Expekt

Ikväll ställer sig Sverige på Friends Arena inför rekordpublik, där de tar emot Brasilien för en sista kamp innan avresa till EM. Även lagets kommande motståndare har under den senaste veckan spelar ett antal matcher, samtidigt som ett antal möten för lagen återstår. Här har vi summerat EM-uppladdningen för lagen i grupp C.

Nederländernas träningsmatcher

Det nederländska laget har hittills endast hunnit med en av sina tre inplanerade matcher. Bortamötet mot England som ägde rum under helgen slutade i en storförlust där man föll mot EM:s värdnation med 1-5. Det var dock gästerna som inledde målskyttet och kunde i den 22:a minuten ta ledningen genom Lieke Martens. Barcelona-anfallaren kunde nicka in bollen efter en hörna som sköts av Sherida Spitse. Dryga timmen in i mötet tilldelades laget en straff, men skottet från Spitse gick en bra bit utanför målet.

I spelaren nedan kan du se höjdpunkterna från matchen.

Under kvällen idag ställer sig laget på sin hemma-arena där de tar emot Belarus i sin näst sista kvalmatch till 2023 år världsmästerskap i Australien och Nya Zeeland. I samband med Rysslands invasion av Ukraina gick det nederländska landslaget ut och meddelade att de inte tänkte spela den inplanerade kvalmatchen. Senare meddelade man att de ändå vill spela matchen, då övriga lag i kvalgruppen inte valt att avstå möten med laget och att en bojkott endast minskar lagets möjligheter till ett VM-avancemang. Man har dock bett om att spela matchen utan publik och utan att några nationalsånger ska spelas.

I helgen spelas sedan den sista matchen då man tar emot Finland på hemmaplan i en vanlig hederlig träningslandskamp. Till denna är publiken välkommen på FC Twente Stadion.

Schweiz träningsmatcher

Det schweiziska laget hade med två landskamper i sin EM-uppladdning, där ett hemma-möte med England väntar på torsdag. De engelska tjejerna kommer som ovan nämnt till mötet med en storseger mot Nederländerna i ryggen.

Sveriges kommande motståndare går i sin tur in i matchen med en storförlust mot Tyskland i bagaget. Helgens möte på bortaplan slutade 7-0 till hemmalaget som körde på hårt från start. Öppningsmålet kom efter sex minuters spel och Klara Bühl kunde därmed inleda sin hat-trick som hon fullbordade i samband med 4-0 målet. Sydney Lohmann var den som slutligen satte spiken i kistan på tilläggstid.

Schweiz har inte vunnit en landskamp sedan november förra året, då man körde över Litauen med lika stora siffror som man nu föll med mot Tyskland. Vårens VM-kvalmöten samt vänskapliga matcher har resulterat i två oavgjorda och två förluster. För att kunna gå in i Europamästerskapet med ökat självförtroende krävs det därmed att man gör en bra match mot England.

Portugal träningsmatcher

Det portugisiska laget fick i och med sin sena plats i turneringen mindre tid på sig att sätta ihop sin EM-uppladdning, men har här ändå haft utrymme att planera in tre landskamper. Under förra veckan tog laget emot Grekland på hemmaplan för dubbla matcher som resulterade i två segrar, 4-0 och 1-0. Två av målen i matcherna sattes på straff, där både Dolores Silva och Carole Costa kunde visa upp sin pricksäkerhet. Andra spelare som lyckades näta i den första matchen var Jessica Silva och Francisca Nazareth som dessutom lyckades bli tvåmålsskytt i sin 14:e landskamp med seniorerna.

I spelaren nedan kan du se höjdpunkterna från den målrikare matchen.

Ikväll gästas laget precis som Sverige av ett lag som man inte möter speciellt ofta, nämligen Australien.

Uppdaterad 28 juni, 2022