Expekt

Här presenterar vi de fotbolls EM 2024 grupper som lagen spelar i under turneringens gruppspel. Sammanlagt är det 6 grupper med 4 lag i vardera, där alla möter varandra en gång under mästerskapets första skede. Att man får med sig poäng i dessa matcher är väldigt viktigt för att få fortsätta delta i turneringen. När gruppspelet är över går nämligen de två bästa lagen ur vardera grupp till EM-slutspelet tillsammans med de fyra främsta grupptreorna.

FOTBOLLS EM 2024 TABELLER

Kollar du via mobilen? Vinkla den för att få en bättre bild av tabellen.

GRUPP A

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Tyskland
3
2
1
0
8 - 2
7
2
Schweiz
3
1
2
0
5 - 3
5
3
Ungern
3
1
0
2
2 - 5
3
4
Skottland
3
0
1
2
2 - 7
1

GRUPP B

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Spanien
3
3
0
0
5 - 0
9
2
Italien
3
1
1
1
3 - 3
4
3
Kroatien
3
0
2
1
3 - 6
2
4
Albanien
3
0
1
2
3 - 5
1

GRUPP C

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
England
3
1
2
0
2 - 1
5
2
Danmark
3
0
3
0
2 - 2
3
3
Slovenien
3
0
3
0
2 - 2
3
4
Serbien
3
0
2
1
1 - 2
2

GRUPP D

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Österrike
3
2
0
1
6 - 4
6
2
Frankrike
3
1
2
0
2 - 1
5
3
Nederländerna
3
1
1
1
4 - 4
4
4
Polen
3
0
1
2
3 - 6
1

GRUPP E

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Rumänien
3
1
1
1
4 - 3
4
2
Belgien
3
1
1
1
2 - 1
4
3
Slovakien
3
1
1
1
3 - 3
4
4
Ukraina
3
1
1
1
2 - 4
4

GRUPP F

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Portugal
3
2
0
1
5 - 3
6
2
Turkiet
3
2
0
1
5 - 5
6
3
Georgien
3
1
1
1
4 - 4
4
4
Tjeckien
3
0
1
2
3 - 5
1

🔎 Fotbolls EM 2024 grupper – Så går det till i gruppspelet

Under fotbolls EM-gruppspelet, som utspelar sig från fredagen den 14 juni till onsdagen den 26 juni, har samtliga lag tre viktiga matcher framför sig. Det är nämligen prestationen här som avgör om laget får fortsätta sin resa i turneringen, eller avsluta sitt EM-äventyr innan det knappt har hunnit börja.

Det som står på spel är tabell-poäng, där det är de lag med flest sådana som avancerar från varje grupp. Att vinna en match under fotbolls EM ger tre poäng, samtidigt som ett oavgjort möte ger båda lagen en poäng vardera. Samtliga gruppettor och grupptvåor går automatiskt till slutspelet, samtidigt som grupptreorna rankas mot varandra. De fyra lagen som här fått med sig flest poäng får också spela vidare.

🤷 Hur rankar grupptreorna mot varandra?

För att få fram vilka grupptreor som får spela vidare i turneringens gruppspel placerar man lagen i en egen tabell, tillsammans med de poäng och mål som lagen fått med sig under sina matcher. Först och främst rankar lagen efter antalet poäng. Ifall två eller flera lag har lika många poäng tittar man på målskillnaden och därefter antalet gjorda mål för just dessa lag för att kunna avgöra vilket lag som placerar sig överst.

Skulle även dessa parametrar vara desamma, ser man på antalet vunna matcher samt disciplinära poäng som lagen fått under sina matcher. Här går man djupare in och ser hur många gula och röda kort som lagen fått, samt hur lagen överlag har skött sig under sina matcher. Det slutliga som kan avgöra vilka som avancerar är lagens ranking ifrån EM-kvalet.

🔢 Vad händer vid lika många poäng?

Det händer ibland att två eller flera lag får med sig lika många poäng ifrån sina gruppspelsmatcher. För att då kunna bestämma lagens placeringar i tabellen får man se på matchen som spelades mellan de två lagen för att avgöra vem som ska placeras överst. Det lag som vann mötet placeras överst och skulle mötet ha slutat oavgjort får man istället titta på den målskillnad som de två lagen har samlat på sig under sina tre spelade matcher.

