Expekt

Uppdaterad 16 september, 2022

Sverige kan inte kvalificera sig för U21-EM. Detta efter oavgjort mot Italien till 1-1, något som inte räcker för blågult avancemang mot Europamästerskapet nästa år. 

Under torsdagskvällen spelade U21-herrarna en viktig match mot Italien på Olympia i Helsingborg. Förutsättningarna var klara för Sverige. Vinst krävdes för att drömmen om U21-EM nästa sommar skulle vara vid liv.

Sverige fick en drömstart. Efter drygt tio minuter så kom 1-0 efter en hörna, där Carl Gustafsson blev först på en lös boll och slog in ledningsmålet via en italiensk försvarare. Sverige höll ställningarna bra efter målet, åtminstone till en början. Men den sista kvarten under första halvleken innehöll mycket Italien, där Sverige blev rejält nedtryckta. Trots detta så höll man 1-0 in till halvtidsvilan.

Blågult började den andra halvleken bra men efter tio minuter så fick Italien en straff, efter att Emil Holm fällt en italienare i straffområdet. Trots att en två meter lång Samuel Brolin gick åt rätt håll och sträckte ut så gick dock straffen in till 1-1. En kalldusch för Sverige.

Några byten kom för Sverige i mitten på andra halvlek, där supertalangen Roony Bardghji och Paulos Abraham ersatte Rami Al-Hajj respektive Patrik Wålemark. Men tiden gick snabbt för Sverige, utan att egentligen skapa några farliga chanser. Samuel Brolin i det svenska målet stoppade Italien för att ta ledningen i matchen, och gav verkligen Sverige chansen att hitta ett ledningsmål under de sista tio minuterna.

Emil Holm fick rött kort i en märklig situation med fyra minuter kvar av ordinarie matchtid, vilket inte hjälpte Sverige i jakten på 2-1. Det skulle heller inte komma något svenskt ledningsmål. Matchen på Olympia slutade 1-1 och Sverige kan därmed inte nå U21-EM. Italien och Irland är de två lag från Sveriges kvalgrupp som fortsatt har chansen att nå EM i Georgien och Rumänien nästa år.

Sveriges spelare födda 2000 och 2001 har nu gjort sina sista U21-landskamper med Sverige.


Grekland - Frankrike
Gibraltar - Nederländerna