U21 EM 2019

/U21 EM 2019
U21 EM 20192018-08-23T15:22:32+00:00

Vartannat år så hålls U21-Europamästerskapet i fotboll där landslag med spelare under 21 år gör upp mot varandra. Det är spelarna i dessa turneringar som i många fall bildar framtidens seniorlandslag, vilket gör turneringen mycket aktuell för den fotbollsintresserade. År 2019 kommer U21-EM att spelas i Italien mellan den 16-30 juni. Detta blir den 22:a turneringen i ordningen och många har stora förhoppningar på det svenska landslaget.

Jämfört med den vanliga EM-turneringen deltar här endast 12 lag, som plockas ut genom ett föreliggande kval.

Läs mer om U21 EM 2019

EM-kvalet

Spelschema

TV-tider

Tabellställning

Resultat

Slutspel

Hur spelas turneringen?

Totalt deltar tolv nationer i turneringen som inleds med ett gruppspel. Här delas lagen in i tre grupper om fyra där alla möter varandra.Vinnarna och den bästa grupptvåan går sedan till semifinal där vinnaren i grupp A möter tvåan i grupp B/ eller vinnaren i grupp C, samt att vinnaren i grupp B möter tvåan i grupp A/C eller vinnaren i grupp C. Vinnarna i dessa matcher går efter det vidare till final. Laget som är värdnation är alltid direktkvalificerad och övriga elva lag plockas ut genom kvalet, som även det avgörs genom ett gruppspel.

Kvalificering till olympiska spelen

De U21-mästerskap som spelas året innan ett olympiskt sommarspel fungerar dessutom som Europas kval till den stora turneringen. Vår kontinent har fyra platser att tillgå i turneringen, som då tilldelas till de fyra nationer som lyckas bäst i U21-mästerskapet året innan. Senast som turneringen använder i detta syfte var 2015 och då tog sig Danmark, Tyskland, Portugal och Sverige till OS i Rio. När mästerskapet spelas nästa gång gör lagen upp om en plats vid OS i Japan 2020.

Sverige i U21 EM

Under åren har vårat svenska U21-landslag tagit hem en silvermedalj 1992, samt att man vann hela turneringen 2015. Finalmotståndet var då Portugal, som man besegrade i ett mycket spännande straffdrama. Sverige har dessutom stått som värdnation till mästerskapet en gång (2009).

Tidigare upplagor av mästerskapet

1978 spelades den allra första upplagan av mästerskapet, som till en början inte spelades i en specifik nation. Istället möttes lagen i dubbelmöten på hemma- och bortaplan genom hela turneringen, där den totala poängen avgjorde vem som gick vidare i slutspelet. 1994 spelades det första mästerskapet på en och samma plats när Frankrike fick äran att stå som värd.

Senast som mästerskapet spelades var i Polen under sommaren 2017. Sverige var en av de deltagande länderna vid U21 EM 2017 och fick i sin grupp möta motståndare som England, Slovakien och Polen. Slutligen placerade man sig som trea i gruppen och missade därmed slutspelet. Till slut var det Tyskland som stod högst upp på prispallen och tog hem turneringen.

Den nation som hittills tagit hem flest titlar genom åren är Italien med fem segrar, följt av Spanien med fyra stycken.

3 Comments

 1. E 30 juni, 2017 at 21:28 - Reply

  Arnäng jag förstår inte vad du menar kan du inte va lite tydligare

 2. Kalle 22 juni, 2017 at 22:44 - Reply

  Till Per!
  Ja satsa på Wahlqvist… han var ta mig f.. sämst i IFK tipselit och hur f. kom hela IFK till U21, ser man på resultatet ikväll,..

 3. Per 20 juni, 2016 at 15:51 - Reply

  Byt ut hela A-truppen utom de som kommer från U-21 och spela ihop U-21 till ett riktigt bra A-landslag om några år som Belgien gjorde. Vi är ju inget vidare i nuläget i alla fall, så några fler år av kräftgång gör inget enligt min mening. Så låt talangerna få rutin & speltid så tror jag att vi kan leverera tills nästa EM.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Genom att du fortsätter att använda denna sajt så godkänner du användningen av Cookies. Mer info

Vi använder cookies för att anpassa innehållet och annonserna till användarna, tillhandahålla funktioner för sociala medier och analysera vår trafik. Vi vidarebefordrar information om din användning av vår webbplats till de sociala medier och annons- och analysföretag som vi samarbetar med.

Stäng