Ett häftigt mästerskap stundar, det största Europamästerskapet någonsin på damsidan. Där hittar vi en hel del individuellt skickliga spelare, som är extra viktiga för sina lag. Nedan listar vi spelare att hålla ett extra öga på under mästerskapet.

Spelarna nedan är utvalda utifrån personliga åsikter. Det är inte nödvändigtvis de mest spännande spelarna utan det kan vara spelare som är viktiga för sina respektive lag. 

Grupp A

England

Lucy Bronze
Ellen White

Kommentar:
Två av Englands förgrundsfigurer under VM 2019. Ellen White vann skytteligan och Lucy Bronze var dominant på sin högerkant. Har spenderat ett par säsonger ihop i Manchester City. Bronze lämnar nu klubben, men denna duo har en kemi sinsemellan som kan bli viktig för värdnationen. Bronze figurerar som ytterback medan White är forward. England är i övrigt stjärnspäckat på flera positioner.

Österrike

Manuela Zinsberger
Nicole Billa

Kommentar:
Österrike är inte ett av de mer välkända lagen i detta EM även om det är ett jämnt landslag. Men två spelare födda 1996 sticker ut. Med snart 80 landskamper på kontona så är Manuela Zinsberger och Nicole Billa ett par stjärnor i Österrike. Den förstnämnda är till vardags målvakt i stjärnspäckade Arsenal och Nicole Billa är en stor målskytt för sitt hemland.

Nordirland

Rachel Furness

Kommentar:
Nordirland är EM-debutanter och har ett anonymt landslag. Trots brist på erfarenhet i mästerskap så blir de rutinerade Julie Nelson (lagkapten) och Rachel Furness viktiga. Den sistnämnda kommer med sin offensiv att bli viktig om Nordirland ska få med sig några mål eller poäng från mästerskapet. Meste målskytt i Nordirlands historia.

Norge

Frida Maanum
Caroline Graham Hansen
Ada Hegerberg

Kommentar:
Martin Sjögren har en hel del att välja på när han ska formera en norsk startelva till premiären. Norge är ett intressant fotbollslag med offensiv spets. Barcelonas Caroline Graham Hansen och comebackande Ada Hegerberg (världens bästa spelare 2018) är offensiva hot som skrämmer alla motståndare. Frida Maanum är en central mittfältare, till vardags i Arsenal, och en personlig favorit.

Grupp B

Danmark

Pernille Harder
Signe Bruun

Kommentar:
Pernille Harder kräver knappast någon närmare presentation. En av världens främsta spelare, med näsa för mål, ledarskap och spelförståelse i absolut världsklass. Manchester Uniteds forward Signe Bruun är en talang på uppgång och en fantastisk målskytt i landslagssammanhang, se upp för henne. Sanne Troelsgaard blir med sin rutin viktig för Danmark

Finland

Anna Westerlund
Linda Sällström

Kommentar:
Finland leds av svenske förbundskaptenen Anna Signeul som har en del svenskbekantingar till sitt förfogande. Den stora stjärnan i truppen, åtminstone offensivt, är den djupledsstarka Linda Sällström. Med över 100 landskamper för Finland så är Vittsjö-forwarden ovärderlig med sin näsa för mål. Anna Westerlund är den spelare med flest landskamper i landets historia vilket talar sitt tydliga språk i hur viktig Westerlund är för sitt land. Spelar idag på Åland för Åland United.

Tyskland

Alexandra Popp
Sara Däbritz
Lea Schüller

Kommentar:
Nej, Inka Grings, Birgit Prinz och Nadine Angerer är inte aktiva längre. Tyvärr för Tysklands del, glädjande för övriga Europa. Men Tyskland ställer alltid ett bra lag på benen där Alexandra Popp är erfaren och viktig fortfarande. Många minns säkert att Popp slog igenom som ung i det starka tyska landslaget och hon har möjligen dippat lite i landslagskarriären på slutet. Men lagkapten och mest erfaren. Sara Däbritz (PSG) och Lea Schüller (Bayern München) är en del av den ”nya” generationen, inte minst den sistnämnda som gjort mål i mer än varannan match för landslaget. Det bör läggas till att Tysklands största stjärna Dzsenifer Marozsan missar EM på grund av en långtidsskada.

Spanien

Irene Paredes

Kommentar:
Om EM hade spelats för ett år sedan så hade en trio med Paredes, Alexia Putellas och Jennifer Hermoso varit oslagbara som mästerskapets bästa spelare på förhand. Nu, samma dag som EM:s början så är två av nyckelspelarna skadade tätt inpå mästerskapets början. Hermoso och Putellas missar EM på grund av knäskador vilket faktiskt försvagar Spanien en väldig massa, tyvärr. Fotbollseuropa berövas dessutom två av världens bästa fotbollsspelare i detta stora mästerskap. Irene Paredes är dock en av världens bästa försvarsspelare och får dra ett stort lass. Frågetecknet blir i de främre regionerna för Spanien helt plötsligt.