Är det fler än två lag som står på samma poäng lägger man samman de inbördes mötena mellan dessa lag i en egen tabell och får utifrån det utläsa hur lagen ska placeras.

⚽ Gruppspelet Fotbolls EM 2024

Här har vi summerat samtliga EM-grupper så att du kan få en bättre uppfattning kring vilka möten i de olika grupperna som kan vara extra intressanta att följa. Klicka på knapparna för att läsa mer om respektive grupp.

Grupp A Fotbolls EM 2024

I grupp A spelar Tyskland, Skottland, Ungern och Schweiz, som kommer att spela sina matcher i München, Köln, Stuttgart och Frankfurt. Tyskland är det mest framgångsrika av lagen med tre EM-guld i bagaget och har i år även äran att spela mästerskapet på hemmaplan.

Vinnare Grupp A

Expekt LeoVegas
🇩🇪 Tyskland
🇨🇭 Schweiz
🇭🇺 Ungern
🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Skottland

Samtliga fyra lag var med och spelade vid EM 2020 och även då fick Tyskland spela sitt gruppspel på hemmaplan. Även Skottland fick denna fördel, men lyckades trots detta inte avancera till åttondelsfinal. Däremot gick både Tyskland och Schweiz till slutspelet där Tyskland åkte ut redan i den första matchen. Schweiz i sin tur gick till kvartsfinal där man föll på straffar mot Spanien. Ungern slutade precis som Skottland sist i sin grupp.

🔥 Heta möten i Grupp A

Fredagen den 14 juni kl. 21:00 Tyskland-Skottland
Grupp A får äran att öppna hela mästerskapet, där det tyska landslaget har fördelen att spela på hemmaplan.

Onsdagen den 19 juni kl. 18:00 Tyskland-Ungern
Även för fyra år sedan återfanns Tyskland och Ungern i samma EM-grupp, där det interna mötet slutade oavgjort. Nu har båda lag chansen att visa vem som egentligen är starkast.

Grupp B Fotbolls EM 2024

I Grupp B spelar Spanien, Kroatien, Italien och Albanien, som kommer att spela sina matcher i Berlin, Dortmund, Hamburg, Gelsenkirchen, Düsseldorf och Leipzig. Här hittar vi tre av Europas, eller kanske till och med världens, främsta fotbollsnationer i en och samma grupp, vilket bådar för hård konkurrens från start.

Vinnare Grupp B

Expekt LeoVegas
🇪🇸 Spanien
🇮🇹 Italien
🇭🇷 Kroatien
🇦🇱 Albanien

Italien, Spanien och Kroatien medverkade vid Europamästerskapet år 2020 och alla tre tog de sig vidare från gruppspelet utan några större problem. Kroatien eliminerades dock redan i åttondelsfinalen av just Spanien, som i sin tur nådde hela vägen till semifinal. Där väntade Italien av alla lag, som gick vinnande ur såväl den kampen som hela mästerskapet. Albaniens senaste EM-framträdande var i sin tur vid 2016 års mästerskap där laget åkte ut redan i gruppspelet.

🔥 Heta möten i Grupp B

Lördagen den 15 juni kl. 18:00 Spanien-Kroatien
Den första matchen i gruppen bjuder genast på en repris från det senaste mästerskapet där Kroatien fick göra en mycket tidig exit. Laget är nu ute efter revansch!

Torsdagen den 20 juni kl. 21:00 Spanien-Italien
Här har vi ett riktigt gigant-möte att se fram emot. De här två lagen har mötts i samtliga Europamästerskap sedan 2008 och har även ställts mot varandra i de två senaste Nations League-semifinalerna.

Grupp C Fotbolls EM 2024

I grupp C spelar Slovenien, Danmark, Serbien och England, som kommer att spela sina matcher i Stuttgart, Gelsenkirchen, München, Frankfurt och Köln. Det engelska laget snubblade på mållinjen i det senaste mästerskapet och suktar fortfarande efter att få se sitt guld komma hem. Även Danmark är starka kandidater för att ta sig långt i mästerskapet.

