Expekt

Spanien är klara för EM-final 2024. Spanjorerna vände 0-1-underläge mot Frankrike till 2-1-seger i München. 16-åringen Lamine Yamal låg bakom vändningen och blev yngsta spelare någonsin att göra mål i EM-historien. Frankrike är utslaget ur Fotbolls-EM 2024.

Under tisdagskvällen den 9 juli spelades den första av två semifinaler i fotbolls-EM 2024. Spanien tog emot Frankrike på Allianz Arena i München i en på förhand väldigt spännande match mellan två jämna topplag i Europa. Frankrikes förbundskapten valde att peta Antoine Griezmann till förmån för Ousmane Dembélé samtidigt som Adrien Rabiot tog plats i elvan igen efter sin avstängning. I det spanska lägret saknades Dani Carvajal och Robin Le Normand på grund av avstängning och även Pedri på grund av skada. In kom Jesus Navas, Nacho Fernandez och Dani Olmo.

Spanien skapade matchens första farlighet redan efter fem minuter när 16-årige Lamine Yamal slog ett perfekt inlägg till Fabian Ruiz som med pannan dock inte kunde få ner bollen, och den senare hamnade över. Men det var inte Spanien som skulle göra matchens först mål, det var Frankrike. Kylian Mbappé tog emot bollen ute till vänster och slog sedan han ett perfekt inlägg till Randal Kolo Muani som nickade bättre än Fabian Ruiz. Detta för att ge Frankrike ledningen till 0-1 efter nio minuter. Målet var Frankrikes första (!) spelmål i turneringen.

Men Spanien svarade snabbt och visst var det den 16-årige supertalangen Lamine Yamal som skulle skjuta dit kvitteringen. Yamal tog bollen från 35-40 meter och borrade densamma i bortre gaveln till ett drömmål. Talangens mål var kanske det snyggaste målet i EM hittills, och han gjorde sitt allra första EM-mål för att bli EM:s yngsta målskytt någonsin, detta i en EM-semifinal.

Efter Yamals supermål var inte spanjorerna nöjda där. Tre minuter efter kvitteringen kom ett spanskt ledningsmål när Lamine Yamal startade anfallet där Jesus Navas inlägg rensades på Dani Olmo som i sin tur stod för en fin aktion innan han sköt bollen mot mål där Jules Koundé styrde in bollen i egen kasse. Tre mål på 25 minuter i München och en spansk vändning på bara tre minuter. Snacka om drömstart på matchen.

Den första halvleken slutade 2-1 till Spanien och Frankrike behövde göra något i andra halvlek för att hålla gulddrömmen vid liv. Fransmännen gjorde några tidiga byten för att få in offensiv kraft in till starten av halvleken. Bradley Barcola, Antoine Griezmann och Eduardo Camavinga kom in för att röra om lite i grytan.

Frankrike hade svårt att få något bett i sitt anfallsspel då Spanien själva var framgångsrika i sitt uppställda spel, sin vana trogen. Spanjorerna dödade en del tid medan Frankrike jagade. Kylian Mbappé, som spelade semifinalen utan sin mask för näsan, fick ett bra läge med fem minuter kvar av ordinarie tid. I sitt patenterade läge tog han sig förbi backen Dani Vivian men avslutet hade mer att önska då den gick någon meter över.

Fransmännen fick fem minuter extra tilläggstid att få sin slutforcering på. Men den uteblev. Spanien kontrollerade händelserna på slutet och vann EM-semifinal nummer ett med 2-1 vilket innebär att spanjorerna är klara för finalen i EM 2024 som spelas nu på söndagen den 14 juli. Frankrike är utslagna ut ur Fotbolls EM 2024 och missar ett nytt mästerskapsguld.

Spanien – Frankrike, 2-1 (2-1)

’9 0-1 Randal Kolo Muani
’21 1-1 Lamine Yamal
’25 2-1 Dani Olmo

Uppdaterad 9 juli, 2024