Det svenska U21-laget har haft enorma framgångar i det pågående Europamästerskapet i Tjeckien. Efter att ha tagit sig vidare från gruppspelet slog man under lördagen ut Danmark efter en match som slutade 4-1.

Matchens första mål kom efter dryga 20 minuter då Sverige fick straff. John Guidetti kunde då sätta bollen i mål bakom Danmarks målvakt Jakob Busk. Endast tre minuter därpå kunde Simon Tibbling utöka ledningen med 2-0.
En bit in i den andra halvleken kom Danmarks kontring via Uffe Bech, men längre än så kunde Danmark inte komma. I den 72:a minuten byttes Tibbling ut mot Robin Quaison som efter tio minuter på plan kunde sätta bollen i mål. Matchen avslutades sedan med att lagkaptenen Oscar Hiljemark gjorde 4-1 på övertid, vilket tog Sverige hela vägen till final. Motståndet på Eden Arena i Prag blir Portugal som i sin tur besegrade Tyskland med 5-0.

Lagen som bägge gjort ett mycket bra mästerskap mötte varandra redan i gruppspelet där det oavgjorda mötet tog Sverige till semifinal. Även i det förra mästerskapet som lagen mötte varandra (U21-EM 2004) så blev det dubbla möten, där lagen vann varsitt möte. I matchen på tisdag är det dock endast vinst som gäller.

Detta blir andra gången som Sverige spelar final i U21-EM och senast man gjorde detta var för över tjugo år sedan (1992). Man ställdes då mot Italien, men förlorade mötet med 2-0. Även för motståndarna Portugal är detta andra gången man spelar final och även dessa blev utslagna av Italien i sitt förra försök.
Finalen mellan Sverige och Portugal spelas på tisdag klockan 20:45 och går att se på TV12.