Sverige fick jubla när man besegrade Nya Zeeland med 4-1 på Friends Arena i en träningslandskamp. Tre mål på sex (!) minuter i slutet på andra halvlek avgjorde för svensk del där Jesper Karlsson blev tvåmålsskytt.

Under den soliga fredagskvällen spelade herrlandslaget en träningslandskamp mot Nya Zeeland på Friends Arena. Förbundskapten Janne Andersson formerade en ”reserv-elva” i landskampen med tanke på den viktiga EM-kvalmatchen mot Österrike om fyra dagar. Janne Andersson har varit tydlig med att inte många från landskampens elva kommer att starta mot Österrike i kvalmatchen. Landskampen mot Nya Zeeland var ländernas första någonsin mot varandra.

Sverige fick inte någon drömstart på matchen, snarare tvärtom. I den sjunde matchminuten tog sig nämligen Nya Zeeland väldigt enkelt fram där Callum McCowatt kunde rulla in 0-1 för bortalaget i Solna. Sju minuter efter det nya zeeländska ledningsmålet slarvade Sverige och det var nära att Nya Zeeland på nytt kunde hitta nätmaskorna men målskytten McCowatt sköt utanför den gången.

Sverige ägde en del boll under första 20 minuterna men Nya Zeeland hade farligast chanser även om Robin Quaison hade ett skott över efter dryga kvarten. Nästa del av den svenska halvleken var inte speciellt bra från svensk sida även om man vann en del boll högt upp i banan. En vunnen boll från den höga svenska pressen skulle också få bära frukt på måltavlan. Jens Cajuste vann bollen efter nya zeeländskt slarv vilket Viktor Claesson utnyttjade genom att spela fram en fristående Jesper Karlsson för hans andra landslagsmål till 1-1. Detta med sex minuter kvar av första halvlek.

Blågult skulle få en fantastisk avslutning på första halvlek. Efter en ny bollvinst, men denna gång på halva plan, kunde Kristoffer Olsson roffa åt sig bollen och spela densamma till Robin Quaison. Anfallaren peggade upp och sköt in 2-1 för Sverige med ett par meter utanför straffområdet, klassmål från Al-Ettifaq-forwarden. Men Sverige var inte nöjda där. Inom loppet av bara en minut efter Quaisons mål så kom Blågult i en snabb kontring där Kristoffer Olsson serverade Jesper Karlsson till hans andra mål i matchen.

Sverige gick in till halvtidspaus med ledning 3-1 efter drömminuter på slutet av halvleken men med en något skakig insats överlag i första halvlek. Men tre mål på sex minuter gav Blågult en komfortabel ledning intill sista 45.

Andra halvlek

Det hände inte speciellt mycket under den första kvarten av andra halvlek där Nya Zeeland dock stack upp ibland. Efter en kvart byttes dock Allsvenskans dyraste försäljning någonsin, Hugo Larsson, in och 18-åringen fick därmed göra sin landslagsdebut i herrlandslaget när han bytte av Jens Cajuste. Den andra halvlekens första del var inte speciellt välspelad men Jesper Karlsson var fortsatt en av Sveriges bästa spelare med sin frejdighet och förmåga att befinna sig på rätt plats i anfallssituationer.

Sverige gjorde en handfull byten i andra halvlek vilket såklart ryckte sönder matchen en aning, men inbytte Anthony Elanga såg åtminstone pigg ut i sitt inhopp. Jesper Karlsson var matchens förgrundsfigur och var tillsammans med Robin Quaison framstående i offensiven. Duon fick tillsammans med de drygt 20 000 åskådarna på Friends Arena se ett till svenskt mål innan slutvisslan. Anthony Elanga utnyttjade sin snabbhet och kombinerade med Robin Quaison innan han använde löpstyrkan och sköt in 4-1 för Sverige. Snyggt avslut på matchen från en annan stor talang. Matchen slutade 4-1 och Sverige inkasserade en fin seger i landskampen.

Nästa match för herrlandslaget är tisdagen den 20 juni mot Österrike i Wien. Matchen är en viktig EM-kvalmatch för svensk del och startar 20:45 med sändning på TV6 och Viaplay.

Sverige – Nya Zeeland, 4-1 (3-1)

’7 0-1 Callum McCowatt
’39 1-1 Jesper Karlsson
’44 2-1 Robin Quaison
’45 3-1 Jesper Karlsson
’92 4-1 Anthony Elanga

Så startade Sverige

Kristoffer Nordfeldt

Daniel Sundgren, Carl Starfelt, Hjalmar Ekdal (ut ’76), Gabriel Gudmundsson (ut ’46)

Marcus Rohdén, Jens Cajuste (ut ’61), Kristoffer Olsson (ut ’46), Jesper Karlsson

Robin Quaison, Viktor Claesson (ut ’61)

Inhoppare:
Ken Sema (’46), Jesper Karlström (’46), Hugo Larsson (’61), Anthony Elanga (’61), Edvin Kurtulus (’76).

Uppdaterad 16 juni, 2023