U21 EM 2021 i Ungern och Slovenien2021-03-24T08:46:42+01:00

Betsson

Vartannat år hålls U21-Europamästerskapet i fotboll där landslag med spelare under 21 år gör upp mot varandra. Det är spelarna i dessa turneringar som i många fall bildar framtidens seniorlandslag, vilket gör turneringen mycket aktuell för den fotbollsintresserade. År 2021 kommer U21-EM att spelas i Slovenien och Ungern, där gruppspelet kommer att spelas mellan 24-31 mars. Slutspelet avgörs i sin tur under perioden 31 maj till 6 juni.

Annons: ⇢ Snabbare - Oslagbart EM-Paket!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Detta blir den 23:e turneringen i ordningen och många har stora förhoppningar på det svenska landslaget. Jämfört med den vanliga EM-turneringen deltar här endast 16 lag, som plockas ut genom ett föreliggande kval.

Läs mer om U21 EM 2021

EM-kvalet

playoff

Spelschema

spelschema

TV-tider

tv-tider

Tabellställning

podium

Resultat

resultat

Slutspel

slutspel

Senaste nytt från U21 EM

Hur spelas turneringen?

Till 2021 kommer antalet lag i U21 EM att utökas från 12 till 16, vilket leder till att turneringens upplägg förändras. Lagen spelar till en början ett gruppspel där lagen delats in i fyra grupper med fyra lag i vardera. När alla lag har mött varandra en gång tar sig de två bästa lagen ur vardera grupp vidare till slutspelet, som inleds med kvartsfinaler och avrundas med den stora EM-finalen.

Totalt deltog tidigare tolv nationer i turneringen som inleds med ett gruppspel. Här delades lagen in i tre grupper om fyra där alla möter varandra en gång. De tre gruppvinnarna och den bästa grupptvåan gick sedan till semifinal där vinnaren i grupp A mötte tvåan i grupp B/ eller vinnaren i grupp C, samt att vinnaren i grupp B mötte tvåan i grupp A/C eller vinnaren i grupp C. Vinnarna i dessa matcher gick efter det vidare till final. Laget som är värdnation är alltid direktkvalificerad och övriga lag plockas ut genom kvalet, som även det avgörs genom ett gruppspel.

Kvalificering till olympiska spelen

De U21-mästerskap som spelas året innan ett olympiskt sommarspel fungerar dessutom som Europas kval till den stora turneringen. Vår kontinent har fyra platser att tillgå i turneringen, som då tilldelas till de fyra nationer som lyckas bäst i U21-mästerskapet året innan. Senast som turneringen använder i detta syfte var 2019 och då tog sig Spanien, Tyskland, Rumänien och Frankrike till OS 2021 i Japan. När mästerskapet spelas år 2023 gör lagen upp om en plats vid OS i Paris 2024.

Sverige i U21 EM

Under åren har vårat svenska U21-landslag tagit hem en silvermedalj 1992, samt att man vann hela turneringen 2015. Finalmotståndet var då Portugal, som man besegrade i ett mycket spännande straffdrama. Sverige har dessutom stått som värdnation till mästerskapet en gång (2009).

Tidigare upplagor av mästerskapet

1978 spelades den allra första upplagan av mästerskapet, som till en början inte spelades i en specifik nation. Istället möttes lagen i dubbelmöten på hemma- och bortaplan genom hela turneringen, där den totala poängen avgjorde vem som gick vidare i slutspelet. 1994 spelades det första mästerskapet på en och samma plats när Frankrike fick äran att stå som värd.

Senast som Sverige deltog i U21 EM var i Polen under sommaren 2017. Laget fick i sin grupp möta motståndare som England, Slovakien och Polen. Slutligen placerade man sig som trea i gruppen och missade därmed slutspelet. Till slut var det Tyskland som stod högst upp på prispallen och tog hem turneringen. När mästerskapet hölls 2019 lyckades man inte kvalificera sig till mästerskapet i Italien. Inte heller vid EM 2021 deltar de svenska juniorherrarna.

Den nation som hittills tagit hem flest titlar genom åren är Italien och Spanien med fem segrar vardera.

3 kommentarer

 1. E 30 juni, 2017 vid 21:28 - Svara

  Arnäng jag förstår inte vad du menar kan du inte va lite tydligare

 2. Kalle 22 juni, 2017 vid 22:44 - Svara

  Till Per!
  Ja satsa på Wahlqvist… han var ta mig f.. sämst i IFK tipselit och hur f. kom hela IFK till U21, ser man på resultatet ikväll,..

 3. Per 20 juni, 2016 vid 15:51 - Svara

  Byt ut hela A-truppen utom de som kommer från U-21 och spela ihop U-21 till ett riktigt bra A-landslag om några år som Belgien gjorde. Vi är ju inget vidare i nuläget i alla fall, så några fler år av kräftgång gör inget enligt min mening. Så låt talangerna få rutin & speltid så tror jag att vi kan leverera tills nästa EM.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Till toppen