Ikväll spelar Danmark kvartsfinal i EM mot Tjeckien. Men den stora knallen i den danska fotbollshistorien kom 1992, när man vann EM-guld i Sverige. Skrällen är en av de största inom den europeiska mästerskapsfotbollen. Laget, som inte ens skulle spela EM till en början, gick och skrällde rejält på svensk mark. Vi blickar tillbaka mot turneringen och hur Danmark tog sig hela vägen till guldet.

Danskarna leddes under turneringen av förbundskaptenen Richard Møller Nielsen. Danskarna spelade i en formation likt 5-3-2 eller 5-3-1-1 om man så vill. Där Brian Laudrup fungerade som en släpande anfallare. Andra stjärnor i laget var Peter Schmeichel, Lars Olsen och Flemming Povlsen, men framför allt var det kollektivet i Danmark som tog dem ända fram till guldet.

Kvalificeringen till EM

Som många säkert vet så fick Danmark en wild card-plats till EM 1992 i Sverige. Danmark slutade tvåa i sin EM-kvalgrupp bakom Jugoslavien. I och med att Europamästerskapen endast innehöll åtta lag under den här tiden, så var det samtliga sju gruppettor som gick vidare till EM tillsammans med värdnationen. Andraplatsen för Danmark innebar därmed att man till en början missade EM. Men med bara dagar kvar till EM uteslöts Jugoslavien ur mästerskapet av FN, på grund av det inbördeskrig som utbrutit på hemmaplan.

Det innebar att Danmark fick en gratisplats till Europamästerskapet 1992, i och med att de hamnat tvåa bakom Jugoslavien i EM-kvalet.

Gruppspelet

Danmark ersatte Jugoslavien i grupp A, där Sverige, England och Frankrike stod för motståndet. Gruppspelet blev väldigt upp och ner för Danmark. I premiären spelade man oavgjort mot England efter 0-0 på Malmö Stadion.

I den andra gruppspelsomgången blev det ett skandinaviskt derby mot Sverige på Råsunda. Där gick Sverige segrande ur striden efter att Tomas Brolin styrt in matchens enda mål efter drygt 60 minuter. Med endast en poäng inspelad efter två matcher behövde Danmark ta poäng av Frankrike i den sista matchen för att nå slutspelet i EM.

Danmark tog ledningen tidigt i matchen genom Henrik Larsen, men sedan kvitterade Frankrikes stora stjärna Jean-Pierre Papin tidigt i den andra halvleken. Men i den 78:e minuten tog Danmark ledningen igen genom Lars Elstrup. Ledningen höll sig hela vägen ut och Danmark blev klara för semifinal. Detta som grupptvåa, bakom Sverige.

Danmark – England 0-0

Danmark – Sverige 0-1

Danmark – Frankrike 2-1

Semifinalen

I och med att endast åtta lag tävlade i EM, så gick två lag per grupp vidare till semifinal. Danmark fick möta Nederländerna i sin semifinal. Ett stjärnspäckat Nederländerna med stjärnor som Ronald Koeman, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Frank Rijkaard och Ruud Gullit med flera. Men Nederländerna skulle få se sig besegrade av Danmark. Danskarna ledde i stort sett hela matchen. Man tog ledningen tidigt genom Henrik Larsen, innan Nederländerna kvitterade. Tio minuter senare var Larsen framme igen och gav Danmark 2-1. Det dröjde dock länge innan kvitteringen kom för Nederländerna. I den 86:e minuten kvitterade man genom Frank Rijkaard och matchen gick till slut till straffar. Efter en riktig rysare i semifinalen vann till slut Danmark på straffar. Marco van Basten blev den enda av tio straffskyttar som missade sin straff, och Danmark kunde avancera till final. 

Danmark – Nederländerna 3-2 efter straffar

Finalen

Den stora finalen i EM 1992 spelades på Nya Ullevi framför drygt 38 000 åskådare på läktaren. Danmarks motståndare blev Tyskland, som hade slagit ut Sverige i sin semifinal. 

Finalen började mycket bra för Danmark. Precis som i semifinalen så fick man en bra start. Efter 18 minuter tog man ledningen i finalen genom John Jensen som dundrade in bollen till 1-0 för danskarna. 

Tyskland hade ett par riktigt farliga chanser i finalen, bland annat via Jürgen Klinsmann i den första halvleken. Men bollen ville inte in bakom Peter Schmeichel. Istället för Tysklands kvitteringsmål så kunde Danmark avgöra finalen i den 78:e minuten genom Kim Vilfort. Tyskland lyckades aldrig hitta in en reduceringsboll efter det och Danmark kunde titulera sig Europamästare 1992. För första gången i Danmarks historia vann man EM, och man gjorde det på ett sensationellt sätt då man till en början inte skulle vara med i mästerskapet. När man väl fick sitt wild card var man sedermera underdogs under hela turneringen, men lyckades ändå vinna guld till slut.

Danmark – Tyskland 2-0

Danmarks trupp till EM 1992:

Målvakter:

1. Peter Schmeichel, Manchester United
16. Mogens Krogh, Bröndby IF

Backar:

2. John Sivebaek, AS Monaco
3. Kent Nielsen, Aarhus GF
4. Lars Olsen, Trabzonspor
5. Henrik Andersen, FC Köln
6. Kim Christofte, Bröndby IF
12. Torben Piechnik, Boldklubben 1903

Mittfältare:

7. John Jensen, Bröndby IF
8. Johnny Mölby, Vejle BK
13. Henrik Larsen, Lyngby BK
17. Claus Christensen, Lyngby BK
18. Kim Vilfort, Bröndby IF
19. Peter Nielsen, Lyngby BK
20. Morten Bruun, Silkeborg IF

Forwards:

9. Flemming Povlsen, Borussia Dortmund
10. Lars Elstrup, Odense BK
11. Brian Laudrup, Bayern München
14. Torben Frank, Lyngby BK
15. Bent Christensen, Schalke 04

Förbundskapten:

Richard Møller Nielsen