Vinnare Grupp C

Expekt LeoVegas
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 England
🇩🇰 Danmark
🇸🇮 Slovenien
🇷🇸 Serbien

Danmark och England spelade i fotbolls EM 2020 och nådde båda hela vägen till semifinal på Wembley Stadium i London. Här möttes lagen inför storpublik i en kamp som efter ett danskt självmål fick tas till förlängning. Här kunde Harry Kane frälsa hemmapubliken och ta England till final, en match som man däremot förlorade. Två regerande medaljörer återfinns alltså i EM-grupp C den här gången. För både Slovenien och Serbien blir detta lagens första Europamästerskap sedan år 2000.

🔥 Heta möten i Grupp C

Söndagen den 16 juni kl. 18:00 Slovenien-Danmark
I det föreliggande EM-kvalet ingick både Danmark och Slovenien i kvalgrupp H, där det blev ett oavgjort möte samt en dansk vinst. Slovenien är med stor sannolikhet sugna på att ta tre poäng från de rödvita.

Torsdagen den 20 juni kl. 18:00 Danmark-England
En repris av semifinalen för tre år sedan kommer garanterat att bli en spännande kamp! Den gången hade England publikens enorma stöd på läktarna och det återstår att se hur det går när bägge lag spelar på bortaplan.

Grupp D Fotbolls EM 2024

I grupp D spelar Nederländerna, Österrike, Frankrike och Polen, som kommer att spela sina matcher i Hamburg, Düsseldorf, Berlin, Leipzig och Dortmund. I den här gruppen hittar vi två mycket erfarna lag i Frankrike och Nederländerna, som båda två lyckats ta hem två respektive en europeisk titel under åren som gått. Kan detta vara året då någon utan dem upprepar detta på nytt?

Vinnare Grupp D

Expekt LeoVegas
🇫🇷 Frankrike
🇳🇱 Nederländerna
🇦🇹 Österrike
🇵🇱 Polen

Samtliga lag i grupp D deltog vid 2020 års fotbolls EM där såväl Österrike, Nederländerna och Frankrike nådde slutspel efter gruppspelet, där bland annat Nederländerna och Österrike ingick i samma grupp. Dock fick de alla tre se sig utslagna i denna omgång av Italien, Schweiz och Tjeckien, tre lag som de kan få möta på nytt under årets mästerskap. Polen i sin tur slutade sist i sin grupp och nådde aldrig slutspelet.

🔥 Heta möten i Grupp D

Fredagen den 21 juni kl. 21:00 Nederländerna-Frankrike
De två på förhand tuffaste nationerna i grupp D möts i den andra matchomgången, där utfallet kan bli mycket viktigt för algens framtid i turneringen. Det ska även tilläggas att lagen ingick i samma kvalgrupp där Frankrike fick med sig dubbla segrar, något som Nederländerna troligen vill bli kvitt.

Tisdagen den 25 juni kl. 18:00 Nederländerna-Österrike
Som tidigare nämnt så ingick de här två lagen i samma grupp vid den senaste upplagan av turneringen, där Nederländerna segrade med 2-0. Kommer det bli ett liknande utfall den här gången eller kan Österrike visa upp sin styrka på riktigt.

Grupp E Fotbolls EM 2024

I grupp E spelar Belgien, Slovakien, Rumänien och Ukraina, som kommer att spela sina matcher i München, Frankfurt, Düsseldorf, Köln och Stuttgart. Här får vi se en bred mix av erfarenhet bland lagen, där Slovakien med ett guld från Jugoslavien-tiden får ses som det mest framgångsrika. Belgien har i sin tur ett silver från 1980 att skryta med.

Vinnare Grupp E

Expekt LeoVegas
🇧🇪 Belgien
🇷🇴 Rumänien
🇸🇰 Slovakien
🇺🇦 Ukraina

Ukraina, Belgien och Slovakien deltog alla tre vid fotbolls EM 2020, där Belgien gick segrande ur sin grupp samtidigt som Ukraina avancerade som en av de främsta grupptreorna och Slovakien missade slutspelet. Belgiens herrar kunde i åttondelsfinalen eliminera Portugal ur mästerskapet, men när Italien väntade i kvarten blev motståndet för hårt. Ukraina tog sig också förbi åttondelen där de slog ut Sverige, men i kvarten blev England ett alldeles för tufft motstånd. Rumäniens senaste Europamästerskap ägde i sin tur rum under sommaren 2016.

