Uppdaterad 8 februari, 2021

Hemmafansen skämde ut sig vid flera tillfällen under den första halvleken i mötet mellan Bulgarien och England, matchen stoppades tillfälligt två gånger och det var länge ovisst om matchen skulle spelas vidare. 

Spelarna Raheem Sterling och Tyrone Mings uppges ha utsatts från rasistiska påhopp från delar av hemmapubliken. Mings som gjorde sin A-lags debut i denna matchen, berättade vad han hört till kaptenen Harry Kane. Kane uppsökte då genast domaren som valde att stoppa matchen. Efter att domaren hade pratat med UEFA-delegaten på plats och information gick ut i högtalarna där supportrarna blev informerade att matchen skulle stoppas om de rasistiska ramsorna fortsatte. Så startade domaren matchen igen.

De rasistiska påhoppen mot Tyrone Mings fortsatte även efter varningen gått ut och precis innan halvtid stoppades matchen återigen. Denna gång var det den engelska tränaren Gareth Southgate som informerade domaren om de rasistiska påhoppen, domaren valde då att tillfälligt avbryta matchen igen.

Flera supportrar fick under halvtid lämna arenan i förtid och den bulgariska lagkaptenen Ivan Popov gick ut i pausvilan för att försöka prata med supportrarna och få dem att sluta.
Detta var även något som den engelska spelaren Marcus Rashford hyllade efter matchen på sin twitter, där skrev engelsmannen bland annat att ”Det krävs mod att stå där själv och försöka göra saker rätt och sådant ska inte gå obemärkt förbi”.

De engelska spelarna och ledarna tog ett gemensamt beslut under halvtid att gå ut och fullfölja matchen istället för att kräva att den skulle avbrytas. England vann matchen med 6-0.

Organisationen Kick Out går hårt åt mot Uefa efter matchen,
– ”Det kan inte finnas mer ynkliga böter eller arenabestraffningar. Om UEFA överhuvudtaget bryr sig om att hantera diskriminering – och om Equal Game-kampanjen betyder något – måste poängavdrag och utesluta dem ur turneringarna följa” säger man i ett uttalande.

Bulgarien har tidigare haft problem med rasistiska ramsor på sina arenor och blivit bestraffade med nedstängda läktare av Uefa. En utredning kring vad som skett under matchen kommer att påbörjas av Uefa.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här