Uppdaterad 18 oktober, 2018

Foto: Bildbyrån

Nu har även oktober månads matcher i Nations League spelats klart och precis som efter september månad tänkte vi summera omgången och det aktuella läget i grupperna. Alla lag har hunnit med att spela mellan 2 och 4 matcher hittills och har nu endast ett par chanser kvar på sig att förändra sin placering i tabellen.

Ställningen i Division A

I grupp 1 leder Frankrike med en match kvar att spela. Samtidigt har Nederländerna på andraplats två möten kvar att spela med möjligheten att inta gruppsegern om man tar poäng i båda matcherna. Tyskland har efter tre matcher bara fått med sig en poäng hittills och har möjligheten att hålla sig kvar i divisionen om Nederländerna blir helt utan poäng framöver.

Schweiz leder grupp 2 med en match kvar att spela, samtidigt som Belgien med två matcher kvar ligger hack i häl och har en stark chans att klättra förbi. Island står fortfarande utan poäng och är därmed redan nu förvisade till division B.

Med full pott i sina två spelade matcher leder Portugal grupp 3 före Italien på fyra poäng. I mötet mellan lagen räcker det med oavgjort för att Portugal ska säkra gruppsegern. Samtidigt kan Italien vinna gruppen om Portugal blir utan några fler poäng. Polen ligger i tabellens botten med en poäng och är redan nu utslagna.

Det spanska landslaget leder gruppen med sex poäng efter tre spelade matcher och kan säkra gruppsegern om man vinner det sista mötet med Kroatien, som just nu ligger i tabellens botten. Även England har samma möjlighet, om man vinner över Kroatien samtidigt som Spanien förlorar deras möte. Skulle Kroatien i sin tur vinna båda matcherna är det dem som vinner gruppen

Har möjlighet att vinna sina grupper: Frankrike eller Nederländerna, Schweiz eller Belgien, Portugal eller Italien, Spanien, England eller Kroatien
Riskerar att bli utslagna ur divisionen: Tyskland, England eller Kroatien
Redan utslagna: Island, Polen

Ställningen i Division B

I grupp A har Ukraina säkrat segern efter tre raka segrar. Tjeckien har en match kvar att spela mot bottenlaget Slovakien och en seger här gör att laget håller sig kvar i ligan. Samtidigt kan Slovakien hålla sig kvar om man tar poäng i båda sina matcher.

Grupp 2 är ännu väldigt öppen, då alla lag har möjligheten att slutligen vinna. Det svenska laget ligger just nu i botten, men en seger mot Turkiet gör att man klättrar förbi laget och håller sig kvar. Vinner man även mot Ryssland med en tillräckligt stor målskillnad vinner man även gruppen. Det enda som ännu är klart är att Ryssland inte kan åka ur divisionen.

Bosnien har fått med sig maximalt med poäng i sina tre matcher, men är för det inte klara segrare i grupp 3. Österrike på andraplats har två matcher kvar att spela och kan med vinst i dessa gå om och vinna gruppen. Nordirland står ännu utan poäng, men har ändå en chans att slå ut Österrike om man vinner över dem samtidigt som Bosnien vinner över Österrike.

Wales landslag leder just nu grupp 4, men då Danmark har två matcher kvar att spela har de alla möjligheter att gå om och vinna gruppen. Just nu ligger Irland på bottenplaceringen, men har en möjlighet att hålla sig kvar om man vinner över Danmark, samtidigt som Danmark förlorar mot Wales.

Klara gruppvinnare: Ukraina
Har möjlighet att vinna sina grupper: Ryssland, Turkiet eller Sverige, Bosnien eller Österrike, Wales eller Danmark
Riskerar att bli utslagna ur divisionen: Tjeckien eller Slovakien, Turkiet eller Sverige, Österrike eller Nordirland, Danmark eller Irland

Ställningen i Division C

Israel leder just nu grupp 1 med sex poäng efter tre matcher, men riskerar ändå att kunna slås ut ur gruppen. Tvåan Skottland har två matcher kvar att spela och kan med poäng i båda dessa vinna gruppen. Samtidigt kan målskillnaden bli avgörande om bottenlaget Albanien vinner över Skottland, då alla lag hamnar på sex poäng vardera.

