Expekt

Ikväll startar den sista omgången i gruppspelet för detta mästerskap och det är nu som det ska avgöras vilka som vinner gruppen, vilka som blir 2:or samt vilka som blir de 4 bästa 3:orna.

Finland överraskade nog alla när de vann mot Danmark i sina första match med 1-0. Sedan höll de ut länge mot Ryssland, men förlorade sen i sin tur med 1-0. Den avslutande matchen mot klara gruppvinnaren Belgien kommer att vara en tuff sådan, även om Belgien förmodligen kommer att spela med flera som annars brukar sitta på bänken. Men även vid en förlust så har Finland möjlighet att ta sig vidare bland de bästa 3:orna och då med Sveriges hjälp.

Så ligger Finland till inför sista omgången

Finland ligger för närvarande 3:a i sin grupp på 3 poäng.  Finland möter Belgien medan Danmark möter Ryssland. Det finns en teoretisk chans att Finland slutar 4:a i gruppen, men då den är så liten så har vi valt att bortse från denna. För att Finland ska sluta 4:a i gruppen så krävs det att Danmark vinner med enbart 1 mål och båda lagen gör mål (ex 2-1) eller att Danmark vinner med 1-0 samtidigt som Belgien vinner med fler än 3 mål.

Grupp B EM 2021

Så kan Finland ta sig vidare till slutspelet

Vi förutsätter att Finland förlorar mot Belgien och att de slutar 3:a i gruppen. Ifall Finland tar poäng eller vinner mot Belgien så är förutsättningar såklart mycket bättre. Om 2 av följande scenarios inträffar så kommer Finland att ta sig vidare till slutspel (dvs 2 lag hamnar bakom Finland):

  • Schweiz ej vinner mot Turkiet samt att målskillnaden i matchen ej blir tillräckligt stor för att hinna ikapp Finlands (det är 5 mål till Finlands fördel inför den sista omgången)

  • Att matchen Ukraina-Österrike (det spelar ingen roll vilken av lagen som vinner) ej har en större målskillnad än matchen Finland-Belgien

  • Att matchen mellan Kroatien och Skottland slutar oavgjort

  • Spanien slår Slovakien och Polen ej vinner mot Sverige (dvs minst oavgjort)

  • Slovakien slår Spanien och att Polen ej vinner mot Sverige

  • Om Ungern ej vinner mot Tyskland samtidigt som Portugal eller Frankrike (de möter varandra) förlorar med fler än 2 mål än Belgien vinner mot Finland med

Så Sverige kan hjälpa Finland att ta sig vidare ifall de minst spelar oavgjort med Polen, vilket jag tror är ett minimum i den svenska målsättningen. Så heja Finland och Sverige!

Uppdaterad 20 juni, 2021