Nations League har fått sitt första finallag efter denna långa säsong. Spanien besegrade de regerande europamästarna Italien på bortaplan och är därmed klara för final i turneringen.

Under onsdagskvällen spelades den första av två semifinaler i Nations League när Spanien gästade europamästarna Italien på San Siro. Spanjorerna, som precis som Italien är mitt uppe i ett rafflande VM-kval, började allra bäst.

I matchminut 17 så tog Spanien ledningen med 0-1. Real Sociedads Mikel Oyarzabal slog in ett fint inlägg till Manchester City-stjärnan Ferran Torres som stötte in ledningsmålet.

Den första halvleken fortsatte i Spaniens favör. Med bara fyra minuter kvar till halvtidsvila så åkte Italien på en rejäl smäll. Mittbacksstjärnan och lagkaptenen Leonardo Bonucci visades ut av den ryska domaren och Italien fick spela resten av matchen med en man mindre.

Men mardrömshalvleken skulle inte vara slut där. Efter den tunga utvisningen så åkte Italien på ännu ett baklängesmål. Än en gång var det Mikel Oyarzabal som slog ett inlägg till Ferran Torres, som i sin tur mötte med pannan och nickade dit 0-2 till Spanien.

I den andra halvleken så försökte Italien med allt för att hitta en reducering och Juventus-spelaren Federico Chiesa var nära ett par gånger om. Reduceringen skulle till slut komma också för Italien, men aningen för sent. I den 83:e minuten sprang just Chiesa fri efter slarv hos Spanien, istället för att skjuta själv så serverade yttern Lorenzo Pellegrini som enkelt stötte in bollen till 1-2. Reduceringen hjälpte dock inte Italien, man kom aldrig närmare.

I och med segern så avancerar alltså Spanien till Nations League-finalen som spelas på söndag (10 oktober) med matchstart 20:45 på San Siro i Milano.

Italien får i sin tur spela match om tredjeplatsen i turneringen på Juventus Stadium i Turin, även det på söndag men med avspark 15:00.

Ikväll spelar Frankrike och Belgien den andra semifinalen i Nations League. Vinnaren ställs alltså mot Spanien i finalen på söndag medan förloraren kommer att få möta Italien i Turin.

Uppdaterad 7 oktober, 2021