Här presenteras tabellerna och ställningen för respektive grupp under U21-EM 2023 i Rumänien och Georgien. Totalt deltar sexton nationer i gruppspelet, där lagen delats i i fyra grupper. Här kommer tre matcher vänta för lagen, där det gäller att få med sig så många poäng som möjligt. De två lag som placerar sig högst upp i respektive grupp går sedan vidare till slutspelet där turneringens nya mästare ska fastställas.

U21 EM 2023 TABELLER

Euro U21: Group A

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Georgien
3
1
2
0
5 - 3
5
2
Portugal
3
1
1
1
3 - 4
4
3
Nederländerna
3
0
3
0
2 - 2
3
4
Belgien
3
0
2
1
3 - 4
2

Euro U21: Group B

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Spanien
3
2
1
0
6 - 2
7
2
Ukraina
3
2
1
0
5 - 2
7
3
Kroatien
3
0
1
2
0 - 3
1
4
Rumänien
3
0
1
2
0 - 4
1

Euro U21: Group C

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
England
3
3
0
0
6 - 0
9
2
Israel
3
1
1
1
2 - 3
4
3
Tjeckien
3
1
0
2
2 - 4
3
4
Tyskland
3
0
1
2
2 - 5
1

Euro U21: Group D

#
Lag
M
V
O
F
Mål
P
1
Frankrike
3
3
0
0
7 - 2
9
2
Schweiz
3
1
0
2
5 - 8
3
3
Italien
3
1
0
2
4 - 5
3
4
Norge
3
1
0
2
2 - 3
3

🔎 U21 EM 2023 grupper – Så går det till i gruppspelet

Upplägget för hur U21 fotbolls EM spelas har förändrats en del sedan starten år 1978. Tidigare delades de åtta deltagande lagen in i par, där man spelade play-off mot varandra om de åtråvärda semifinalplatserna. Även dessa matcher samt finalen spelades som dubbelmöten fram till 1994, då man började spela slutspelet som direkt avgörande matcher. 1998 slopades play-off upplägget helt och hållet.


Borussia Dortmund - Real Madrid
TV4 Play

Från och med 2000 inleds turneringen med ett klassiskt gruppspel, där man delar upp lagen i grupper om fyra. Samtliga lag mötte varandra och efter det går gruppettorna och grupptvåorna vidare till slutspel.

Hur många lag som avancerat från gruppspelet har varierat i och med att turneringen har växt. Inför 2017 års turnering utökade man antalet deltagande lag från 8 till 12 och år 2021 ökar antalet ytterligare till 16, vilket ger en ännu större och mer spännande fotbollsfest att se fram emot. Därmed infördes även kvartsfinaler i turneringen, då hela åtta lag avancerar till slutspelet istället för de tidigare fyra.

🔢 Vad händer vid lika många poäng?

Att två eller flera lag i en EM-grupp hamnar på lika många poäng är ingenting ovanligt, men för att kunna ranka lagen korrekt behöver man på något vis kunna skilja dem åt. Det man då gör för att kunna fastställa lagens faktiska placering är att man räknar in det inbördes mötet mellan lagen som en faktor, där det lag som gick vinnande ur mötet placeras högre upp.

Skulle matchen mellan lagen ha slutat oavgjort tittar man istället på den totala målskillnaden för lagets alla gruppspelsmöten, där de som har den mest positiva siffran återfinns högre upp. Nästa steg är totalt antal gjorda mål.

Om tre nationer skulle stå på samma poäng tittar man på samma kriterier som står ovan, men då genom att sammanställa samtliga interna möten.

⚽ Gruppspelet U21 Fotbolls EM 2023

Här har vi summerat samtliga EM-grupper så att du kan få en bättre uppfattning kring vilka möten i de olika grupperna som kan vara extra intressanta att följa.

Grupp A U21 EM 2023

I grupp A hittar vi Georgien, Nederländerna, Portugal och Belgien. Värdnationen Georgien gör sitt allra första EM, samtidigt som Belgien återvänder till turneringen efter att ha misslyckats med att kvalificera sig till den senaste upplagan. Såväl Nederländerna och Portugal är etablerade deltagare i mästerskapet, där Nederländerna lyckats knipa två guldmedaljer genom åren. Portugal har i sin tur nått final vid tre tillfällen, men alla dessa försök har resulterat i ett silver.

Grupp B U21 EM 2023

I grupp B ingår lagen Rumänien, Spanien, Ukraina och Kroatien. Som värdnation kunde Rumänien ta sig till mästerskapet utan att behöva kvala, samtidigt som Ukraina och Kroatien nådde hit genom EM-playoffen. Spanien, som med sina fem guld i bagaget får ses som gruppens vassaste lag och den som troligen når förstaplatsen.