Grupp F Fotbolls EM 2024

I grupp F spelar Turkiet, Portugal, Tjeckien och Georgien, som kommer att spela sina matcher i Dortmund, Leipzig, Hamburg och Gelsenkirchen. Här har vi ännu en grupp med två tidigare Europamästare i form av Tjeckien och Portugal, som tog hem turneringen år 1976 respektive 2016. Samtidigt blir detta första gången som vi får se Georgien i fotbolls EM.

Vinnare Grupp F

Expekt LeoVegas
🇵🇹 Portugal
🇹🇷 Turkiet
🇨🇿 Tjeckien
🇬🇪 Georgien

Både Portugal, Tjeckien och Turkiet deltog i 2020 års fotbolls EM, där Tjeckien och Portugal lyckades avancera vidare från gruppspelet. I åttondelsfinal kunde Tjeckien besegra Nederländerna samtidigt som Portugal slogs ut av Belgien. Tjeckien gick i och med sin seger vidare till kvartsfinal, men här tog även deras resa slut efter en förlust mot Danmark.

🔥 Heta möten i Grupp F

Tisdagen den 18 juni kl. 21:00 Portugal-Tjeckien
Grupp F inleds med ett toppmöte redan under den först matchdagen. De här två lagen har mötts i flera tidigare Europamästerskap och Portugal var även det lag som slog ut Tjeckien ur högstadivisionen i Nations League hösten 2022.

Lördagen den 22 juni kl. 18:00 Turkiet-Portugal
Under kvalet till fotbolls VM 2022 mötte de här två lagen på varandra i den europeiska playoffen, där Portugal släckte Turkiets dröm om att ännu en gång få uppleva ett världsmästerskap.

🗳️ Så utformas grupperna till fotbolls EM

I december 2023 hölls lottningen av grupperna till fotbolls EM 2024, där de 24 lagen delades in i sex grupper. Lottningen skedde på Konserthuset i Hamburg, kort efter att det vanliga kvalet var avklarat men innan de tre lagen ifrån Nations League-playoffen var färdiga. Dessa lag lottades i blindo in i respektive grupp.

Seedningsgrupper inför EM-lottningen

Inför lottningen delades lagen in i olika seedningsgrupper utifrån sina resultat i EM-kvalet. De lag som vann sina grupper seedades i de högre grupperna, samtidigt som grupptvåorna och playoff-lagen seedades lägst enligt följande upplägg:

Pott 1: Tyskland samt de 5 bästa gruppvinnarna
Pott 2: De 5 resterande gruppvinnarna tillsammans med den bästa grupptvåan
Pott 3: De 6 näst bästa grupptvåorna
Pott 4: De 3 sämsta grupptvåorna tillsammans med de tre playoff-lagen

Ett lag ifrån varje seedningsgrupp lottades sedan in i varje EM-grupp. Värdnationen är alltid garanterad att seedas i den högsta gruppen och är även på förhand klar för spel i EM-grupp A. Såhär såg potterna ut inför EM 2024.

Pott 1: Tyskland, Portugal, Frankrike, Spanien, Belgien och England
Pott 2: Ungern, Turkiet, Rumänien, Danmark, Albanien och Österrike
Pott 3: Nederländerna, Skottland, Kroatien, Slovenien, Slovakien och Tjeckien
Pott 4: Italien, Serbien, Schweiz och de tre playoff-lagen

Så går en EM-lottning till

Under lottningen dras ett lag i taget, där de i ordning placeras i grupp A-F. I samband med att ett lag dras tilldelas de även en placering inom den specifika gruppen, vilket blir avgörande för vilka enskilda matcher som just det laget kommer att spelas.

Redan på förhand stod det inför 2024 års lottning klart att Tyskland som värdnation skulle placeras i grupp A och då som lag nummer 1. Detta gjorde att de redan innan visste om om att de inleder turneringen mot lag nummer 2, följt av lag 3 och slutligen 4. Lag nummer 3 i gruppen kommer i sin tur att möta lag 4 i sin öppningsmatch, följt av matcher mot Tyskland (lag 1) och slutligen lag 2.

