U21 EM 2019

/U21 EM 2019
U21 EM 20192018-08-23T15:22:32+00:00

Vartannat Ă„r sĂ„ hĂ„lls U21-EuropamĂ€sterskapet i fotboll dĂ€r landslag med spelare under 21 Ă„r gör upp mot varandra. Det Ă€r spelarna i dessa turneringar som i mĂ„nga fall bildar framtidens seniorlandslag, vilket gör turneringen mycket aktuell för den fotbollsintresserade. År 2019 kommer U21-EM att spelas i Italien mellan den 16-30 juni. Detta blir den 22:a turneringen i ordningen och mĂ„nga har stora förhoppningar pĂ„ det svenska landslaget.

JÀmfört med den vanliga EM-turneringen deltar hÀr endast 12 lag, som plockas ut genom ett föreliggande kval.

LĂ€s mer om U21 EM 2019

EM-kvalet

Spelschema

TV-tider

TabellstÀllning

Resultat

Slutspel

Hur spelas turneringen?

Totalt deltar tolv nationer i turneringen som inleds med ett gruppspel. HÀr delas lagen in i tre grupper om fyra dÀr alla möter varandra.Vinnarna och den bÀsta grupptvÄan gÄr sedan till semifinal dÀr vinnaren i grupp A möter tvÄan i grupp B/ eller vinnaren i grupp C, samt att vinnaren i grupp B möter tvÄan i grupp A/C eller vinnaren i grupp C. Vinnarna i dessa matcher gÄr efter det vidare till final. Laget som Àr vÀrdnation Àr alltid direktkvalificerad och övriga elva lag plockas ut genom kvalet, som Àven det avgörs genom ett gruppspel.

Kvalificering till olympiska spelen

De U21-mÀsterskap som spelas Äret innan ett olympiskt sommarspel fungerar dessutom som Europas kval till den stora turneringen. VÄr kontinent har fyra platser att tillgÄ i turneringen, som dÄ tilldelas till de fyra nationer som lyckas bÀst i U21-mÀsterskapet Äret innan. Senast som turneringen anvÀnder i detta syfte var 2015 och dÄ tog sig Danmark, Tyskland, Portugal och Sverige till OS i Rio. NÀr mÀsterskapet spelas nÀsta gÄng gör lagen upp om en plats vid OS i Japan 2020.

Sverige i U21 EM

Under Ären har vÄrat svenska U21-landslag tagit hem en silvermedalj 1992, samt att man vann hela turneringen 2015. FinalmotstÄndet var dÄ Portugal, som man besegrade i ett mycket spÀnnande straffdrama. Sverige har dessutom stÄtt som vÀrdnation till mÀsterskapet en gÄng (2009).

Tidigare upplagor av mÀsterskapet

1978 spelades den allra första upplagan av mÀsterskapet, som till en början inte spelades i en specifik nation. IstÀllet möttes lagen i dubbelmöten pÄ hemma- och bortaplan genom hela turneringen, dÀr den totala poÀngen avgjorde vem som gick vidare i slutspelet. 1994 spelades det första mÀsterskapet pÄ en och samma plats nÀr Frankrike fick Àran att stÄ som vÀrd.

Senast som mÀsterskapet spelades var i Polen under sommaren 2017. Sverige var en av de deltagande lÀnderna vid U21 EM 2017 och fick i sin grupp möta motstÄndare som England, Slovakien och Polen. Slutligen placerade man sig som trea i gruppen och missade dÀrmed slutspelet. Till slut var det Tyskland som stod högst upp pÄ prispallen och tog hem turneringen.

Den nation som hittills tagit hem flest titlar genom Ären Àr Italien med fem segrar, följt av Spanien med fyra stycken.

3 Comments

 1. E 30 juni, 2017 at 21:28 - Reply

  ArnÀng jag förstÄr inte vad du menar kan du inte va lite tydligare

 2. Kalle 22 juni, 2017 at 22:44 - Reply

  Till Per!
  Ja satsa pĂ„ Wahlqvist… han var ta mig f.. sĂ€mst i IFK tipselit och hur f. kom hela IFK till U21, ser man pĂ„ resultatet ikvĂ€ll,..

 3. Per 20 juni, 2016 at 15:51 - Reply

  Byt ut hela A-truppen utom de som kommer frÄn U-21 och spela ihop U-21 till ett riktigt bra A-landslag om nÄgra Är som Belgien gjorde. Vi Àr ju inget vidare i nulÀget i alla fall, sÄ nÄgra fler Är av krÀftgÄng gör inget enligt min mening. SÄ lÄt talangerna fÄ rutin & speltid sÄ tror jag att vi kan leverera tills nÀsta EM.

Skriv en kommentar

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig hur din kommentardata bearbetas.

Genom att du fortsÀtter att anvÀnda denna sajt sÄ godkÀnner du anvÀndningen av Cookies. Mer info

Vi anvÀnder cookies för att anpassa innehÄllet och annonserna till anvÀndarna, tillhandahÄlla funktioner för sociala medier och analysera vÄr trafik. Vi vidarebefordrar information om din anvÀndning av vÄr webbplats till de sociala medier och annons- och analysföretag som vi samarbetar med.

StÀng