Uppdaterad 27 juli, 2022

Tyskland ställs mot England i EM-final 2022. Två mål från lagkapten Alexandra Popp bärgade den tyska semifinalsegern mot Frankrike. Matchen slutade 2-1.

Under onsdagskvällen skulle Englands finalmotstånd koras när Frankrike och Tyskland ställdes mot varandra i den andra av två EM-semifinaler. Båda lagen har förstås imponerat på vägen hit och en stor spänning fanns i luften inför matchen.

Den första halvleken var jämn och några farligheter skapades åt båda håll, men utan några tidiga mål. Tyskland var det ledande laget på planen och vann de flesta duellerna. Det dröjde till matchminut 40 innan ledningsmålet kom, och det kom från just Tyskland. På ett fint inlägg kom lagkaptenen Alexandra Popp först i straffområdet och kunde stöta dit 1-0. Ett klassmål från Tyskland och Popp, som så många gånger förr.

Det som såg ut att bli en rejäl kalldusch för Frankrike, precis innan paus, växlade ut till något annat i halvlekens sista minut. Den frejdige yttern Kadidiatou Diani vred in från vänster och fick till en bra träff i stolpen. Tysklands målvakt Merle Frohms hade kastat sig åt samma håll som bollen och fick densamma i ryggen och sedan gick bollen in i mål. Oturligt för Frohms, som hållit nollan i samtliga matcher under EM fram tills nu. Målet var dock väldigt viktigt för Frankrike, som alltså fick in en kvittering i den 45:e minuten, precis innan halvtidspaus.

Andra halvlek

Tyskland började den andra halvleken på ett bra sätt, med ett högt tempo. Det var dock Frankrike som skapade de två första farliga möjligheterna efter dryga kvarten, men utan framgång. Fransyskorna tog dessutom över en aning efter chanserna, och kom in mer och mer i halvleken.

Men, med kvarten kvar av ordinarie matchtid så var Tysklands evighetsmaskin och lagkapten Alexandra Popp framme igen. Efter ännu ett fint inlägg kom forwarden med full fart, hoppade och nickade in 2-1 till Tyskland. Ett fantastiskt mål från Tyskland, ännu en gång.

Frankrike pushade på för en kvittering, och var inte långt ifrån vid ett par tillfällen. Men Tyskland hade den hetaste chansen, i den sista ordinarie matchminuten där Linda Dallmann sköt utanför efter en fransk försvarsstyrning. Frankrike fick fem minuters stopptid på sig att hitta sin kvitteringsboll.

Tyskland kunde dock slösa tid, försvara rätt och inte minst vinna matchen. Efter 95 spelade minuter i Milton Keynes stod Tyskland som segrare med 2-1. Tyskland kommer därmed spela EM-final. På söndagen den 31 juli väntar England på Wembley i matchen där Europas bästa damlandslag ska koras 2022.

EM-finalen 2022 sänds på SVT1 och på SVT Play.