⚽ Hur spelas Fotbolls EM?

Europamästerskapet i fotboll inleds med att de 24 lagen deltar i ett gruppspel, där lagen är indelade i sex grupper med fyra lag i varje. Alla lag möter varandra inom grupperna och när dessa matcher är avklarade går de två bästa lagen ifrån varje grupp till slutspelet tillsammans med de fyra bästa grupptreorna. Här är det vinna eller försvinna i varje möte på vägen fram till den stora EM-finalen.

🇸🇪 När spelar Sverige sina matcher?

De svenska herrarna lyckades inte kvalificera sig till årets mästerskap. EM-sommaren sker därmed utan att de blågula är en del av festen.

🏆 Vilka lag går till EM-slutspelet?

När samtliga gruppspelsmatcher är avklarade så är det de två lag som placerar sig överst i respektive grupp, samt de fyra främsta grupptreorna, som går vidare till turneringens avslutande del.

Tabeller från damernas EM 2022

Fotbolls EM 2022 – Grupp A

I grupp A ingick England, Österrike, Nordirland och Norge, som spelade sina matcher i Trafford, Southampton och Brighton & Hove. Värdnationen England var på förhand favoriter till att vinna gruppen, mycket på grund av publikens stöd på läktarna. Detta var Nordirlands debut i mästerskapet och de övriga lagen i gruppen var alla med under EM 2017. Då gick både Österrike och England till slutspel, där de fick dela på turneringens tredjeplats efter att ha fallit i sina respektive semifinaler. Norge åkte i sin tur ut ur turneringen redan i gruppspelet, där man blev helt utan poäng i sina matcher.

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
England
3
3
0
0
14 - 0
9
2
Österrike
3
2
0
1
3 - 1
6
3
Norge
3
1
0
2
4 - 10
3
4
Nordirland
3
0
0
3
1 - 11
0

Fotbolls EM 2022 -Grupp B

I grupp B spelade Danmark, Finland, Tyskland och Spanien, som under gruppspelet höll till i städerna Milton Keynes och London. Jättenationen Tyskland var stora guldfavoriter, men hade ändå lottats in i en grupp med tufft motstånd. Tyskland och Danmark var de mest rutinerade av lagen, men både Finland och Spanien hade fyra tidigare mästerskap i bagaget. Under EM 2017 kvalificerade sig alla lag förutom Finland till mästerskapet, där Tyskland något överraskande blev utslagna av just Danmark redan i kvartsfinalen. De rödvita gick i sin tur hela vägen till final där man belönades med ett silver. Spanien slogs i sin tur ut i kvartsfinalen de med.

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Tyskland
3
3
0
0
9 - 0
9
2
Spanien
3
2
0
1
5 - 3
6
3
Danmark
3
1
0
2
1 - 5
3
4
Finland
3
0
0
3
1 - 8
0

Fotbolls EM 2022 – Grupp C

I grupp C spelade Sverige, Nederländerna, Schweiz och Portugal, vars gruppspel skedde i Sheffield och Wigan & Leigh. För oss svenskar var denna grupp den mest intressanta och chanserna för ett svenskt avancemang såg på förhand goda ut. Alla fyra nationer hade deltagit i tidigare upplagor av turneringen och under EM 2017 lyckades alla kvala in. Nederländerna stod slutligen högst upp på prispallen efter en överraskande stark insats i mästerskapet som hölls på deras hemmaplan. På sin väg till guldet slog man bland annat ut Sverige i kvartsfinalen. Schweiz och Portugals EM-resor tog i sin tur slut redan i gruppspelet.

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Sverige
3
2
1
0
8 - 2
7
2
Nederländerna
3
2
1
0
8 - 4
7
3
Schweiz
3
0
1
2
4 - 8
1
4
Portugal
3
0
1
2
4 - 10
1

Fotbolls EM 2022 – Grupp D

Grupp D inkluderade länderna Belgien, Frankrike, Island och Italien, som spelade sina matcher i Rotherham och Manchester. Italien var den mest erfarna av nationerna med två förlorade EM-finaler och bar därmed stort favoritskap i grupp D. Under fotbolls EM 2017 var det bara Frankrike som tog sig förbi turneringens gruppspel. I kvartsfinalen fick man dock se sig utslagna ur turneringen av det engelska laget.

