Expekt

Uppdaterad 16 december, 2021

Ikväll lottas grupperna till den kommande upplagan av Nations League, som drar igång under nästa år. Sverige är återigen tillbaka i division B till säsongen 2022/2023 och kan här ställas mot flera spännande lag.

Efter att ha vunnit sin grupp i den första upplagan av landslags-ligan fick Sverige se sig besegrade under den senaste säsongen då man hamnade sist i sin division A-grupp. Nu får man återigen chansen att visa att man trots detta är ett lag att räkna med. Klockan 18:00 ikväll hålls nämligen lottningen till det kommande Nations League-gruppspelet, som drar igång redan till sommaren. På grund av att VM ligger under vintern har man valt att tidigarelägga Nations League-starten, där matcherna nu kommer att spelas i juni och september istället för september till november.

Sverige återfinns i gruppen med de högst seedade lagen i sin division och har bland annat Finland och Norge som möjliga motståndare i den lägre potten. Dessutom kan man få möta Ryssland som man mötte i den första upplagan av Nations League.

Såhär ser seedningen ut inför kvällens lottning

Division A

Pott 1: Frankrike, Spanien, Italien och Belgien
Pott 2: Portugal, Nederländerna, Danmark och Tyskland
Pott 3: England, Polen, Schweiz och Kroatien
Pott 4: Wales, Österrike, Tjeckien och Ungern

Division B
Pott 1: Ukraina, Sverige, Bosnien & Hercegovina och Island
Pott 2: Finland, Norge, Skottland och Ryssland
Pott 3: Israel, Rumänien, Serbien och Irland
Pott 4: Slovenien, Montenegro, Albanien och Armenien

Division C
Pott 1: Turkiet, Slovakien, Bulgarien och Nordirland
Pott 2: Grekland, Belarus, Luxemburg och Nordmakedonien
Pott 3: Litauen, Georgien, Azerbajdzjan och Kosovo
Pott 4: Gibraltar, Färöarna samt Kazakstan/Moldavien och Cypern/Estland*

Division D
Pott 1:
Kazakstan/Moldavien, Cypern/Estland, Liechtenstein och Malta*
Pott 2: Lettland, San Marino och Andorra

* I mars 2022 spelas ett kval där Kazakstan, Moldavien, Cypern och Estland gör upp om vilka som stannar kvar i division D och vilka som klättrar upp i division C.

De lag som vinner sina grupper klättrar upp en division till nästkommande säsong. Gruppvinnarna i division A spelar i sin tur slutspel i juni 2023. Dessutom kommer lagen som gör bra ifrån sig ha möjligheten att få en extra chans att nå en plats i det kommande Europamästerskapet.