Vartannat år så hålls U21-Europamästerskapet i fotboll där landslag med spelare under 21 år gör upp mot varandra. Det är spelarna i dessa turneringar som i många fall bildar framtidens seniorlandslag, vilket gör turneringen mycket aktuell för den fotbollsintresserade. År 2021 kommer U21-EM att spelas i Slovenien och Ungern i juni månad. Detta blir den 23:e turneringen i ordningen och många har stora förhoppningar på det svenska landslaget.


Annons: ⇢ William Hill - Lägg in 200 kr - Få ett freebet värt 100 kr!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Jämfört med den vanliga EM-turneringen deltar här endast 16 lag, som plockas ut genom ett föreliggande kval.

Läs mer om U21 EM 2021

EM-kvalet

playoff ikon

Spelschema

spelschema ikon

TV-tider

fotboll på tv ikon

Tabellställning

podium ikon

Resultat

resultat ikon

Slutspel

slutspel ikon

Hur spelas turneringen?

Till 2021 kommer antalet lag att utökas från 12 till 16 i U21 EM, vilket kan leda till att turneringens upplägg förändras. Ännu är det nya upplägget inte spikat eller presenterat av UEFA.

Totalt deltog tidigare tolv nationer i turneringen som inleds med ett gruppspel. Här delas lagen in i tre grupper om fyra där alla möter varandra.Vinnarna och den bästa grupptvåan går sedan till semifinal där vinnaren i grupp A möter tvåan i grupp B/ eller vinnaren i grupp C, samt att vinnaren i grupp B möter tvåan i grupp A/C eller vinnaren i grupp C. Vinnarna i dessa matcher går efter det vidare till final. Laget som är värdnation är alltid direktkvalificerad och övriga lag plockas ut genom kvalet, som även det avgörs genom ett gruppspel.

Kvalificering till olympiska spelen

De U21-mästerskap som spelas året innan ett olympiskt sommarspel fungerar dessutom som Europas kval till den stora turneringen. Vår kontinent har fyra platser att tillgå i turneringen, som då tilldelas till de fyra nationer som lyckas bäst i U21-mästerskapet året innan. Senast som turneringen använder i detta syfte var 2019 och då tog sig Spanien, Tyskland, Rumänien och Frankrike till OS i Japan. När mästerskapet spelas nästa gång gör lagen upp om en plats vid OS i Paris 2024.

Sverige i U21 EM

Under åren har vårat svenska U21-landslag tagit hem en silvermedalj 1992, samt att man vann hela turneringen 2015. Finalmotståndet var då Portugal, som man besegrade i ett mycket spännande straffdrama. Sverige har dessutom stått som värdnation till mästerskapet en gång (2009).

Tidigare upplagor av mästerskapet

1978 spelades den allra första upplagan av mästerskapet, som till en början inte spelades i en specifik nation. Istället möttes lagen i dubbelmöten på hemma- och bortaplan genom hela turneringen, där den totala poängen avgjorde vem som gick vidare i slutspelet. 1994 spelades det första mästerskapet på en och samma plats när Frankrike fick äran att stå som värd.

Senast som Sverige deltog i U21 EM var i Polen under sommaren 2017. Laget fick i sin grupp möta motståndare som England, Slovakien och Polen. Slutligen placerade man sig som trea i gruppen och missade därmed slutspelet. Till slut var det Tyskland som stod högst upp på prispallen och tog hem turneringen. När mästerskapet hölls 2019 lyckades man inte kvalificera sig till mästerskapet i Italien.

Den nation som hittills tagit hem flest titlar genom åren är Italien och Spanien med fem segrar vardera.