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Frankrike
3
2
1
0
8 - 3
7
2
Belgien
3
1
1
1
3 - 3
4
3
Island
3
0
3
0
3 - 3
3
4
Italien
3
0
1
2
2 - 7
1

🇸🇪 Sveriges EM-grupper genom tiderna

Herrlandslaget

Det svenska herrlandslaget har lyckats kvalificera sig till sju tidigare Europamästerskap och det har under dessa år blivit en hel del matcher. Ser man till gruppspelet händer det ibland att lagen lottas emot nationer som man mött i tidigare EM-mästerskap. Danmark, Frankrike, England, Spanien och Belgien är alla lag som man har spelat mot vid två tidigare gruppspel. Italien har man i sin tur hamnat i grupp med i tre EM.

Här har vi summerat Sveriges gruppspel under föregående fotbolls EM:

EM 1992 i Sverige

Gruppmotståndet vid EM på hemmaplan bestod av Danmark, Frankrike och England. Som värdnation fick man äran att öppna mästerskapet i matchen mot Frankrike på Råsunda fotbollsstadion i Stockholm. Sverige tog ledningen i den första halvleken, men i den andra lyckades Frankrike kvittera. Mot Danmark gjorde Tomas Brolin matchens enda mål och trots en tidig ledning ifrån England blev det Sverige som tog tre poäng i den avslutande matchen. Totalt fick man med sig fem poäng, vilket räckte för en gruppseger.

EM 2000 i Belgien

Även vid EM 2000 var Sverige involverade i öppningsmatchen, som skedde mot hemmanationen Belgien. Dessvärre blev man utan poäng efter en 1-2 förlust. Nästa motstånd blev Turkiet och denna match resulterade inte i några mål alls. Slutligen ställdes man mot Italien, där Henrik Larsson kvitterade till 1-1 i den 77:e minuten. Dock räckte inte detta till, då Italien lyckades återta ledningen strax innan slutsignal. Sverige slutade här sist i sin grupp med en ynka poäng.

EM 2004 i Portugal

Sverige inledde EM på bästa sätt med en storseger mot Bulgarien, där Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic och Marcus Allbäck kunde ta sig in i målprotokollet. Nästa möte blev mot Italien, där man fick med sig en poäng efter en sen kvittering av Zlatan. Avslutningsvis mötte man Danmark, där Mattias Jonson kvitterade till 2-2 i slutminuterna. Med totalt fem poäng kunde Sverige vinna gruppen.

EM 2008 i Schweiz och Österrike

Grekland väntade som första EM-motstånd och Sverige vann mötet med 2-0 efter mål i andra halvleken. Därefter väntade stornationen Spanien, som inledde matchen med ett tidigt mål. Innan paus hann Ibrahimovic kvittera, men efter ett mål på tilläggstid av David Villa blev Sverige utan poäng. Slutligen ställdes man mot Ryssland, som inte lät det svenskarna näta en enda gång. De tre poängen räckte till en tredjeplats i gruppen.

EM 2012 i Polen och Ukraina

Värdnationen Ukraina blev Sveriges första motstånd och trots ett öppningsmål från Sverige, var det hemmanationen som fick med sig poängen. Mot England fick man förutom ett mål av Olof Mellberg med sig ett engelskt självmål, men tyvärr räckte inte detta för att få poäng. I den avslutande matchen mot Frankrike gick det däremot bättre och Sverige kunde plock sina första och enda poäng i turneringen. Trots en trepoängare hamnade man i och med sin förlust mot Ukraina sist i tabellen.

EM 2016 i Frankrike

Den första gruppspelsmatchen för Sverige spelades mot Irland, som gjorde de enda två målen under matchen. Dock skedde ett av dessa i eget mål, vilket resulterade i ett oavgjort resultat. Efter detta följde matcher mot Italien och Belgien, som båda var helt mållösa ända in i det sista. Dock var det inte Sverige som gjorde det avgörande målet i något av mötena, utan man blev utan några poäng. Med en poäng hamnade man sist i EM-gruppen.

