Expekt

Spanien är klart för åttondelsfinal i EM 2024. Detta efter en imponerande insats mot Italien där spanjorerna vann med 1-0 i toppmötet av Grupp B. I och med sina sex poäng är man klara gruppvinnare i Grupp B.

Under den sena torsdagskvällen, dagen före midsommar, spelades en stormatch i fotbolls-EM 2024 när Italien och Spanien drabbade samman. Båda lagen kom in till matchen med en varsin premiärseger i Grupp B. Spanien var favoriter och stod pall för favoritskapet i första halvlek där spanjorerna var totalt dominanta både spelmässigt och chansmässigt. Gianluigi Donnarumma fick visa sin spets i det italienska målet med nio spanska målchanser i första halvlek mot Italiens noll.

Spanien trummade på direkt i andra med hög press och långa anfall, med ett par tidiga lägen. Effektiviteten som Spanien hade mot Kroatien visade sig inte. Hade spanjorerna haft den så hade man haft ledningen med flera mål mot ett Italien som hade det väldigt jobbigt. Men till slut kom Spaniens mål. Efter tio minuter i andra halvlek skickade Nico Williams in ett inlägg som skarvades vidare av Alvaro Morata via Donnarumma i målet till italienska mittbacken Riccardo Calafiori som olyckligt bröstade in bollen i eget mål till 1-0 för Spanien.

Nico Williams var Spaniens kanske bästa spelare i matchen och Athletic Bilbao-yttern var nära att utöka Spaniens ledning med ett ribbskott med 20 minuter kvar. Italien var inte nöjda och Luciano Spalletti gjorde flera tidiga byten i andra halvlek för att få in fräscha ben. Bytena gjorde inte jättemycket susen för Spalletti och hans mannar.

Spanien kontrollerade händelserna bra i slutet på matchen med bollinnehav och ett aggressivt försvarsspel. Spanien var närmare 2-0 och 3-0 än vad Italien var 1-1, och spanjorerna vann till slut väldigt välförtjänt toppmatchen.

I och med resultatet är Spanien klara gruppsegrare i Grupp B på sex poäng före Italien på tre och Albanien samt Kroatien på en varsin poäng. Inbördes möten avgör tabelläget, vilket innebär att Italien inte kan gå om Spanien i kampen om topplaceringen i gruppen.

Spanien – Italien, 1-0 (0-0)

’55 1-0 Riccardo Calafiori (självmål)

Uppdaterad 20 juni, 2024