Expekt

Allsvenskan räknas inte som en av de största och bästa ligorna i Europa. Trots det ska sju spelare som spelat allsvensk fotboll under våren spela EM i sommar. Nedan går vi igenom samtliga spelare.

När Janne Andersson skickade in sin slutgiltiga trupp till EM den 1 juni fanns två allsvenska spelare med i truppen i veteranerna Sebastian Larsson och Mikael Lustig. Samtidigt spelar lagkaptenen Andreas Granqvist i Superettan med Helsingborgs IF och Marcus Berg kommer hem till IFK Göteborg efter Europamästerskapet.

Allsvenskan har dock med fler spelare än de svenska representanterna i sommarens stora mästerskap. Hela sju spelare har spelat allsvensk fotboll under våren och sprider nu ut sig över fyra olika länder.

Allsvenska spelare i EM

Marek Hamsik, Slovakien (IFK Göteborg)

I våras slog den stora bomben ned i svensk fotboll. En av Napolis största fotbollsspelare genom tiderna och Slovakiens allra största, Marek Hamsik, skrev på för IFK Göteborg. Mittfältaren skulle komma in i matchform inför EM för sitt Slovakien och valde då att spela sin fotboll i Sverige. Det blev totalt sex matcher för Hamsik i Blåvitt och han stod för ett mål, som var ett vackert sådant. Vad som händer med Marek Hamsik efter EM är oklart då kontraktet med IFK Göteborg går ut. Men att han ska försöka leda sitt Slovakien till segrar i EM är solklart. Han är en nyckelspelare för sitt land och blir att se upp med för Janne Andersson och Sverige då de kommer att mötas i gruppspelet.

Anders Christiansen, Danmark (Malmö FF)

Malmö FF:s lagkapten Anders Christiansen blev lite förvånande uttagen till EM för sitt Danmark. När den danska förbundskaptenen Kasper Hjulmand presenterade sin trupp höjde många på ögonbrynen efter uttagningen av den allsvenska stjärnan. Christiansen var ofta med i Åge Hareides trupper under dennes sejour som förbundskapten men har haft det svårare att ta sig in i Kasper Hjulmands lagbygge, fram till nu då. Christiansen har tuff konkurrens på det centrala mittfältet i Danmark men chans till speltid finns definitivt för Malmös guldgosse.

Rasmus Schüller, Finland (Djurgårdens IF)

Inför den pågående allsvenska säsongen värvade Djurgården den finska mittfältaren Rasmus Schüller. Finländaren har sedan tidigare spelat i BK Häcken samt representerat klubbar som Minnesota United men framför allt HJK Helsingfors hemma i Finland. Schüller har imponerat stort under den allsvenska inledningen och varit en viktig del i Djurgårdens framfart i serien. Nu ska han hjälpa sitt Finland i landets första mästerskap någonsin. Schüller har spelat relativt mycket under Markku Kanerva och hoppas på en startplats till premiären mot Danmark.

Joona Toivio, Finland (BK Häcken)

BK Häckens mittback Joona Toivio fick en plats i Finlands EM-trupp. Den rutinerade backen spelade så sent som i söndags Svenska Cupen-finalen mot Hammarby, där det blev förlust. Men nu ska Toivio sikta mot större triumfer när hans Finland ska överraska Europa i EM. Mittbacken gör sin fjärde säsong i BK Häcken och får spela mycket för sitt finska landslag på mittbackspositionen.

Leo Väisänen, Finland (IF Elfsborg)

Leo Väisänen gjorde tillsammans med Joseph Okumu succé i IF Elfsborg under fjolåret. När boråsarna knep en Europa-plats bildade finländaren ett fint mittlås med sin kollega. Nu ska den unga mittbacken (lillebror till den tidigare AIK-spelaren Sauli Väisänen) spela EM för första gången. Leo Väisänen har lite överraskande fått mycket speltid under Markku Kanerva och det finns en stor chans till att han får chansen från start i Finlands fembackslinje i premiären mot Danmark.

Sebastian Larsson, Sverige (AIK)

En av Sveriges stora ledarfigurer i sommar blir Sebastian Larsson. Efter 14 år i England vände Sebastian Larsson hem till Sverige 2018. Då skrev han på för storklubben AIK, där han spenderat sin tid sen dess. I landslaget är Larsson gjuten, antingen som central innermittfältare eller som yttermittfältare till höger. Sebastian Larsson kommer med stor sannolikhet att passera 130 landskamper under EM och blir en viktig spelare för Sverige med sin rutin och sin högerfot vid fasta situationer.

Mikael Lustig, Sverige (AIK)

En av de mest gjutna platserna i den svenska startelvan är den på högerbacken. Där har AIK:s Mikael Lustig huserat i tio år och han kommer med allra största sannolikhet att starta samtliga svenska matcher i EM, om inget oförutsett händer. Lustig blev lite av en publikfavorit under sin mångåriga tid i den skotska storklubben Celtic innan han lämnade för belgiska Gent där speltiden blev knapp på slutet. Efter uppbrottet med den belgiska klubben vände Lustig hem till Sverige och till AIK under fjolårssäsongen i Allsvenskan. Nu är han en av lagets viktigaste spelare och den rutinerade backen kommer även att bli viktig för Sverige i sommar.

Uppdaterad 6 oktober, 2021