EM 2020 i Europa

Sverige lottades in i grupp E ifrån den tredje seedningspotten, men lyckades trots detta sluta på toppen av tabellen. Premiärmatchen mot Spanien på deras egna hemmaplan var en nyckelmatch för gruppen, men blev ett möte som slutade mållöst från bägge håll. I Sankt Petersburg fick Sverige ta sig an Slovakien och Polen i två matcher som båda slutade i seger. Den första slutade 1-0 efter en fullbordad straff av Emil Forsberg, samtidigt som Viktor Claesson kunde bära hem vinsten med sitt sena 3-2 mål mot Polen.

Damlandslaget

Europamästerskapen 1997 som spelades i Sverige och Norge var den första turneringen för damer som innehöll ett gruppspel. Dessförinnan så hade EM bestått av ett föreliggande kvalspel med grupper, följt av själva mästerskapet som endast bestod av semifinaler och finaler. Sveriges damer har alltid gjort bra ifrån sig i gruppspelet och varje gång avancerat vidare till slutspelet. Här kan du läsa mer om lagets tidigare gruppspel i fotbolls EM.

EM 1997 i Sverige och Norge

Sverige spelade i grupp A tillsammans med Frankrike, Ryssland och Spanien, där lagets matcher resulterade i tre raka segrar. Då mötet mellan Spanien och Frankrike slutade oavgjort hade Sverige ett fem poäng stort försprång i tabellen, där de slutade som gruppetta.

Sverige-Ryssland 2-1
Spanien-Sverige 0-1
Sverige-Frankrike 3-0

EM 2001 i Tyskland

Sverige spelade i grupp A tillsammans med England, Ryssland och Tyskland, där man inledde turneringen med en förlust mot Tyskland. I de två efterföljande matcherna gick det betydligt bättre och med sex poäng kunde laget avancera som grupptvåa.

Sverige-Tyskland 1-3
England-Sverige 0-4
Sverige-Ryssland 1-0

EM 2005 i England

Sverige spelade i grupp A tillsammans med Finland, Danmark och England, där laget kunde toppa tabellen trots att det endast blev seger i en av gruppspelsmatcherna. Trepoängaren kom något överraskande mot England, där Anna Sjöströms tidiga mål blev matchens enda.

Sverige-Danmark 1-1
Finland-Sverige 0-0
Sverige-England 1-0

EM 2009 i Finland

Sverige spelade i grupp C tillsammans med Italien, England och Ryssland. Laget tog poäng i samtliga möten, där gruppspelsavslutningen mot England var den enda som inte resulterade i tre poäng. Med sju poäng kunde laget toppa tabellen och avancera till slutspelet.

Sverige-Ryssland 3-0
Italien-Sverige 0-2
Sverige-England 1-1

EM 2013 i Sverige

Sverige spelade i grupp A tillsammans med Italien, Danmark och Finland. Turneringen inleddes med ett oavgjort möte med Danmark, följt av segrar mot både Finland och Italien. Sju poäng räckte för att segla upp på förstaplatsen i gruppen.

Sverige-Danmark 1-1
Finland-Sverige 0-5
Sverige-Italien 3-1

EM 2017 i Nederländerna

Sverige spelade i grupp B tillsammans med Tyskland, Ryssland och Italien. Rent poängmässigt gjorde Sverige sitt svagaste EM-gruppspel där man endast samlade ihop fyra poäng, men dessa räckte ändå till för att avancera vidare till slutspelet.

Sverige-Tyskland 0-0
Ryssland-Sverige 0-2
Sverige-Italien 2-3

EM 2022 i England

Det svenska landslaget lottades in i grupp C tillsammans med Nederländerna, Schweiz och Ryssland, som slutligen diskvalificerades och ersattes av Portugal. Laget återfanns vid lottningen i den andra seedningsgruppen, men lyckades trots detta gå vinnande ur gruppen tack vare en bättre målskillnad än tvåan Nederländerna.

Nederländerna-Sverige 1-1
Sverige-Schweiz 2-1
Sverige-Portugal 5-0

Uppdaterad 9 juli, 2024