Två svenska medborgare, med svenska landslagströjor, är ihjälskjutna i Bryssel drygt fem kilometer från matcharenan. Något som stramar till säkerhetsläget för alla svenskar i den belgiska huvudstaden. EM-kvalmatchen mellan Sverige och Belgien avbröts därmed i halvtidspaus.

Innan Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien skedde ett dåd i centrala Bryssel med två ihjälskjutna personer och en allvarligt skadad, personer som blivit skjutna av en okänd gärningsman. Efter dryga halvtimmen av kvalmatchen kom sedan uppgifterna att det var tre svenskar som föll offer för gärningsmannen. Två svenskar dog och en tredje svensk vårdas på sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador enligt olika belgiska medier. Svenskarna bar landslagströjor och tydliggjorde att man var svenskar och det ska, enligt Belgiens premiärminister Alexander De Croo, vara anledningen till skjutningen. Den misstänkta gärningsmannen har själv lagt ut en video på sociala medier där han beskriver sig som ”stolt över att ha dödat svenskar” vilket stärker misstanken om att dådet var riktat mot just svenskar.

Belgisk polis har varit i kontakt med Sveriges säkerhetschef Martin Fredman som i halvtidsvilan under EM-kvalmatchen förklarade säkerhetsläget i Viaplays TV-studio för de svenska supportrarna på plats i Bryssel och fotbollsarenan.

– Det är fruktansvärt. Just nu jobbar vi professionellt och försöker hantera det på bästa sätt för både lag och supportrar på plats och så vidare, säger Fredman till Viaplay och fortsätter:

– Det handlar om att få information och kunna informera våra svenska supportar nu, vad som gäller. Så att vi ligger steget fram efter matchen och kanske till och med under de närmsta 48 timmarna. Vi ska informera de svenska supportrarna att det här är den säkraste platsen att vara på just nu, alltså inne på arenan.

– Vi har tät kontakt med belgisk polis och vad vi förstår så är gärningsmannen på fortsatt fri fot här i staden någonstans. Och belgisk polis vill någonstans att vi är kvar på arenan och att matchen spelas. Det är belgisk polis som är väldigt tydliga med att de vill att matchen fortsätter tills vidare, sade Fredman fem minuter in i halvtidsvilan.

Men något mer fotbollsspelande blev det aldrig. Efter 20 minuters halvtidspaus meddelades att man avbryter matchen då de svenska spelarna inte ville komma ut i spel och där Belgiens spelare stöttade Sverige i beslutet, enligt Viaplay. TV-studion från Viaplay fick stänga ner sändningen vid 22-tiden på grund av säkerhetsläget i den belgiska huvudstaden. Detta samtidigt som folk strömmade in till arenan från gatorna utanför.

– Just nu är det någon typ av ”lockdown” här på arenan, sade Olof Lundh i TV4:s nyhetssändning.

Belgisk polis valde lösningen med lockdown för att säkra alla personer, främst svenskar, inne på arenan. Den upplöstes sedermera under sena kvällen där belgiska supportrar inledningsvis fick lämna arenan och sedermera lagen, media och svenska supportrar.

Uppdatering 17 oktober:
De svenska supportrarna fick sitta kvar på arenan till 04-tiden på natten innan de på ett säkert sätt slussades ut till sina hotell med polisbevakning vid hotellen. Herrlandslaget med spelare och ledare landade i Sverige med flyg under den tidiga tisdagsmorgonen.

Under tisdagsmorgonen meddelade även belgisk polis och sedermera Belgiens inrikesminister att den misstänkte gärningsmannen, som jagats under hela natten, sköts till döds av belgisk polis på ett café i stadsdelen Schaerbeek.

EM-fotboll.se vill rikta sina tankar till offrens anhöriga i de hemskheter som skett i Bryssel under dagen.

Uppdaterad 17 oktober, 2023