Expekt

År 2025 spelas EM på damsidan. Till det mästerskapet kommer Sverige skicka in en ansökan om värdskap tillsammans med Danmark, Norge och Finland bland andra. 

Nästa sommar kommer damernas EM att spelas i England i ett mästerskap som är framskjutet ett år på grund av coronapandemin. Efter mästerskapet nästa sommar så dröjer det tre år innan det är EM igen, och då kan Sverige stå som en av värdnationerna.

Enligt generalsekreteraren för det norska fotbollförbundet, Pål Bjerketvedt, så kommer Norge tillsammans med Sverige, Danmark och Finland att ansöka om fotbolls-EM 2025 på damsidan. Detta med stöd av Island och Färöarna.

– Det är korrekt. Vi är för närvarande i ett mycket tidigt skede. I första hand är det ett beslut att anmäla intresse, sedan är den officiella ansökningen lite senare i höst, säger han till norska VG.

I december nästa år bestäms vilka som får arrangera EM 2025. Polen har också sedan tidigare anmält sitt intresse. På Svenska Fotbollförbundets hemsida meddelar också SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson att Sverige är med i ansökan.

– Vi känner oss säkra på att ett EM i de nordiska länderna kommer fortsätta stärka damfotbollen och bli en oförglömlig upplevelse för både spelare och supportrar, säger han och fortsätter:

– Vi har arbetat intensivt i nästan fyra år för att undersöka möjligheterna att arrangera ett stort internationellt mästerskap gemensamt. Vi är alla överens om att det är viktigt att arrangera mästerskap, och tillsammans har vi stora visioner för den fortsatta utvecklingen av damfotbollen. Det känns därför väldigt bra att vi nu beslutat oss för att vi vill ansöka om EM 2025.

Uppdaterad 26 oktober, 2021