Expekt

Nations League ska avgöras under hösten, efter flera spelade matcher i början av sommaren. Nedan går vi igenom Nations League-gruppernas öden, grupp för grupp.

Medan VM i Qatar självklart är landslagshöstens stora händelse så ska först gruppspelet i Nations League avgöras för de europeiska lagen. Med några undantag så har lagen avverkat fyra av sex matcher, och i de allra flesta grupperna finns det mycket att spela för.

Vi har gått igenom UEFA Nations League, division för division och grupp för grupp, för att reda ut vilka lag som har chansen att flyttas upp och risken att flyttas ned från sina divisioner.

Gruppspelet avgörs från 21-27 september medan finalspelet går av stapeln i juni nästa år.

Nations League A

Grupp 1

I grupp 1 har Danmark genom tre segrar på fyra matcher ledningen i gruppen och poängskörden är tillräcklig för att man redan med två matcher kvar har undkommit nedflyttning. Man utmanas främst av Österrike som står på sju poäng, medan Österrike med sina fyra och Frankrike, som haft det tufft på sistone, bara lyckats plocka två poäng genom oavgjorda resultat mot Österrike och Kroatien.

För fransmännen väntar närmast en viktig hemmamatch mot Österrike, en match man bör vinna för att hålla sig kvar i Nations Leagues finrum. Därefter har man nämligen en mycket svår bortamatch mot Danmark.

Ställningen inför de två sista gruppspelsmatcherna
1. Danmark – 9 poäng
2. Kroatien – 7 poäng
3. Österrike – 4 poäng
4. Frankrike – 2 poäng

Grupp 2 

Spanien leder gruppen och eftersom att Schweiz i botten inte kan komma ikapp spanjorerna så innebär det också att man inte kan bli nedflyttade. Portugal kan nog känna sig ganska trygga med sina sju poäng och hoppas säkert kunna ta finalplatsen – gruppspelets sista omgång, där man tar emot Spanien hemma, kan bli en riktig rysare. I botten har Tjeckien just nu en pinne mer än Schweiz, och även där kan sista omgången komma att avgöra allt.

Ställningen inför de två sista gruppspelsmatcherna
1. Spanien – 8 poäng
2. Portugal – 7 poäng
3. Tjeckien – 4 poäng
4. Schweiz – 3 poäng

Grupp 3

Det som redan vid lottningen såg ut som ”Dödens grupp” har också blivit ett riktigt getingbo. Men högst överraskande är det förväntade slagpåsen Ungern som leder framför Tyskland, Italien och England. Med sina sju poäng är man dock långt ifrån klara gruppsegrare – om alla resultat går emot kan man till och med bli nedflyttade – då man möter både Tyskland (6 poäng) och Italien (5 poäng) i de två sista matcherna. I botten har England bara lyckats ta två poäng, och två segrar borta mot Italien och hemma mot Tyskland är nästintill ett måste om man vill undvika nedflyttning.

Ställningen inför de två sista gruppspelsmatcherna
1. Ungern – 7 poäng
2. Tyskland – 6 poäng
3. Italien – 5 poäng
4. England – 2 poäng

Grupp 4

Den fjärde och sista Nations League A-gruppen är mindre tajt. Nederländerna har plockat tio poäng medan Belgien har sju, och det är dessa två lag som gör upp om finalplatsen. Trea är Polen på fyra poäng och Wales är sist med en ynka pinne. Eftersom att polackerna redan spelat båda matcherna mot Belgien har man ingen chans att komma etta i gruppen. Istället väntar en bottenkamp som kan komma att avgöras i sista omgången då Wales tar emot Polen, medan Nederländerna spelar mot Belgien om en finalplats.

Ställningen inför de två sista gruppspelsmatcherna
1. Nederländerna – 10 poäng
2. Belgien – 7 poäng
3. Polen – 4 poäng
4. Wales – 1 poäng

Nations League B

Grupp 1

I grupp 1 är det jämnt värre. Rent teoretiskt kan alla lag bli upp- eller nedflyttade. Ukraina och Skottland, som båda bara spelat tre matcher, ligger dock i täten på sju respektive sex poäng medan Irland och Armenien tycks få göra upp om att undkomma nedflyttningsplatsen.

Ställningen inför sista gruppspelsmatcherna
1. Ukraina (3 matcher) – 7 poäng
2. Skottland (3 matcher) – 6 poäng
3. Irland – 4 poäng
4. Armenien – 3 poäng

Grupp 2

I grupp 2 finns ingen nedflyttningsplats då Ryssland diskvalificerats. Istället gör Israel, Island och Albanien upp om uppflyttningsplatsen. Eftersom att gruppen saknar ett lag så återstår totalt bara två matcher  – först Israels hemmamatch mot Albanien och därefter avslutningsmatchen mellan Albanien och Island. Eftersom att Israel har fem poäng kan gruppen vara avgjord innan sista speldatumet – vinner man mot Albanien är uppflyttningen säkrad.

Ställningen inför sista gruppspelsmatcherna
1. Israel – 5 poäng
2. Island – 3 poäng
3. Albanien (2 matcher) – 1 poäng 

Grupp 3

Obesegrade Bosnien kan inte flyttas ner, men annars är det ganska öppet i grupp 3. Bosnien och Montenegro har med sina åtta respektive sju poäng kopplat ett litet grepp om gruppen medan Finland på fyra och Rumänien på tre kämpar i uppförsbacke. Mycket kan dock hända på de återstående matcherna och inte ens Montenegro med sina sju poäng kan känna sig helt säkra på att undvika nedflyttning till Nations League C.

