens Europamästerskap, där publikantalet var begränsat på grund av covidrestriktionerna ser fotbollsvärlden nu fram emot en turnering där läktarna fylls av förväntansfulla supportrar. Sett till siffror som UEFA publicerat ser det ut att kunna bli nya publikrekord för damernas turnering.

Under helgen passerade biljettförsäljningen en mycket stor milstolpe, då hela en halv miljon biljetter nu har sålts till de 31 matcherna. Detta innan turneringen ens har startat och man förväntar sig att siffran lär öka i takt med att det hela drar igång, samt att möjliga slutspelsmatcher blir tydligare.

Enligt UEFAs hemsida är det fans från närmare 100 olika länder som köpt biljetter, där värdnationens supportrar just nu står för en femtedel av biljettköpen. Andra länder som är starkt representerade i statistiken är Nederländerna, Tyskland – och Sverige. Totalt finns det 700 000 platser tillgängliga under hela mästerskapet och bland annat kommer fans resa så långt som från USA, Australien och Kina.

Intresset för damernas mästerskap ökar stadigt

Under 2010-talet har intresset för damernas EM ökat något enormt, vilket inte minst syns på publikantalet. När turneringen hölls i Sverige sommaren 2013 var det totalt 216 000 åskådare på matcherna, vilket nästan var en dubblering mot året innan. Till 2017 ökade siffran till 247 000 och nu ser det alltså ut att bli en ny dubblering av det innestående rekordet. Den enskilda matchen som hittills dragit mest publik är dock finalen på Friends Arena 2013, som sågs av 41 000 åskådare.