Expekt

I slutet av oktober spelar Sveriges damlandslag dubbla Nations League-matcher på hemmaplan i Göteborg och Malmö. Nu har förbundskapten Peter Gerhardsson presenterat truppen.

Det svenska landslaget har viktiga matcher framför sig i Nations League-gruppspelet i oktober då man måste kämpa om en OS-plats. Efter förlusten mot Spanien i september följde Sverige upp med en seger mot Italien dagarna därpå. Och nu kommer två nya nyckelmatcher i OS-kvalet när Schweiz väntar på Gamla Ullevi den 27 oktober följt av Italien i Malmö den 31 oktober.

Under tisdagen presenterade förbundskaptenen Peter Gerhardsson den blågula truppen till mötena i slutet av oktober, en trupp som är erfaren i sammanhanget med många namn från truppen som tog VM-brons i somras. Presentationen av truppen blev dock inte som tänkt. Efter måndagskvällens fruktansvärda dåd i Bryssel i samband med herrlandslagets EM-kvalmatch valde Svenska Fotbollförbundet att ställa in presskonferensen på förbundets kontor och Gerhardssons trupp släpptes istället via förbundets hemsida.

Till truppen är lagkapten Caroline Seger tillbaka där 38-åringen blir som en rak ersättare till skadade Elin Rubensson. Även Hammarbys talang Matilda Vinberg finns med i truppen och likaså Rosa Kafaji (med även i september). Bland de tre målvakterna får Levante-målvakten Emma Holmgren plats istället för Tove Enblom. Även högerbacken Hanna Lundkvist, som oturligen missade VM på grund av skada, är tillbaka i truppen på backsidan.

Tongivande namn som saknas i truppen är fortsatt Olivia Schough som är petad. Fridolina Rolfö, Rebecka Blomqvist och Elin Rubensson har drabbats av olika skador och är ej uttagningsbara. Lina Hurtig lämnade sent återbud till samlingen och anslöt aldrig till truppen på grund av en skada.

Spelschema

27 oktober:
Sverige – Schweiz (Gamla Ullevi)
18:30

31 oktober:
Sverige – Italien (Eleda Stadion)
18:30

Truppen

Målvakter

Emma Holmgren, Levante
Jennifer Falk, BK Häcken
Zecira Musovic, Chelsea

Backar

Jonna Andersson, Hammarby IF
Magdalena Eriksson, Bayern München
Nathalie Björn, Everton
Amanda Nildén, Juventus
Josefine Rybrink, BK Häcken
Linda Sembrant, Juventus
Emma Kullberg, Brighton*
Hanna Lundkvist, Atletico Madrid

Mittfältare/forwards

Kosovare Asllani, AC Milan
Filippa Angeldahl, Manchester City
Hanna Bennison, Everton
Stina Blackstenius, Arsenal
Sofia Jakobsson, San Diego Wave
Madelen Janogy, Hammarby IF
Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea
Anna Anvegård, BK Häcken
Rosa Kafaji, BK Häcken
Julia Zigiotti Olme, Brighton
Caroline Seger, FC Rosengård
Matilda Vinberg, Hammarby IF

*Ersättare till Amanda Ilestedt.

Uppdaterad 30 oktober, 2023