Ställningen inför de två sista gruppspelsmatcherna
1. Bosnien – 8 poäng
2. Montenegro – 7 poäng
3. Finland – 4 poäng
4. Rumänien – 3 poäng

Grupp 4

Sveriges grupp har tydligt skiktat sig – det är Norge och Serbien som slåss om uppflyttningsplatsen medan Sverige och Slovenien kämpar emot nedflyttning till Nations League inte särskilt glamorösa tredjedivision. I första matcherna tar Slovenien emot Norge medan Sverige har en tuff bortamatch mot Serbien. Därefter är det i avslutningsrundan toppmöte mellan Norge och Serbien, och bottenmöte mellan Sverige och Slovenien – två matcher som kan bli avgörande för gruppens utfall, om inte Norge säkrat gruppsegern i bortamatchen mot slovenerna.

Ställningen inför de två sista gruppspelsmatcherna
1. Norge – 10 poäng
2. Serbien – 7 poäng
3. Sverige – 3 poäng
4. Slovenien – 2 poäng

Nations League C

Grupp 1

Storfavoriterna Turkiet har krossat allt motstånd och med maximala tolv poäng och 14-0 i målskillnad behöver man bara en poäng för att säkra uppflyttning. Närmast jagande är Luxemburg, som redan nu undkommit nedflyttningsplatsen, medan Färöarna på fyra poäng tampas med poänglösa jumbon Litauen om att slippa nedflyttning till Nations League D.

Ställningen inför två sista gruppspelsmatcherna
1. Turkiet – 12 poäng
2. Luxemburg – 7 poäng
3. Färöarna – 4 poäng
4. Litauen – 0 poäng

Grupp 2

Grekland är redan klara för uppflyttning med sina tolv poäng. Kosovo på andraplatsen har sex poäng och jämfört med bottenlagen Nordirland och Cypern (2 poäng) ser möjligheterna goda ut att undvika nedflyttning. För Nordirland och Cypern, som redan mött varandra två gånger, kan det bli en målskillnadsaffär (just nu -2 för Nordirland och -5 för Cypern).

Ställningen inför två sista gruppspelsmatcherna
1. Grekland  – 12 poäng
2. Kosovo – 6 poäng
3. Nordirland – 2 poäng
4. Cypern – 2 poäng

Grupp 3

Kazakstan leder gruppen på tio poäng och kan inte bli nedflyttade. Då man redan slagit toppkonkurrenten Slovakien (6 poäng) två gånger så tycks uppflyttningen inom räckhåll så länge man lyckas besegra antingen Azerbajdzjan eller Belarus. De sistnämnda är med sina två poäng borta från uppflyttningsstriden – inga mirakel hjälper – däremot kan man komma ikapp Azerbajdzjans fyra poäng och undvika att flyttas ner.

Ställningen inför två sista gruppspelsmatcherna
1. Kazakstan – 10 poäng
2. Slovakien – 6 poäng
3. Azerbajdzjan – 4 poäng
4. Belarus – 2 poäng

Grupp 4

Georgien har öst in mål och plockat tio av tolv möjliga poäng men då man möter tvåan Nordmakedonien på sju poäng så är inte uppflyttningen garanterad ännu – även om jumbon Gibraltar väntar i sista matchen. Både Georgien och Makedonien har med sin poängskörd försäkrat sig om att inte flyttas ner, medan Bulgarien (3 poäng) och Gibraltar (1 poäng) gör upp om att slippa bottenplatsen, utan någon chans till uppflyttning.

Ställningen inför två sista gruppspelsmatcherna
1. Georgien – 10 poäng
2. Nordmakedonien – 7 poäng
3. Bulgarien – 3 poäng
4. Gibraltar – 1 poäng

Nations League D

Grupp 1

Lettland har med fyra vinster på fyra matcher ett utmärkt läge att bli uppflyttade såvida man inte förlorar båda sina sista matcher medan Moldavien vinner båda sina. Från lägstadivisionen finns ingen nedflyttning, vilket innebär att de båda mikronationerna Andorra och Liechtenstein bara har äran att spela för.

Ställningen inför två sista gruppspelsmatcherna
1. Lettland – 12 poäng
2. Moldavien – 7 poäng
3. Andorra – 4 poäng
4. Liechtenstein – 0 poäng

Grupp 2

Den andra gruppen innehåller bara tre lag av den enkla anledningen att det helt enkelt inte finns tillräckligt många länder i Europa för ytterligare en fyralagsgrupp. Här leder Estland gruppen med sina sex poäng på två matcher. Malta har samma poängskörd men har ett mål sämre målskillnad och dessutom avverkat tre matcher. Om Malta vinner sitt möte mot Estland kan det alltså komma att bli en målskillnadsaffär, men då Estland har poänglösa jumbon San Marino i sista matchen så får balterna sägas vara favoriter.

Ställningen inför två sista gruppspelsmatcherna
1. Estland (2 matcher) – 6 poäng
2. Malta – 6 poäng
3. San Marino – 0 poäng

Uppdaterad 26 augusti, 2022