Expekt

Foto: Bildbyrån

Det svenska landslaget skulle ha spelat en träningsmatch mot Ryssland den 8:e oktober på Friends Arena. Men nu är det bestämt att den matchen kommer att flyttas till den ryska huvudstaden Moskva. Detta till följd av de restriktioner som regeringen har kring inresande i Sverige från icke EU-länder. 

Matchen mellan Sverige och Ryssland är den träningsmatch som skulle förbereda det svenska landslaget inför de kommande två nations league matcherna mot Kroatien och Portugal på bortaplan har nu alltså flyttats. Matchen var planerad att spelas på Friends Arena. Men då reglerna som regeringen har satt så är det förbjuder med icke-nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder samt Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz och inga undantag för elitidrottare görs. Då Ryssland inte är en del av dessa länder så kan inte de ryska landslaget resa in till Sverige för att spela träningsmatchen och nu har alltså nationerna kommit överens om att flytta den till Rysslands huvudstad Moskva istället.

Matchen kommer att spelas som planerat den 8:e oktober klockan 18:30 svensk tid.

Beskedet att matchen inte kommer kunna spelas på svensk mark är något som generalsekreterare Håkan Sjöstrand inte är helt nöjd med och såhär säger han i ett uttalande på svenska fotbollsförbundets hemsida;

– Tyvärr tvingas vi att flytta matchen mot Ryssland eftersom vi fortfarande inte fått något besked av regeringen, trots att vi skickade en skrivelse redan den 27 augusti. Jag kan inte förstå varför det inte går att medge undantag från inreseförbudet för elitfotbollsspelare, på samma sätt som andra yrkesgrupper fått.  Den internationella fotbollens rigorösa protokoll – och krav på kontroll, tester och isolering – innebär att dessa personers inresa kommer medföra en betydligt lägre risk för smittspridning jämfört med andra tillåtna yrkeskategorier. Vi är mycket besvikna över att vi inte ens kunnat få ett besked, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här

Uppdaterad 15 september, 2021