I förra veckan startade U21-EM som denna gång går av stapeln i Tjeckien. Detta är den tjugonde upplagan av turneringen som ersatte det tidigare U23-mästerskapet. Likt till många avdra fotbollsmästerskap så pågår ett långt kvalspel där endast de allra bästa lagen tar sig vidare till själva turneringen. Jämfört med andra turneringar så är det dock tuffare att få en plats i U21-EM, då det endast finns plats för åtta lag.

Sverige lyckades ta sig till mästerskapet efter att ha vunnit sin kvalgrupp och därefter vunnit play-off mötet mot Frankrike. Under spelet som pågår spelar de i samma grupp som Portugal, England och Italien. Andra nationer som är med i turneringen är Tyskland, Danmark, Serbien och värdnationen Tjeckien.

Precis som i andra mästerskap möter alla lagen varandra inom gruppen och Sverige har hittills hunnit med två av sina tre matcher. Det första mötet med Italien slutade med en 2-1 vinst medans man förlorade med 1-0 mot England. Härnäst väntar Portugal och denna match spelas på onsdag. När gruppspelet är slut går de två bästa lagen i vardera grupp vidare till semifinal. Förutom detta får man även äran att direktkvalificera sig till fotbollsturneringen i de Olympiska Spelen nästa sommar.

Uppdaterad 1 juli, 2022