Romelu Lukaku blev en svensk mardröm i EM-kvalpremiären hemma på Friends Arena. Belgaren blev tremålsskytt när Sverige förlorade med hela 0-3 mot toppnationen när Grupp F sparkades igång för herrlandslaget.

Under fredagskvällen sparkades EM-kvalpremiären igång när Sverige tog emot Belgien på Friends Arena i Stockholm/Solna. Hela 49 296 åskådare (nästan fullsatt) hade tagit sig till huvudstaden för att bevittna landslaget ta sina första steg mot EM 2024 i Tyskland. EM-fotboll var på plats på Friends Arena för att bevittna kvalrysaren på plats.

En högt sjungen nationalsång från den ”gula väggen” fick agera förband till avsparken. Sverige fick börja med bollen och ägde densamma i drygt fem minuter innan belgarna fick kontroll. Redan i sitt första anfall skapade Belgien en farlig chans när Yannick Carrasco sköt utanför efter sex minuter. Belgien skapade framför allt ett hot på sin högerkant med Dodi Lukebakio i spetsen inledningsvis och skapade ett par farliga situationer därifrån.

Sverige ägde stundtals en del boll första kvarten och skapade sin första chans efter en kvart. Mattias Svanberg och Dejan Kulusevski kombinerade på högerkanten där den sistnämnda tvingade Thibaut Courtois till en bra räddning och där bollen slutligen dansade på mållinjen men utan att resultera i ett svenskt mål på resultattavlan.

Det var fortsatt på högerkanten och med Hertha Berlin-mittfältaren Dodi Lukebakio som Belgien skapade ett hot. Efter att yttern skapat en hörna skapade också Belgien nästa farliga chans när Robin Olsen tvingades sträcka ut på Arthur Theates nick. Sverige hade svårt att hitta Emil Forsberg med boll centralt, något som man brukar vara vana med. Istället blev det en del långa bollar för svensk del som Belgiens storväxta försvarare ofta kunde avvärja.

Efter 35 minuter tog Belgien ledningen när nyss nämnda Dodi Lukebakio slog ett perfekt inlägg till Romelu Lukaku som skarvnickade in 0-1 för Belgien efter ett slarvigt svenskt försvarsspel i straffområdet.

Tätt efter Belgiens ledningsmål fick Sverige en bra chans när Samuel Gustafson slog till med ett skott på halvvolley utanför straffområdet, ett skott som dessvärre räddades av Belgiens stjärnmålvakt Thibaut Courtois. Blågult skapade sedan en liten press under halvlekens slutminuter där Emil Forsberg sköt ett skott en bit utanför

Den första halvleken i EM-kvalpremiären slutade 0-1 till Belgien efter Romelu Lukakus nickmål. Sverige gjorde en bra första halvlek och ägde till synes lika mycket boll som Belgien, om inte mer.

Andra halvlek

Sverige gjorde inga byten i paus. Efter att Sverige nästan fått sig ett läge tidigt i andra halvlek kom istället en rejäl kalldusch. Belgiens bästa spelare i matchen, Dodi Lukebakio, tog sig runt än en gång på högerkanten och slog en fösare med högerfoten förbi Sveriges målvakt och försvarare in till Romelu Lukaku som var sist på bollen till 0-2 för Belgien. Mardrömsstart för Sverige på andra halvlek. Publiken började skandera Zlatan Ibrahimovic namn och hoppades på att 41-åringen skulle bytas in.

Sverige skapade ett par rena lägen för kvittering, inte minst ett med Mattias Svanberg på högerkanten, men Wolfsburg-mittfältaren hittade inte den sista passningen till någon av de framstormande svenskarna i straffområdet. Sverige ändrade lite i sina offensiva positioner i andra halvlek och spelade mer likt hur man gjort i uppspelsfasen tidigare under Janne Andersson.

Efter 63 minuter gjorde Sverige sitt första byte där den notoriske målskytten Viktor Gyökeres byttes in istället för Kristoffer Olsson och Sverige ändrade därmed om en aning där Dejan Kulusevski tog plats till höger på mittfältet och skickade in Mattias Svanberg i mitten.

Sverige kombinerade sig väldigt fint fram efter 68 minuter, något som gav Emil Forsberg ett drömläge. Helt fri med målvakten valde ”Foppa” att skjuta direkt på passningen i något som blev ett tamt avslut mitt på målvakt Courtois. Det största svenska jublet skulle komma i matchminut 70 när Zlatan Ibrahimovic klädde på sig matchtröjan och förberedde sig för ett inhopp.

Med Zlatan in på planen fick Sverige en ny uppspelspunkt mot de belgiska försvararna med drygt 20 minuter kvar. Dejan Kulusevski hade fortsatt pigga ben under avslutningen och spelade Mattias Svanberg in i ett fint skottläge efter 75 minuter, men Svanberg fick ingen ren träff i avslutet.

Den svenska forceringen hjälpte inte. Med åtta minuter kvar av ordinarie matchtiden fullbordade Belgiens anfallsstjärna Romelu Lukaku sitt hattrick till 0-3, fint framspelad av den unge Johan Bakayoko. Målet fick delar av Friends Arena att lämna nationalarenan i förtid, med tid kvar på matchen.

Det blev ingen rolig svensk afton i Solna. Premiären i EM-kvalet slutade med förlust 0-3. Det blågula landslaget kunde inte förvalta sina chanser och var i stunder allt för ihåliga i försvarsspelet, inte minst på den belgiska förlusten.

Nästa match för Sverige är på måndag mot Azerbajdzjan i Grupp F av EM-kvalet. Matchen spelas hemma på Friends Arena med avspark 20:45.

Sverige – Belgien, 0-3 (0-1)

’35 0-1 Romelu Lukaku
’48 0-2 Romelu Lukaku
’83 0-3 Romelu Lukaku

Så startade lagen

Sverige

1. Robin Olsen

2. Linus Wahlqvist Egnell, 3. Victor Nilsson Lindelöf, 5. Hjalmar Ekdal, 6. Ludwig Augustinsson (ut ’85)

19. Mattias Svanberg, 20. Kristoffer Olsson (ut ’63), 17. Samuel Gustafson, 10. Emil Forsberg (ut ’73)

21. Dejan Kulusevski, 9. Alexander Isak (ut ’73)

Inhoppare:
Viktor Gyökeres (’63), Zlatan Ibrahimovic (’73), Viktor Claesson (’73), Gabriel Gudmundsson (’85).

Belgien

1. Thibaut Courtois

4. Wout Faes, 5. Jan Vertonghen, 3. Arthur Theate (ut ’90)

21. Timothy Castagne, 7. Kevin De Bruyne, 6. Amadou Onana, 11. Yannick Carrasco (ut ’90)

16. Dodi Lukebakio (ut ’61), 10. Romelu Lukaku (ut ’85), 9. Leandro Trossard (ut ’61)

Inhoppare:
Odel Mangala (’61), Johan Bakayoko (’61), Sebastiaan Bornauw (’85), Lois Openda (’90), Alexis Saelemaekers (’90).

Uppdaterad 24 mars, 2023