Sverige får äran att arrangera F17-EM sommaren 2024. Nu är det bestäm att städerna där matcherna äger rum blir Malmö och Lund. 

– Vi är mycket glada att UEFA för ett år sedan utsåg oss till arrangör av detta mästerskap, särskilt i ljuset av att F17-EM, som vi skulle ha arrangerat 2020, blev inställt på grund av pandemin. Detta evenemang är även väldigt viktigt för den fortsatta utvecklingen av dam- och flickfotbollen i vårt land. Det kommer att fungera som en härlig inspirationskälla för kommande landslagsgenerationer, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i ett uttalande på förbundets hemsida.

– Idag är vi också mycket glada att kunna tillkännage Malmö och Lund som värdstäder för UEFA F17-EM 2024, och ser mycket fram emot ett samarbete med dessa kommuner och med den lokala fotbollen, fortsätter Karl-Erik Nilsson.

Arenorna som kommer att nyttjas är Malmö IP och Klostergårdens IP och de lag som gör bra ifrån sig i turneringen är även klara för världsmästerskapet året därpå. Som värdnation är Sverige direktkvalificerade till turneringen, vilket innebär att årskullen 2007 har den fantastiska möjligheten att få spela ett EM på hemmaplan.

Men innan dess ska nästa års upplaga spelas, vilket då sker i Estland. Kvalturneringar till mästerskapet kommer att spelas under hösten 2022, där Sverige ställs mot Nederländerna, Portugal och Skottland. De tre bästa lagen avancerar till den andra kvalrundan, där det gäller att vinna sin grupp för att gå till mästerskapet. Dessa matcher spelas under våren 2023, bara månader innan själva turneringen startar.