Bet365

Uppdaterad 12 juli, 2021

Italien är bäst i Europa. Efter en straffrysare och dubbla straffräddningar av Gianluigi Donnarumma kan italienarna stå högst upp på pallen efter seger med 2-1 efter straffar mot England. 

Under söndagskvällen spelades finalen i Europamästerskapen 2021 mellan England och Italien på Wembley Stadium i London.

Den första halvleken

England fick en helt osannolik drömstart på finalen när man tog ledningen i matchen redan efter två minuter. Efter att Italien inte förvaltat den första hörnan i matchen, så kontrade England. Harry Kane slog ut bollen till höger, Kieran Trippier slog inlägget mot vänsterkanten där Luke Shaw slog in 1-0 till England. Drömstart för England som sagt och för Luke Shaw, som fick göra sitt första landslagsmål någonsin inför hemmapubliken.

Den första halvleken innehöll ett högt tempo, där de skrikande fansen på Wembley tillsammans med lagen på planen bjöd på underhållning. Det skapades några halvchanser åt båda håll, där Italien hade ett lite större bollinnehav mot slutet, men annars kontrollerade England handlingarna i första halvlek.

Den andra halvleken

Italien kom ut smått osynkat till den andra halvleken. Men England lät Italien komma in lite mer i matchen genom att låta italienarna ha mer boll. Trots att Italien inte skapade så många farliga lägen så hittade de en kvittering. I den 67:e minuten utnyttjade Italien en hörna. Efter att hörnan slogs in och två italienare nuddade bollen kunde Marco Verratti avsluta mot mål. Jordan Pickford räddade men där på returen stod Leonardo Bonucci och rakade in kvitteringsbollen till 1-1.

Efter kvitteringen så ökade tempot i matchen. Inget av lagen backade hem, utan körde på för ett ledningsmål. England ändrade om i sin formation och blev allt mer offensiva än under stora delar av matchens tidigare minuter.

Under den ordinarie matchtiden ville inte lagen riskera för mycket, och det blev balanserade minuter. Slutminuterna blev lite ryckiga då en person från publiken tog sig in på planen, vilket stoppade spelet under någon minut. Sammantaget med händelsen kring personen från publiken och skadeavbrott, så valde domarteamet med Björn Kuipers i spetsen att lägga till sex stopptidsminuter.

Under stopptiden ägde Italien mycket boll och försökte att hota England ett par gånger. Men det blev inga fler mål efter 90 minuter. EM-finalen gick till förlängning efter 1-1 under ordinarie matchtid.

Förlängningen

Den första förlängningskvarten började i ett högt tempo. Det var mycket kamp ute på Wembleys gräsplan och ett par småfarliga chanser skapades åt båda håll under förlängningens första 15 minuter, men utan att resultera i något mål.

Den andra förlängningskvarten började än mer intensivt. Italien fick ett farligt frisparksläge där Jordan Pickford i Englands mål lämnade en retur, som han till sist kunde kontrollera. I ett engelskt anfall minuten senare fick Italiens målvakt Gianluigi Donnarumma ingripa på ett inlägg, som såg farligt ut. England låg på för ledningsmålet och pressade ner Italien en aning.

Under förlängningens fem sista minuter kontrollerades dock spelet en aning. Lagen bytte in några fräscha spelare på slutet, som möjligen var potentiella straffskyttar inför en eventuell straffläggning, däribland Jadon Sancho och Marcus Rashford för engelsk del. Och visst skulle det gå till straffar. EM-finalen 2021 skulle avgöras i en straffläggning på Wembley.

Straffläggningen

Italien fick börja straffläggningen, och straffarna sköts mot det mål där den engelska publiken stod. Men det var Italien som skulle få lyfta EM-pokalen. Efter att Bukayo Saka blivit syndabock efter att ha missat den sista straffen, så vann Italien straffläggningen. Gianluigi Donnarumma räddade två straffar för att bli hjälte för sitt Italien.

Så sköts straffarna:

Domenico Berardi (Italien), MÅL

Harry Kane (England), MÅL

Andrea Belotti (Italien), MISS

Harry Maguire (England), MÅL

Leonardo Bonucci (Italien), MÅL

Marcus Rashford (England), MISS

Federico Bernardeschi (Italien), MÅL

Jadon Sancho (England), MISS

Jorginho (Italien), MISS

Bukayo Saka (England), MISS