Foto: Wikimedia

Under förra veckan spelade damernas futsallandslag den andra delen av kvalet till EM nästa år. Matcherna ägde rum i Kroatien dit man kvalificerade sig genom att vinna den första kvalomgången på Nordirland för ett par veckor sedan. Den här gången väntade tuffare motstånd i form av Ryssland, Slovenien och värdnationen själva, som alla hade siktet inställt på den gruppvinst som gav en EM-biljett.

Sverige inledde kvalet men en match mot Ryssland, där det var Daniela Chamoun som kunde inleda matchens målskytte åt Sveriges favör. Länge var målet det enda som kom i matchen, men i mitten av den andra perioden lyckades motståndarna få till två mycket snabba mål. Med fem minuter kvar på klockan kunde Chamoun få in bollen på nytt och på så sätt ta mötet till ett oavgjort resultat.

Dagen därpå väntade kvalets andra match, som även blev den tyngsta. Redan inför matchen kom beskedet att den tidigare tvåmålsskytten ådragit sig en fotskada och därmed missade resterande del av kvalet. Trots detta var det Sverige som åter igen inledde målskyttet och hade innan periodvila fått in ett mål med bara sekunder kvar att spela. Även efter paus hamnade en svensk boll i målet och det hela såg ljust ut. Efter ett par minuter kom Kroatien dock tillbaka med ny kraft och kunde vända 2-0 till 2-2. Slutet av matchen blev tuff och det var tydligt att båda lagen var ute efter en vinst. Till slut var det dock motståndarna som lyckades bäst och kunde få in det avgörande målet.

Efter förlusten, som även innebar att man missade huvudturneringen avrundade man kvalet en med match mot Slovenien. Här fick de svenska stjärnorna glänsa på plan och kunde få till en övertygande seger med 5-1. Slovenien var dock laget som först tog ledningen innan periodpaus, men när man kom in på planen igen var det svenskorna som dominerade.

Slutligen placerade sig Sverige som trea i kvalgruppen med sina fyra poäng. Ryssland i sin tur vann gruppen och är nu klara för EM där man kommer att spela mot Portugal, Spanien och Ukraina. Turneringen spelas under perioden 14-17 februari 2019.

Sofie Hansson