Uppdaterad 26 juli, 2022

Det blir ingen EM-final på Wembley för Sverige. Damlandslaget förlorade semifinalen i Europamästerskapet mot England. Beth Mead, Lucy Bronze, Fran Kirby och Alessia Russo blev engelska målskyttar. Matchen slutade 4-0 till värdnationen.

Under tisdagskvällen spelades den första semifinalen i EM 2022 där England tog emot Sverige på ett fullsatt Bramall Lane i Sheffield. Mycket av försnacket handlade om att England skulle äga mycket boll medan Sverige skulle satsa mycket på det framgångsrika kontringsspelet från OS i Tokyo förra året bland annat.

Det dröjde 20 sekunder innan Sverige skapade matchens första farlighet efter att överraskningen i startelvan, Sofia Jakobsson, sprang sig fri och sköt första skottet på mål. Nästa svenska målchans kom på en kontring när Kosovare Asllani slog en fin djupledspass till Stina Blackstenius som tvingades till ett något för tidigt avslut. På den efterföljande hörnan nickade samme Blackstenius i ribban, och Sverige hade en bra start med sina målchanser.

Även England stack upp vid några tillfällen och utnyttjade sitt fina tempo i passningsspelet, men utan några rejäla farligheter under de första 20 minuterna. Matchen satte sig en aning efter ett ganska böljande spel, detta efter dryga halvtimmen spelad.

Men efter lite av ett dödläge så kom en engelsk ledning. Efter ett hårt inlägg tog skyttedrottningen Beth Mead emot bollen och dunkade dit 1-0 för hemmanationen efter 34 minuter. Meads sjätte mål i EM.

Efter Englands mål såg Sverige något tagna ut, av stundens allvar, detta samtidigt som England lyftes upp av målen och publiken. Halvtidspausen kändes därför skön för svensk del. Ledning England till 1-0 efter första halvlek alltså.

Andra halvlek

Sverige fick en mardrömsstart på andra halvlek. Efter bara två minuter stod Lucy Bronze helt ren på en hörna och kunde nicka in 2-0 för England. Bronzes nick gick igenom flera svenskor och däribland målvakten Hedvig Lindahl mot den bortre maskan.

Peter Gerhardsson gjorde tre snabba byten efter målet där Caroline Seger och Johanna Rytting Kaneryd byttes in med en gång och Jonna Andersson bara minuter senare. England skapade ett drömläge med ett ribbskott, tio minuter efter målet till 2-0, efter att nyss inbytte Alessia Russo stått för en fin aktion.

Sverige hade svårt att skapa lägen på England, trots att man försökte offensivt. Blågult starka hörnor resulterade dock i en farlig chans från Sverige där Mary Earps i det engelska målet fick göra en fin räddning.

Alessia Russo blev inbytt i andra halvlek för England och gjorde 3-0 på ett fint sätt. Efter att först ha skjutit mitt på Hedvig Lindahl i förstaläget kom Russo ur vinkel en aning. Men Manchester United-anfallaren struntade i det och klackade in bollen emellan Jonna Andersson och Hedvig Lindahls ben. En boll som målvakten som det såg ut som målvakten borde ha haft.

Nej, det blev ingen rolig afton för Sverige. 4-0 för England kom med kvarten kvar av matchen där Fran Kirby sköt en boll över Hedvig Lindahl som den svenska målvakten inte riktigt fick tag i. Det blev en mardrömsmatch för Sverige. En dålig andra halvlek bäddade för engelskt avancemang till final och ett svenskt uttåg.

Sverige får nu en tredjeplats i egenskap av förlorare i semifinal. Någon bronsmatch spelas inte i EM. England spelar EM-final på Wembley på söndag, mot Tyskland eller Frankrike.

Så startade Sverige:

Hedvig Lindahl

Amanda Ilestedt (ut ’55) – Linda Sembrant (ut ’76) – Magdalena Eriksson – Hanna Glas

Filippa Angeldahl (ut ’51) – Kosovare Asllani – Nathalie Björn

Sofia Jakobsson (ut ’51) – Stina Blackstenius (ut ’76) – Fridolina Rolfö

Inhoppare:
Caroline Seger (’51), Johanna Rytting Kaneryd (’51), Jonna Andersson (’55), Lina Hurtig (’76), Hanna Bennison (’76)