Uppdaterad 22 juli, 2022

Linda Sembrant avgjorde EM-kvartsfinalen i den 92:a matchminuten. Mittbackens mål till 1-0 innebär att Sverige nu ställs mot England i EM-semifinal på tisdag efter en välförtjänt seger.

Under fredagskvällen ställdes Sverige mot Belgien i EM-kvartsfinal. Vinna eller försvinna för Blågult i en match där man var ganska stora förhandsfavoriter. Förutsättningarna var klara innan, förlorarna får packa väskorna och lämna England medan vinnarna ställs mot just värdnationen i semifinal den 26 juli.

Matchens första målchans kom efter fem minuter när Filippa Angeldahl drev igenom på centralt mittfält och fick till ett bra skott som den belgiska målvakten tippade ut till hörna. Samme Angeldahl fick Sveriges nästa läge fem minuter senare, men även den gången utan framgång. Sverige skapade några chanser under första kvarten där högerbacken för dagen, Amanda Ilestedt, fyllde på och hade en farlig nick bland annat.

Det var annars en ganska trevande inledning på matchen från svenskt håll. Ett storväxt och tungt Belgien gjorde det stundtals svårt för de blågula favoriterna, även om det uppstod några få farligheter.

Efter 25 minuter kom Sveriges mål när Kosovare Asllani frispelade Stina Blackstenius som placerade bollen säkert. Men efter närmare VAR-granskning så visade det sig att Blackstenius sprungit offside och målet dömdes bort. Det är Blackstenius tredje mål i EM som dömts bort för offside.

Den första halvleken var jämn. Sverige hade sina lägen men Belgien var långt ifrån ofarliga vid några tillfällen. Publiken i ett regnigt Leigh kunde konstatera att första halvlek slutade mållöst till 0-0.

Andra halvlek

Inga byten gjordes i paus från något av lagen och Sverige började offensivt med hög press, där Fridolina Rolfö fick andra halvleks första målchans med ett volleyskott mitt på målvakten. Filippa Angeldahl hade nästa farliga chans för Sverige, dryga kvarten in i halvleken.

Blågult hade ett bra passningsspel i början av andra halvlek, bättre än i den första halvleken. Sverige skapade en drös med halvchanser medan Belgien var mer och mer nedtryckta. Men de svenska chanserna förvaltades inte till mål. Med fler än tio hörnor och över 30 skottförsök så var Sverige mer och mer de som tryckte på för ett ledningsmål även om Belgien stack upp stundtals i kontringar.

Det första svenska bytet i matchen kom efter 84 minuter nä Hanna Bennison ersatte Filippa Angeldahl på centralt mittfält. Några fler byten gjordes inte hos Sverige, som fick se ett sent avgörande. Efter en av många många hörnor så blev till slut Linda Sembrant sist på bollen efter en retur, där mittbacken stänkte upp 1-0 i den 92:a matchminuten. Sverige fick äntligen frukt av sina många målchanser och mittbacken Sembrant blev alltså matchhjälte. En rättvis seger till 1-0 för Sverige som pressade ned ett hårt jobbande Belgien.

Sverige ska spela EM-semifinal i England 2022. Semifinalen spelas mot värdnationen England tisdagen den 26 juli på Bramall Lane i Sheffield.

Så startade Sverige

Hedvig Lindahl

Amanda Ilestedt – Linda Sembrant – Magdalena Eriksson – Amanda Nildén

Filippa Angeldahl (ut ’84) – Kosovare Asllani – Nathalie Björn

Johanna Rytting Kaneryd – Stina Blackstenius – Fridolina Rolfö

Inhoppare:

Hanna Bennison (’84)