Grupp C U21 EM 2023

I grupp C deltar nationerna Tjeckien, England, Tyskland och Israel. Det tyska laget är regerande mästare och hoppas här kunna behålla greppet om sin titel. samtidigt skulle England mer än gärna tangera deras tre guld. Även Tjeckien har ett guld i bagaget samtidigt som Israels mål är att nå förbi gruppspelet, någonting som laget inte lyckats med tidigare.

Grupp D U21 EM 2023

Grupp D består av lagen Norge, Schweiz, Frankrike och Italien. För Norges del är turneringen mycket efterlängtad, då det gått tio år sedan laget senast kvalificerade sig till U21 EM. Italien har i sin tur möjligheten att ta ledningen i guld-ligan om de når hela vägen till final. Schweiz och Frankrike lär båda vara med i kampen om topp-placeringarna i tabellen.

🗳️ Så utformas grupperna till U21 EM

För att få fram de fyra EM-grupperna hölls en lottning i Bukarest den 18 oktober 2022, där lagen en efter en placerades in i respektive grupp.

Seedningsgrupper inför EM-lottningen

Inför lottningen delades lagen in i fyra pottar utifrån resultaten i det föreliggande kvalet samt de två tidigare upplagorna av Europamästerskapet. Såhär såg seedningsgrupperna ut till 2023 års upplaga av U21 EM:

Pott 1: Spanien, Portugal, Tyskland och Frankrike
Pott 2: Nederländerna, England, Italien och Rumänien
Pott 3: Kroatien, Schweiz, Belgien och Tjeckien
Pott 4: Ukraina, Norge, Israel och Georgien

Redan innan lottningen hade värdnationerna Rumänien och Georgien tilldelats sina grupper, detta för att ge lagen förmånen att spela på sina hemma-arenor under gruppspelet. Däremot hamnade lagen inte automatisk i samma pott som de allra främsta nationerna, vilket annars brukar vara en stor fördel för en värdnation som då får en enklare väg mot EM-slutspel.

⚽ Hur spelas U21 Fotbolls EM?

Juniorernas Europamästerskap i fotboll inleds med et gruppspel där de sexton deltagarna möter varandra inom fyra grupper. Under de tre matchomgångarna samlar lagen på sig poäng, där de två främsta i vardera grupp belönas med en plats i EM-slutspelet. Här spelas kvartsfinaler och semifinaler innan det blir dags att kröna en vinnare i den stora finalen.

🇸🇪 När spelar Sverige sina matcher?

Tyvärr lyckades Sverige inte kvalificera sig till årets turnering, utan får istället sikta in sig på 2025 års upplaga, dit kvalet redan är i full gång.

🏆 Vilka lag går till EM-slutspelet?

Det är lagen som hamnar på första- och andraplats i tabellerna som avancerar till kvartsfinal.

🇸🇪 Sveriges U21 EM-grupper genom tiderna

Sedan gruppspelet infördes i U21 EM till 2000 års upplaga har Sverige kvalificerats sig till fyra turneringar. Här nedanför summerar vi lagens insatser i dessa EM-gruppspel.

U21 EM 2004 i Tyskland

I Sveriges allra första EM-gruppspel återfanns Portugal, Tyskland och Schweiz i samma grupp. Det svenska laget gjorde en fantastiks insats och gick vinnande ur samtliga möten: 3-1 mot Portugal, 2-1 mot Tyskland samt 3-1 mot Schweiz. Detta gav laget en topp-placering.

U21 EM 2009 i Sverige

Vid hemma-EM återfanns Sverige i grupp A tillsammans med Italien, Serbien och Belarus. Laget fick en fin start på turneringen när man besegrade Belarus med 5-1, men åkte sedan på förlust med 1-2 mot Italien. I gruppspelsavslutningen kunde man ta de välbehövliga poängen efter att ha vunnit mot Serbien med 3-1, vilket gav laget en andraplats och vidarespel i semifinal.

U21 EM 2015 i Tjeckien

Sverige placerades från den lägst seedade potten i i grupp B, detta tillsammans med Portugal, Italien och England, alla stora fotbollsnationer. Sverige lyckades dock, med John Guidetti och Isaac Kiese Thelin inskrivna i målprotokollet, att besegra Italien och ta en välbehövlig trepoängare. Mot England blev det en 0-1 förlust men tack vare en delad poäng med topp-placerade Portugal kunde Sverige avancera som grupptvåa, vilket tog laget hela vägen till sitt första och hittills enda guld.

U21 EM 2017 i Polen

Två år efter guldet återfanns Sverige ännu en gång bland det lägst seedade lagen och gjorde inte alls ett lika starkt mästerskap. Med ett nytt format och krav på topp-placering för att garantera ett avancemang fick laget det svårt att nå förbi gruppspelet. Två oavgjorda möten med England (0-0) och Polen (2-2) samt en 0-3 förlust mot Slovakien resulterade i en tredjeplacering och ett tidigt uttåg.

Uppdaterad 30 maj, 2023