Spanien såg ut att bojkotta Nations League-matchen mot Sverige. Men nu har den nya förbundskaptenen Montserrat Tomé presenterat sin första landslagstrupp för Spaniens damlandslag.

Artikeln är ursprungligen från 18 september men har uppdaterats under dagarna.

Det har svängt rejält runt det spanska damlandslaget under de senaste åren. Efter EM 2022 bojkottade 15 spelare träningslandskampen mot Sverige på grund av missnöje med förbundskaptenen Jorge Vilda och hans laguttagningar och ledarskap. Ett år senare stod Spanien som världsmästare i Australien och Nya Zeeland under samma förbundskapten. Efter stora glädjescener efter VM-guldet tog sig det spanska fotbollförbundets ordförande Luis Rubiales in i hetluften när han var närgången mot flera spelare och i synnerhet pussade Jennifer Hermoso på munnen, något som stjärnan inte uppskattade. Spelet efter VM-guldet har handlat mycket om nyss nämnde Rubiales aktioner och i förra veckan avgick han från posten som ordförande för Spaniens Fotbollförbund. I samma veva fick förbundskaptenen Jorge Vilda sparken och det spanska fotbollförbundet har varit i spillror sedan VM-guldet.

På fredag ska Spaniens damlandslag ställas mot Sverige i en toppmatch på Gamla Ullevi i Göteborg för att sparka igång Nations League-säsongen och det OS-kval som det medför. Men Spanien har haft bekymmer på vägen. Den nya förbundskaptenen Montse Tomé skulle ta ut den spanska Nations League-truppen i fredags men sköt upp uttagningen på obestämd framtid. Anledningen till detta var att 39 spanska spelare, inklusive ett 20-tal världsmästare, inte är nöjda med villkoren hos det spanska fotbollförbundet.

”De förändringar som har gjorts är inte tillräckliga för att spelarna ska känna sig säkra, för att kvinnor ska känna sig respekterade, för att damfotboll ska känna tillräckligt stöd för att vi ska kunna maximera vår potential”, skrev stjärnan Alexia Putellas på sitt X-konto då.

Under måndagen kom dock ett positivt besked från spanskt håll när förbundskaptenen Montse Tomé tog ut sin trupp där bland annat 15 VM-spelare var med, däribland stjärnan Putellas. En av huvudpersonerna i dramat efter VM, Jennifer Hermoso, är dock inte en del av den spanska truppen. Och det spanska dramat verkar ha ordnat upp sig, trots Putellas och spelarnas uttalande förra veckan.

Enligt Spaniens Fotbollförbund så kommer de uttagna spelarna få böta om man inte dyker upp men förbundskaptenen Tomé har sagt att hon enbart tagit ut spelare som själva gjort sig uttagningsbara. Under måndagskvällen kom dock uppgifter från spanska tidningarna El Periodico och Marca att de spanska spelarna inte varit medvetna om uttagningen och i ett senare skede uttalade sig spelarna själva (inte alla) i ett brev där man förklarade att man inte hade godkänt en uttagning och att man kommer att söka juridisk hjälp mot Spanska Fotbollförbundet då de inte bör kunna ta ut spelare som tidigare uttryckt att man inte är uttagningsbara och sedan hota med böter mot de aktuella spelarna.

Under onsdagsmorgonen (två dagar före avspark) meddelade spanska förbundet på en pressträff att man löst situationen med 21 av 23 spelare i truppen som kommer att ansluta till Sverige och Göteborg för Nations League-mötet. Anledningen till att avtalet mellan förbundet och spelarna nu är påskrivet ska vara att det spanska fotbollförbundet kommer att avskeda en dryg handfull nyckelpersoner som enligt spelarfacket inte levt upp i jämställdhetsfrågor.

Truppen

Målvakter:
Misa Rodríguez
Cata Coll
Enith Salom

Backar:
Irene Paredes
Laia Alexandri
Oihane Hernandez
Olga Carmona
Ona Batlle
Mapi León

Mittfältare:
Aitana Bonmati
Alexia Putellas
Patri Guijarro
María Pérez
Tere Abelleira
Rosa Márquez

Anfallare:
Athenea del Castillo
Esther González
Eva Navarro
Inma Gabarro
Mariona Caldenetey
Lucía García

Uppdaterad 20 september, 2023