Expekt

Sveriges U21-landslag åkte på en förlust i hemmamötet med Nordmakedonien i Jönköping. Ett tidigt mål från gästerna blev matchens enda till en 0-1-förlust för Sverige.

Under fredagskvällen spelade det svenska U21-landslaget sin andra EM-kvalmatch i kvalet mot U21-EM 2025. Sverige inledde kvalspelet för några månader sedan genom att besegra Gibraltar med stora siffror och stod inför en ny viktig kvalmatch mot Nordmakedonien på Stadsparksvallen i Jönköping under fredagen. Förbundskapten Daniel Bäckström förfogar över ett spännande landslag och satte en startelva på planen innehållandes många blågula stjärnor, däribland Hugo Larsson, Roony Bardghji och Mayckel Lahdo med flera.

Ett Sverige som vill ha ett högt bollinnehav fick se Nordmakedonien göra ett tidigt ledningsmål redan i matchminut sju när Sverige skulle spela sig loss från en situation där man slarvade och där Ivan Nikolov kunde sätta 0-1 för Nordmakedonien efter att ha brutit det svenska uppspelet.

Blågult hade mycket bollinnehav i första halvlek men utan att göra mål trots ett par halvchanser. I andra halvlek fortsatte chanserna när Hammarbys Jusef Erabi var framme ett par gånger för svensk del inledningsvis. Under andra halvlek så gjorde Daniel Bäckström några byten för att få fart i anfallsspelet och Sverige lyckades ganska väl med att få igenom målchanser mot ett lågt stående Nordmakedonien men utan resultat. Sverige krigade in i det allra sista och på nio minuters tilläggstid så skapades en handfull chanser där Jusef Erabi och Oscar Vilhelmsson hade bäst lägen där den förstnämnda missade ett bra nickläge i matchens sista bollbehandling. Men något svenskt mål blev det inte trots en stark slutforcering.

Sverige U21 fick inte med sig några poäng från Stadsparksvallen trots ett bollinnehav på 71 procent och med elva skapade målchanser. Blågult har nu tre poäng efter två matcher i kvalgruppen. Nästa samling är i oktober månad där man möter Moldavien i Falkenberg den 13 oktober för att sedan åka till Georgien för en bortafajt den 17 oktober. I gruppen ingår förutom Nordmakedonien, Moldavien och Georgien ett Nederländerna och Gibraltar.

Uppdaterad 9 september, 2023