Expekt

Uppdaterad 16 september, 2022

Sveriges U21-landslag åkte på en tung förlust i EM-kvalet på hemmaplan. Jens Gustafssons debut som förbundskapten resulterade i en förlust med 0-2 för Sverige, mot ett stabilt Irland.

Under tisdagskvällen spelade U21-landslaget en EM-kvalmatch mot Irland hemma på Borås Arena. Matchen var en viktig sådan för Sverige som kunde ha allt i egna händer för inför fortsättningen av kvalspelet. Vid seger mot Irland så hade Sverige varit i pole position i sin kvalgrupp. Men medan Italien besegrade Bosnien & Hercegovina hemma så förlorade Sverige sin match.

Irland fick en smakstart på drabbningen efter 11 minuter och tog ledningen med 0-1. Sedan backade Irland hem och lät Sverige äga väldigt mycket boll, något som Sverige inte utnyttjade. Blågult hade svårt att lirka sig igenom det djupa irländska försvaret och skapade möjligen ett par farliga chanser.

I andra halvlek så fortsatte det svenska bollinnehavet, men precis som i den första halvleken så hände det inte mycket av värde. Det går att rättvist säga att Sverige inte skapade egentligen några farligheter.

Efter 90 minuter spelade plus övertid så stod Irland som segrare på Borås Arena efter slutresultatet 0-2. Detta efter att Irland kontrat in en boll i de absoluta slutminuterna. Två lägen räckte för ett effektivt Irland medan Sverige inte skapade något farligt alls under matchen igenom.

Tung förlust för U21-landslaget som nu har 14 poäng efter åtta spelade matcher. Sverige jagas nu av Irland i kampen om andraplatsen bakom Italien. Sverige har två matcher kvar i EM-kvalet då man möter Luxemburg borta i juni för att sedan avsluta mot Italien på Olympia. Chansen till gruppseger finns fortfarande även om den har minskat. Skulle Sverige komma tvåa i gruppen så väntar playoff-spel för att kvala in till U21-EM 2023.

Noterbart är att den 16-årige supertalangen Roony Bardghji inte fick någon speltid i matchen.


Grekland - Frankrike
Gibraltar - Nederländerna