Expekt

Att det svenska fotbollslandslaget ger sig ut i världen i början av året hör till traditionen. Men nu är det slut med detta. Under gårdagen meddelande Svenska Fotbollsförbundet att man lägger ner den så kallade januariturnén.

Den förstas samlingen för året infaller inte under något vanligt UEFA-fönster, utan under en tid då det är främst spelare från den inhemska ligan som finns tillgängliga för spel. Här har många spelare gjort sina första framträdanden i landslagströjan, något som på sikt kan ha lett till nya kallelser till mer tyngdbärande samlingar. Men till 2025 blir det alltså ingen sådan.

Den stora anledningen till detta ska vara att det inte längre finns samma tillgänglighet för spelarna i och med det nya uppläggen för Champions League och Europa League, där matcher nu schemaläggs i en period som tidigare inte inkluderade några möten för lagen.

– Det har varit en klassisk och genom åren mycket uppskattad samling men vi konstaterar att en rad faktorer förändrat förutsättningarna och ser fördelar med att rikta om resurserna, säger SvFF:s fotbollschef Kim Källström i ett pressmeddelande som gick ut till den svenska presskåren under onsdagseftermiddagen.