Unibet

Uppdaterad 8 februari, 2021

Foto: Bildbyrån

Spanien blev i och med gårdagens match klara för den slutliga EM-turneringen. Nu är det upp till Sverige att prestera för att hänga med på tåget. Här har vi summerat vad som krävs i de allra sista kvalmatcherna i november. 

En trepoängare var bara minuter bort under gårdagens match och denna hade i stort sätt säkrat Sveriges plats i EM nästa sommar. Nu blev det istället ett oavgjort resultat som gör att ytterligare kraftansträngningar krävs för att en resa ut på kontinenten ska bli spikad.

I och med att såväl Sverige, Norge och Rumänien fick med sig en poäng under gårdagen ser poängskillnaden likadan ut mellan lagen som tidigare. Rumänien ligger och hotar endast en poäng bakom Sverige och trots att man har två svåra motstånd kvar kan man fortfarande passera det blågula laget. Norge har i sin tur två möten med bottenlagen kvar där sex poäng är näst intill garanterade.

Skärmdump av den aktuella tabellen

Detta krävs mot Rumänien

Mötet med Rumänien är Sveriges stora måste-match, där en underprestation sätter hela EM på spel. Skulle man gå vinnande ur striden är EM-platsen säkrad, vilket är precis det laget siktar på.

Skulle slutresultatet mellan Sverige och Rumänien istället bli oavgjort är det fortsatt jämnt mellan lagen i mellanskiktet. Lagen hamnar då på 16 respektive 15 poäng och den sista matchomgången blir direkt avgörande. Samtidigt som Sverige ställer sig mot Rumänien har Norge möjligheten att klättra upp på 14 poäng i sitt möte med Färöarna, vilket gör att även de då finns med i leken om gruppens andraplats.

Detta krävs mot Färöarna

Att Sverige skulle bli helt utan poäng mot Färöarna ses som näst intill omöjligt, men samtidigt kan pressen att prestera sätta käppar i hjulet för laget. Skulle detta möte sluta oavgjort samtidigt som man endast får med sig en poäng från matchen med Rumänien kan Norge kliva förbi om de tar full pott mot Malta. Även Rumänien kan vara ett hot om man precis som Sverige och Norge sätter press på Spanien.

Här är matcherna som är kvar att spelas i kvalgrupp F

15 november:
Norge-Färöarna
Spanien-Malta
Rumänien-Sverige

18 november:
Sverige-Färöarna
Spanien-Rumänien
Malta-Norge

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
sofie@em-fotboll.se

>> Läs mer om mig här


Sverige - Spanien