Foto: Wikimedia

Det blev en tung förlust för U21-landslaget pÄ GuldfÄgeln Arena igÄr nÀr man fick se sig besegrade av gruppvinnaren Belgien. I och med slutpoÀngen pÄ 0-3 missade laget direktplatsen till turneringen och kort dÀrpÄ stod det Àven klart att poÀngen inte rÀckte till ett avancemang som bÀsta grupptvÄa.

Det svenska laget fick det otroligt tungt, speciellt i situationen dÀr Belgien gjorde 0-2, som föregick av en situation dÀr domaren var pÄ vÀg att blÄsa till svensk favör. Dock valde han att inte göra det och Nany Dimata kunde enkelt sÀtta bollen i mÄl utan nÄgot större motstÄnd. Kort dÀrpÄ Äkte Isak Ssewankambo pÄ ett rött kort för en tackling, vilket gjorde att Sverige spelade med en man mindre resten av matchen.

BÄde hos lagets ledning och i studion hos C More var det lÀnge ett frÄgetecken kring Sveriges chanser att faktiskt ta sig vidare till playoffen. Men efter en stund insÄg man att det hela var klart trots att alla kvÀllens matcher ej var fÀrdiga.

Vilka lag Àr klara för EM?

Förutom Belgien Àr Àven Kroatien, Danmark, England, Frankrike, Tyskland, RumÀnien, Serbien och Spanien klara efter att ha vunnit sina grupper. Dessutom Àr vÀrdnationen Italien klar sedan tidigare.

De lag som tog sig till playoff som bĂ€sta grupptvĂ„orna blev Grekland, Polen, Österrike och Portugal, som nu pĂ„ fredag kommer att lottas in i par. matcherna kommer att spelas under perioden 12-20 november och de tvĂ„ lagen som vinner respektive dubbelmöte kniper de sista EM-platserna.

NÀr alla lag Àr klara dröjer det endast dagar till den stora EM-lottningen, dÀr turneringens tre grupper blir klara. Inför lottningen kommer lagen placeras i fyra seedningsgrupper utifrÄn lagens placering pÄ U21-rankingen. Italien placerar sig som vÀrd automatiskt i den första seedningsgruppen tillsammans med de tvÄ bÀst rankade lagen. SjÀlva turneringen Àger sedan rum mellan den 16 och 30 juni 2019.

Sofie Hansson