Vartannat Ă„r sĂ„ hĂ„lls U21-EuropamĂ€sterskapet i fotboll dĂ€r landslag med spelare under 21 Ă„r gör upp mot varandra. Det Ă€r spelarna i dessa turneringar som i mĂ„nga fall bildar framtidens seniorlandslag, vilket gör turneringen mycket aktuell för den fotbollsintresserade. År 2021 kommer U21-EM att spelas i Slovenien och Ungern i juni mĂ„nad. Detta blir den 23:e turneringen i ordningen och mĂ„nga har stora förhoppningar pĂ„ det svenska landslaget.

JÀmfört med den vanliga EM-turneringen deltar hÀr endast 16 lag, som plockas ut genom ett föreliggande kval.

LĂ€s mer om U21 EM 2021

EM-kvalet

playoff ikon

Spelschema

spelschema ikon

TV-tider

fotboll pÄ tv ikon

TabellstÀllning

podium ikon

Resultat

resultat ikon

Slutspel

slutspel ikon

Hur spelas turneringen?

Till 2021 kommer antalet lag att utökas frĂ„n 12 till 16 i U21 EM, vilket kan leda till att turneringens upplĂ€gg förĂ€ndras. Ännu Ă€r det nya upplĂ€gget inte spikat eller presenterat av UEFA.

Totalt deltog tidigare tolv nationer i turneringen som inleds med ett gruppspel. HÀr delas lagen in i tre grupper om fyra dÀr alla möter varandra.Vinnarna och den bÀsta grupptvÄan gÄr sedan till semifinal dÀr vinnaren i grupp A möter tvÄan i grupp B/ eller vinnaren i grupp C, samt att vinnaren i grupp B möter tvÄan i grupp A/C eller vinnaren i grupp C. Vinnarna i dessa matcher gÄr efter det vidare till final. Laget som Àr vÀrdnation Àr alltid direktkvalificerad och övriga lag plockas ut genom kvalet, som Àven det avgörs genom ett gruppspel.

Kvalificering till olympiska spelen

De U21-mÀsterskap som spelas Äret innan ett olympiskt sommarspel fungerar dessutom som Europas kval till den stora turneringen. VÄr kontinent har fyra platser att tillgÄ i turneringen, som dÄ tilldelas till de fyra nationer som lyckas bÀst i U21-mÀsterskapet Äret innan. Senast som turneringen anvÀnder i detta syfte var 2019 och dÄ tog sig Spanien, Tyskland, RumÀnien och Frankrike till OS i Japan. NÀr mÀsterskapet spelas nÀsta gÄng gör lagen upp om en plats vid OS i Paris 2024.

Sverige i U21 EM

Under Ären har vÄrat svenska U21-landslag tagit hem en silvermedalj 1992, samt att man vann hela turneringen 2015. FinalmotstÄndet var dÄ Portugal, som man besegrade i ett mycket spÀnnande straffdrama. Sverige har dessutom stÄtt som vÀrdnation till mÀsterskapet en gÄng (2009).

Tidigare upplagor av mÀsterskapet

1978 spelades den allra första upplagan av mÀsterskapet, som till en början inte spelades i en specifik nation. IstÀllet möttes lagen i dubbelmöten pÄ hemma- och bortaplan genom hela turneringen, dÀr den totala poÀngen avgjorde vem som gick vidare i slutspelet. 1994 spelades det första mÀsterskapet pÄ en och samma plats nÀr Frankrike fick Àran att stÄ som vÀrd.

Senast som Sverige deltog i U21 EM var i Polen under sommaren 2017. Laget fick i sin grupp möta motstÄndare som England, Slovakien och Polen. Slutligen placerade man sig som trea i gruppen och missade dÀrmed slutspelet. Till slut var det Tyskland som stod högst upp pÄ prispallen och tog hem turneringen. NÀr mÀsterskapet hölls 2019 lyckades man inte kvalificera sig till mÀsterskapet i Italien.

Den nation som hittills tagit hem flest titlar genom Ären Àr Italien och Spanien med fem segrar vardera.