Expekt

Foto: Wikimedia

Det blev en tung förlust för U21-landslaget på Guldfågeln Arena igår när man fick se sig besegrade av gruppvinnaren Belgien. I och med slutpoängen på 0-3 missade laget direktplatsen till turneringen och kort därpå stod det även klart att poängen inte räckte till ett avancemang som bästa grupptvåa.

Det svenska laget fick det otroligt tungt, speciellt i situationen där Belgien gjorde 0-2, som föregick av en situation där domaren var på väg att blåsa till svensk favör. Dock valde han att inte göra det och Nany Dimata kunde enkelt sätta bollen i mål utan något större motstånd. Kort därpå åkte Isak Ssewankambo på ett rött kort för en tackling, vilket gjorde att Sverige spelade med en man mindre resten av matchen.

Både hos lagets ledning och i studion hos C More var det länge ett frågetecken kring Sveriges chanser att faktiskt ta sig vidare till playoffen. Men efter en stund insåg man att det hela var klart trots att alla kvällens matcher ej var färdiga.

Vilka lag är klara för EM?

Förutom Belgien är även Kroatien, Danmark, England, Frankrike, Tyskland, Rumänien, Serbien och Spanien klara efter att ha vunnit sina grupper. Dessutom är värdnationen Italien klar sedan tidigare.

De lag som tog sig till playoff som bästa grupptvåorna blev Grekland, Polen, Österrike och Portugal, som nu på fredag kommer att lottas in i par. matcherna kommer att spelas under perioden 12-20 november och de två lagen som vinner respektive dubbelmöte kniper de sista EM-platserna.

När alla lag är klara dröjer det endast dagar till den stora EM-lottningen, där turneringens tre grupper blir klara. Inför lottningen kommer lagen placeras i fyra seedningsgrupper utifrån lagens placering på U21-rankingen. Italien placerar sig som värd automatiskt i den första seedningsgruppen tillsammans med de två bäst rankade lagen. Själva turneringen äger sedan rum mellan den 16 och 30 juni 2019.

Sofie Hansson

Uppdaterad 9 oktober, 2019