Expekt

I slutet av mars ställs Sveriges herrlandslag inför EM-kvalmatcher mot Belgien och Azerbajdzjan på Friends Arena i Solna. Nu har förbundskapten Janne Andersson presenterat den svenska truppen till kvalmatcherna, en trupp där Zlatan Ibrahimovic är tillbaka.

I mars månad startar EM-kvalet mot EM 2024 i Tyskland. För Sveriges del handlar det om att knipa en av de två topplaceringarna i Grupp F. Sverige har hamnat i en femlags-grupp tillsammans med Belgien, Österrike, Azerbajdzjan och Estland och inleder sitt kvalspel på hemmaplan.

Den 24 mars väntar toppnationen Belgien på Friends Arena med avspark 20:45. Sedan väntar möte med Azerbajdzjan den 27 mars, även den spelas på Friends Arena i Solna. För svensk del handlar det om att få en bra start på detta EM-kval för att under året kunna knyta ihop säcken för att sedermera nå EM 2024 som spelas i Tyskland.

Under onsdagen presenterade Sveriges förbundskapten Janne Andersson den trupp som ska inleda den blågula resan mot Europamästerskapet på tysk mark. 26 spelare presenterades. I truppen finns bland annat Zlatan Ibrahimovic som gör ny comeback efter sin långvariga skadeproblematik efter knäoperationen i maj förra året. Viktor Johansson tar plats bland tre målvakter och får därmed göra landslagsdebut efter sin succésäsong i Championship och engelska Rotherham United. Även Albin Ekdal är tillbaka i landslaget, även där efter viss skadefrånvaro.

Det finns en viss skadeoro för Janne Andersson inför EM-kvalets början. Backduon Emil Holm och Isak Hien spelade inte under helgen före truppsläppet och har fortsatt en mindre rehabiliteringsperiod framför sig innan man är redo för spel.

En som saknas i den svenska truppen är Jens Cajuste. Mittfältaren från franska succélaget Stade de Reims är petad i den svenska truppen för första gången länge. Cajuste har varit en del av Sverige sedan slutet av 2020 men är nu petad. Mittfältaren har tidigare missat samlingar men oftast på grund av tuffa skadesituationer.

Under söndagen efter truppsläppet meddelades att Joel Andersson missar landslagssamlingen på grund av skada. Högerbacken Linus Wahlqvist, med fostran i Eneby BK och IFK Norrköping, ersatte.

Spelschemat i EM-kvalet

Matcherna sänds i Viaplay.

Fredag 24 mars:
Sverige – Belgien (Friends Arena)
20:45

Måndag 27 mars:
Sverige – Azerbajdzjan (Friends Arena)
20:45

Herrlandslagets trupp

Målvakter

Kristoffer Nordfeldt, AIK
Robin Olsen, Aston Villa
Viktor Johansson, Rotherham

Backar

Ken Sema, Watford*
Hjalmar Ekdal, Burnley
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Isak Hien, Hellas Verona
Linus Wahlqvist, Pogon Szczecin*
Gabriel Gudmundsson, Lille
Edvin Kurtulus, Hammarby IF
Carl Starfelt, Celtic

Mittfältare/forwards

Zlatan Ibrahimovic, AC Milan
Dejan Kulusevski, Tottenham Hotspur
Alexander Isak, Newcastle United
Jesper Karlsson, AZ Alkmaar
Emil Forsberg, RB Leipzig
Mattias Svanberg, VfL Wolfsburg
Kristoffer Olsson, FC Midtjylland
Viktor Claesson, FC Köpenhamn
Robin Quaison, Al-Ettifaq
Anthony Elanga, Manchester United
Samuel Gustafson, BK Häcken
Albin Ekdal, Spezia
Viktor Gyökeres, Coventry City
Jesper Karlström, Lech Poznan

*Ersätter Ludwig Augustinsson, Joel Andersson (Midtjylland) och Emil Holm (Spezia). Augustinsson lämnade samlingen efter Belgien-matchen den 24 mars.

Uppdaterad 26 mars, 2023