Finland har fått med sig tolv poäng i sina fyra spelade matcher och behöver endast en poäng till för att säkra gruppsegern. Samtidigt kan Grekland på en andraplats vinna gruppen om man vinner båda sina kommande matcher, samtidigt som Finland förlorar sina. För Estland i botten är poäng otroligt viktigt för att inte bli utslagen, samtidigt som laget kan klättra förbi Ungern om man vinner mötet mellan lagen

I grupp 3 har Norge och Bulgarien fått med sig nio poäng vardera ifrån sina fyra spelade matcher. Cypern ligger trea med fyra poäng och kan ta sig hela vägen till tabellens topp om allt går rätt till. Längst ner återfinns Slovenien som är i stark behov av en seger för att kunna minska risken för att bli utslagna.

Serbien i grupp 4 har tagit poäng i alla sina matcher och har möjligheten att ta sig vidare om man tar poäng i sin kommande match mot grupptvåan Montenegro. Montenegro har i sin tur chansen att vinna gruppen om man vinner sina båda kommande matcher. Även Rumänien har chans till gruppvinst på samma premisser. Litauen står ännu helt utan poäng, men kan hålla sig kvar om man vinner sina kommande matcher samtidigt som Rumänien förlorar sina.

Har möjlighet att vinna sina grupper: Israel, Skottland eller Albanien, Finland eller Grekland, Norge, Bulgarien eller Cypern, Serbien, Montenegro eller Rumänien
Riskerar att bli utslagna ur divisionen: Israel, Skottland eller Albanien, Ungern eller Estland, Cypern eller Slovenien, Rumänien eller Litauen

Ställningen i Division D

Georgien har ett stort försprång i grupp 1 och har därmed redan säkrat gruppsegern. Kazakstan, Lettland och Andorra har alla två matcher kvar att spela, där poängen är viktiga för att inte riskera att inta bottenplaceringen i gruppen. Högst risk har Lettland och Andorra.

I grupp 2 ligger Luxemburg just nu etta, tätt följd av Vitryssland med en poäng mindre. Vinner Luxemburg det inbördes mötet så är laget klara som gruppsegrare. San Marino ligger just nu sista i gruppen med noll poäng, men har en chans att hålla sig kvar om man vinner sina två matcher, samtidigt som Moldavien förlorar sina.

Kosovo har fått med sig poäng i alla spelade matcher i grupp 3 och kan ta sig vidare redan med en seger i sin första match om Azerbajdzjan samtidigt förlorar sin match. I annat fall har grupptvåan en möjlighet att vinna gruppen när lagen möts i den sista kampen. Även Färöarna har en chans att vinna gruppen om man vinner sina två matcher, samtidigt som algen ovanför förlorar sina. Malta ligger just nu i botten, men kan hålla sig kvar om man tar poäng i sina sista matcher.

Makedonien ligger just nu högst upp i grupp 4 med nio poäng och kan med poäng i båda sina kvarvarande matcher vinna gruppen. Armenien och Gibraltar har båda sex poäng vardera och har möjligheten att vinna gruppen om de vinner sina matcher, samtidigt som Makedonien inte får med sig några fler poäng alls. Liechtenstein ligger i botten med tre poäng, men är trots detta ännu inte utslagna.

Klara gruppvinnare: Georgien
Har möjlighet att vinna sina grupper: Luxemburg eller Vitryssland, Kosovo, Azerbajdzjan eller Färöarna, Makedonien, Armenien eller Gibraltar
Riskerar att bli utslagna ur divisionen: Kazakstan, Lettland eller Andorra, Moldavien eller San Marino, Färöarna eller Malta,  Armenien, Gibraltar eller Liechtenstein

Sofie Hansson