Expekt

Rysslands damlandslag kommer inte att spela Europamästerskapet i England. Detta efter ett gemensamt beslut av Fifa och Uefa att stänga av alla ryska landslag och klubblag i samtliga internationella tävlingar.

Under måndagskvällen så meddelade Fifa och Uefa att man på obestämd tid stänger av samtliga ryska landslag och klubblag från tävlingar inom förbundens organ på grund av oroligheterna i Ukraina. Det innebär att Rysslands herrlandslag inte kommer att kunna spela playoff till VM bland annat. Men även damlandslaget drabbas i samma andetag. Det ryska damlandslaget kommer inte att delta i sommarens EM-slutspel i England.

Ryssland lottades in i Sveriges grupp, Grupp C, till mästerskapet och var ett av de sämre seedade landslagen. Men nu kommer ryskorna alltså inte till spel i sommarens EM vilket innebär att Sverige får en ny motståndare. Sedan tidigare så spelar Nederländerna och Schweiz i Sveriges grupp.

Det har pratats om att Portugal ska ersätta Ryssland, ett Portugal som Sverige besegrade med 4-0 i Algarve Cup alldeles nyligen. Men detta är ännu inte något officiellt beslut från Uefa, utan endast uppgifter i media.

Uppdaterad 1 mars, 2022