Expekt

Den spanska stjärnan Pedri kommer att missa resten av EM 2024 på grund av en skada han ådrog sig under kvartsfinalen mot Tyskland. Det spanska fotbollsförbundet RFEF bekräftade nyligen att mittfältaren drabbats av en ligamentskada som håller honom borta från spel i minst en månad.

Skadan inträffade tidigt under kvartsfinalen när den tyske veteranen Toni Kroos gick in i en duell med Pedri. Tacklingen resulterade i en skada på Pedris vänstra knä, vilket tvingade honom att lämna planen redan i den sjätte matchminuten. Efter ytterligare undersökningar under lördagen fastställdes det att Pedri drabbats av en ledbandsskada som inte kräver kirurgi. Dock är skadan allvarlig nog att hindra honom från att spela resten av turneringen. Enligt RFEF kommer han trots det att stanna kvar med laget i Tyskland för att stödja sina lagkamrater under resten av mästerskapet.

Pedris frånvaro kan även innebära ekonomisk ersättning för hans klubblag Barcelona. Enligt flera spanska medier kan klubben ansöka om ersättning från Uefas, vilket ger ekonomiskt stöd till klubbar vars spelare blir skadade under turneringar och är borta mer än 28 dagar. Programmet kan betala upp till 7,5 miljoner euro, motsvarande cirka 80 miljoner kronor, beroende på spelarens lön.

För Toni Kroos var detta inte bara en vanlig match utan även hans sista som professionell fotbollsspelare. I ett känslosamt avskedsbrev på sociala medier uttryckte han sin ånger över tacklingen som skadade Pedri och önskade honom ett snabbt tillfrisknande där han skrev: ”Krya på dig, Pedri. Det var inte min avsikt att skada dig. Du är en fantastisk spelare.” Matchen slutade med en spansk seger efter förlängning, vilket skickade Tyskland ur turneringen.

Trots att Pedri tvingas avstå spel fortsätter Spaniens resa i EM. Nästa utmaning blir semifinalen mot Frankrike i München på tisdag. Förbundskapten Luis de la Fuente och hans kommer att behöva klara sig utan sin unga mittfältsstjärna, men Pedris närvaro vid sidan av planen kommer utan tvekan att ge laget en moralisk boost.

 

Uppdaterad 7 juli, 2024