Uppdaterad 28 september, 2018

Foto: Bildbyrån

Den första omgången i Nations League är nu avklarad och lagen har hunnit med 1 eller 2 av sina 4 respektive 6 gruppspelsmatcher. Trots att det är många matcher kvar att spela tänkte vi ta oss en titt på ställningen i de olika divisionerna, samt vilket utfall denna ställning skulle ge om det var dags för slutspel och playoff. Dessutom kan du se vilka lag som ligger i farozonen för att flyttas ner en division om man inte gör bättre ifrån sig framöver.

Ställningen i Division A

I grupp 1 är det Frankrike som ligger i topp med fyra poäng efter en seger mot Holland och ett oavgjort möte med Tyskland. Grupp 2 leds tack vare målskillnaden av Schweiz, som precis som Belgien fick med sig tre poäng ifrån respektive möte med poänglösa Island. I Grupp 3 ligger Portugal i topp efter en vinst mot Italien, som däremot fick med sig en poäng ifrån den oavgjorda matchen mot Polen. Grupp 4 har i sin tur en tydlig ledare i form av Spanien som besegrat såväl England som Kroatien.

I dagsläget skulle det alltså vara Frankrike, Schweiz, Portugal och Spanien som tog sig vidare till det stora liga-slutspelet. Samtidigt skulle Holland, Island, Italien och Kroatien få flytta ner till division B.

Ställningen i Division B

Grupp 1 leds av Ukraina som besegrat såväl Tjeckien som Slovakien hittills. I grupp 2, som är Sveriges grupp har lagets båda motståndare Ryssland och Turkiet fått med sig tre poäng samtidigt som de blågula står poänglösa i tabellens botten. Även i grupp 3 finns det en tydlig ledare i Bosnien som plockat poäng mot både Nordirland och Österrike. Grupp 4 är sedan lite mer öppen, där Wales och Danmark står på tre poäng samtidigt som Irland är utan.

I dagsläget skulle Ukraina, Ryssland, Bosnien och Danmark få spela playoff och flytta upp till division A, samtidigt som Slovakien, Sverige, Österrike och Irland faller ner till division C.

Ställningen i Division C

I grupp 1 Har Skottland och Albanien vunnit varsin match, samtidigt som Israel fått se sig besegrade. Grupp 2 har Finland i topp med sex poäng, följt av Grekland och Ungern med tre poäng vardera. I botten befinner sig Estland efter två förluster. Också i grupp 3 finns det en klar ledare i Bulgarien med sex poäng, tätt följt av Norge och Cypern med varsin seger i hamn. Slovenien tar gruppens jumboplats. I grupp 4 är det mer jämnt mellan lagen, där Montenegro och Serbien fått med sig varsin seger och varsin oavgjord match. Rumänien har i sin tur två poäng medans Litauen står helt utan.

I dagsläget skulle Skottland, Finland, Bulgarien och Montenegro få spela playoff och flytta upp till division B, samtidigt som Israel, Estland, Slovenien och Litauen fått åka ner till division D.

Ställningen i Division D

I Grupp 1 har Georgien tagit en tydlig ledarposition med sex poäng, samtidigt som Andorra står som tvåa med två poäng. Lettland och Kazakstan har fått med sig en poäng vardera. Grupp 2 leds av Luxemburg som har två segrar i ryggen. Efter de följer Vitryssland med fyra poäng och Moldavien med en poäng. San Marino i botten är ännu poänglösa. I grupp 3 placerar sig Kosovo, Färöarna, Azerbajdzjan och Malta i följd med respektive 4,3,2 och 1 poäng. Grupp 4 har Makedonien i topp efter två segrar mot Liechtenstein och Armenien. Dessa lag fick dock revansch i sina möten med Gibraltar som placerar sig sist i tabellen.

I dagsläget skulle Georgien, Luxemburg, Kosovo och Makedonien få spela playoff och flytta upp till division C.

Målrika möten i toppdivisionen

De målrikaste mötena i omgången över lag blev mellan Spanien och Kroatien, samt mellan Schweiz och Island. Ur dessa matcher fick Spanien och Schweiz med sig tre poäng vardera efter varsin 6-0 seger på hemmaplan. Mellan datumen 11-16 oktober spelas nästa omgång i ligan och då möter Sverige Ryssland på bortaplan.

Sofie Hansson