Grupp C

Nederländerna

Danielle van de Donk
Vivianne Miedema
Lieke Martens

Kommentar:
Regerande europamästare och stjärnfyllt. Danielle van de Donk är erfaren och bollskicklig på mittfältet, blir en viktig pusselbit. Men framåt så är det Vivianne Miedema och Lieke Martens som ska göra det. Den sistnämnda blev turneringens spelare 2017 och fick sitt stora genombrott, spelar till vardags i FC Barcelona. Vivianne Miedema är en av världens bästa spelare. Svenske Jonas Eidevall har privilegiet att träna Miedema i Arsenal i klubbsammanhang, där holländaren dominerat. I landslaget är hon än mer ovärderlig.

Portugal

Diana Silva

Kommentar:
Ett anonymt Portugal för den breda massan. I stort sett bara spelare från den inhemska lagen, tillhörande de stora klubbarna. Det är svårt att peka ut flera spelare i detta landslag men Diana Silva är en intressant spelare. 27 år gammal men har varit med i landslaget sedan elva år tillbaka. Snabb och irrationell med en hög status.

Sverige

Magdalena Eriksson
Caroline Seger
Fridolina Rolfö

Kommentar:
När man väljer spelare i Sverige så skulle 5-6 spelare kunna lagts till här. Men en svensk stomme har valts ut. På målvaktssidan så är Hedvig Lindahl viktig i de stora matcherna medan Jennifer Falk ärligt talat kan få sig lite speltid i andra matcher. I de bakre leden så är Sverige starka med många alternativ men assisterande lagkapten Magdalena Eriksson är garanten. Spelar i ett av världens bästa klubblag där hon är lagkapten, och en stor pålitlig ledare för Sverige. På det centrala mittfältet så återfinns Caroline Seger som så många gånger förr och frågan är om hon någonsin varit viktigare för sitt land. Med sin rutin, säkerhet i positionsspelet och spelförståelse så är hon ovärderlig för ett offensivt lagt Sverige. Fungerar bra ihop med Filippa Angeldahl. Framåt så har Sverige också många alternativ. Vad sägs som Kosovare Asllani, Lina Hurtig, Stina Blackstenius, Sofia Jakobsson och Johanna Rytting Kaneryd? Detta samtidigt som Madelene Janogy lämnades hemma. Jodå, men Fridolina Rolfö är något annat. Rolfö har figurerat som wingback i Barcelona men alla vet att det är i och runt straffområdet som hon är allra bäst. Hennes vänsterfot är av absoluta världsklass och något som kan avgöra de stora matcherna. Detta blir Fridolinas mästerskap.

Schweiz

Ramona Bachmann
Ana-Maria Crnogorcevic

Kommentar:
Två rutinerade spelare i Schweiz är duon ovan, och även av högsta europeiska klass. Crnogorcevic tillhör FC Barcelona och är med sin nickstyrka ett farligt hot. Används som wingback i Barcelona men är anfallare i landslaget. Svenskbekantingen Ramona Bachmann is still going strong. Tillhör franska storklubben PSG nu för tiden och är ovärderlig för sitt Schweiz. Som svensktalande så kanske Bachmann kan snappa upp lite svenskt taktiksnack på planen den 13 juli.

Grupp D

Belgien

Tine De Caigny
Janice Cayman

Kommentar:
Två målskyttar ovan som blir viktiga för sitt Belgien. Tillhör bra klubbar (Hoffenheim respektive Lyon) och spelar på en hög europeisk nivå. Belgien är ett ovisst lag där dessa garanter blir viktiga. Även Tessa Wullaert är en stor målskytt för sitt land.

Frankrike

Wendie Renard
Marie-Antoinette Katoto

Kommentar:
Wendie Renard är kanske den bästa försvarsspelaren det senaste decenniet och förtjänar den stora äran att vara lagkapten för detta Frankrike. I de främre leden så har fransyskorna en otroligt spännande spelare i Marie-Antoinette Katoto. Snittar nästan ett mål per match i både klubb- och landslag som 23-åring. Kommer bli något alldeles extra i denna turnering och inte minst framöver i sin karriär.

Island

Karolina Lea Vilhjamsdottir
Glodis Perla Viggosdottir
Sveindis Jane Jonsdottir

Kommentar:
Island har alla chanser att gå vidare från denna grupp, med ett ungt och spännande lag. Trion ovan tillhör tyska storklubbar i Bayern München respektive Wolfsburg. Viggosdottir är den rutinerade av de tre med över 100 landskamper på kontot och en general i backlinjen. Vilhjalmsdottir och Jonsdottir är båda födda 2001 och framtiden för isländsk fotboll. Även Alexandra Johannsdottir tillhör den skara spelare som kommer att bli stommen under de närmsta tio åren i detta landslag.

Italien

Sara Gama
Cristiana Girelli

Kommentar:
Sara Gama och Cristiana Girelli är till vardags lagkamrater med Amanda Nildén, Linda Sembrant och Lina Hurtig i Juventus. En duo som är vana att vinna titlar. Gama är en försvarsgeneral med stor pondus och dessutom lagkapten för Italien. Girelli ska stå för målskyttet för det italienska laget.