Spelschema U21-EM 20232023-05-29T15:57:56+02:00

Uppdaterad 29 maj, 2023

Här presenterar vi spelschemat för samtliga matcher som spelas under U21-EM 2021 i Georgien och Rumänien. Matcherna kommer att spelas i sammanlagt fyra rumänska och georgiska städer under juni och juli månad. I gruppspelet kommer de deltagande lagen att jaga framgångar som förhoppningsvis leder till ett avancemang från gruppspelet till slutspelet som avrundar mästerskapet. På vår tabellsida kan du följa den aktuella ställningen mellan lagen.

De två bästa lagen ur vardera grupp avancerar till slutspelet som består av kvartsfinaler, semifinaler och den stora finalen. Denna avgörs lördagen den 8 juli på Adjarabet Arena i den georgiska staden Batumi. I vårat spelschema här nedan listar vi samtliga matcher, tillsammans med information om vilka svenska tv-kanaler som sänder mötena.

KOMPLETT SPELSCHEMA U21 EM 2023

England - Spanien
    SVT Play

SPELSCHEMA SLUTSPELET U21 EM 2023

Datum Tid Lag
Lördag 1 juli 2023 18:00 Kvartsfinal 1
Lördag 1 juli 2023 21:00 Kvartsfinal 2
Söndag 2 juli 2023 18:00 Kvartsfinal 3
Söndag 2 juli 2023 21:00 Kvartsfinal 4
Onsdag 5 juli 2023 18:00 Semifinal 1
Onsdag 5 juli 2023 21:00 Semifinal 2
Lördag 8 juli 2023 18:00 Final

Senaste Nytt från U21 EM 2023

Samtliga tider i vårat U21 EM spelschema är angivna i svensk tid. Observera att tider och kanaler i U21 EM schemat kan komma att ändras kort inpå matchstart, samt att EM-fotboll.se ej ansvarar för detta.

Den tjugofjärde upplagan av U21 fotbolls EM kommer gå av stapeln i Rumänien och Georgien. Här kommer sexton nationer att göra upp om den finaste titeln inom ungdomsfotbollen. För Georgien är detta första gången som landet får hålla i mästerskapet, samtidigt som Rumänien har vanan inne från EM 1998. Tyskland går in i turneringen som regerande mästare efter att ha besegrat Portugal i finalen för två år sedan.

Matcherna kommer att spelas i sammanlagt fem olika städer, två i Rumänien och tre i Georgien: Bukarest, Cluj-Napoca, Tbilisi, Batumi och Kutaisi. De tre förstnämnda platserna ställer alla upp med två arenor samtidigt som de två sistnämnda håller i matcher på varsin spelplats. Dessa åtta arenor rymmer mellan 14 000 och 54 000 åskådare, vilket bäddar upp för en ordentlig fotbollsfest.

Framtida U21-mästerskap i fotboll

Redan nu är det spikat var nästa upplaga av U21 EM kommer att spelas. Sommaren 2025 blir det Slovakien som på egen hand får äran att hålla i mästerskapet dit 15 övriga nationer hoppas kvalificera sig. Kvalmatcherna inför denna turnering inleds redan i juni 2023 och avrundas först i november året därpå.

📅 Fullständigt U21 EM 2023 spelschema

Under de två och en halv veckorna som mästerskapet äger rum kommer 31 möten att äga rum, där lagen stegvis minskar ner i antalet tills det slutligen endast finns en vinnare kvar. Båda värdnationerna Georgien och Rumänien får den stora äran att öppna turneringen den 21 juni, men utöver deras matcher mot Portugal och Spanien kommer Belgien och Nederländerna mötas, samtidigt som Ukraina och Kroatien tar sig an varandra.

Gruppspelet fortsätter sedan till och med den 28 juni då vi knyter ihop säcken och blir klara kring vilka nationer som avancerar till EM-slutspelet. Lördagen den 1 juli inleds den här delen av mästerskapet, som avrundas drygt en vecka senare med den stora finalen. Vårat U21 fotboll EM schema kommer att uppdateras med lag i slutspelet så fort lagen blir klara dit.

📆 Schemat för EM-gruppspelet

Under de åtta dagar som gruppspelet i U21 EM pågår kommer det finnas en hel uppsjö av matcher att följa. Alla lag kommer här hinna med tre möten vardera, som alla är tydligt uppdelade i tre gruppspelsomgångar. Den 21 och 22 juni spelar alla lag sina första möten, följt av en ledig dag innan den andra omgången spelas den 24 och 25 juni. Efter ytterligare en dag med vila avrundas grupperna den 27 och 28 juni.

De lokala tiderna för matchstart har satts till 19:00, 20:00 och 21:45. Då det är en viss tidsskillnad mellan såväl Sverige och värdnationerna, men även värdnationerna sinsemellan ger detta starttiderna 18:00 och 20:45 i svensk tid.

🏅 Schemat för EM-slutspelet

Lördagen den 1 juli inleds slutspelet i U21 EM 2023 när de två första kvartsfinalerna går av stapeln. Dagen därpå, den 2 juli,  utspelar dig de två övriga mötena, där antalet lag minskas ner från åtta till fyra.

Mästerskapets två semifinaler spelas båda på onsdagen den 5 juli, vilket ger lagen gott om tid för att ladda om efter sina första tuffa slutspelsmatcher. Detsamma gäller inför finalen, den slutliga kampen som avrundar hela mästerskapet lördagen den 8 juli.

Redan nu finns det en färdig plan för vilka lag som kommer att möta varandra i EM-gruppspelet. I kvartsfinalerna kommer grupp A och C korsas med varandra samtidigt som de avancerande lagen från grupp B och D möts.

⚽ Lag och grupper i U21 EM 2023

Sexton nationer deltar i mästerskapet och har på förhand lottats in i fyra grupper om fyra lag, där de alla möter varandra i kampen om de viktiga poängen som slutligen kan ta de vidare till EM-slutspelet. Det är endast gruppettorna och grupptvåorna som tar sig vidare i mästerskapet.

Tre av fyra grupper håller till i en och samma värdstad under hela gruppspelet, medans den fjärde får resa mellan två olika städer för sina matcher. Denna resa tar drygt två och en halv timme med bil, så det handlar dock inte om några längre sträckor. Här nedan kan du se vilka lag som spelar i de olika grupperna, samt vilka städer deras matcher äger rum i.

Lagen som spelar i Grupp A är:

 • 🇬🇪 Georgien
 • 🇵🇹 Portugal
 • 🇧🇪 Belgien
 • 🇳🇱 Nederländerna

Grupp A kommer att spela sina matcher på Boris Paichadze Stadium och Mikheil Meskhi Stadium, två arenor som båda återfinns i den georgiska staden Tbilis.

Lagen som spelar i Grupp B är:

 • 🇷🇴 Rumänien
 • 🇪🇸 Spanien
 • 🇺🇦 Ukraina
 • 🇭🇷 Kroatien

Grupp B kommer att spela sina matcher på Stadionul Rapid-Giulești och Stadionul Steaua som båda ligger belägna i den rumänska huvudstaden Bukarest.

Lagen som spelar i Grupp C är:

 • 🇨🇿 Tjeckien
 • 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 England
 • 🇩🇪 Tyskland
 • 🇮🇱 Israel

Grupp C kommer att spela sina matcher i Georgien, närmare bestämt på Adjarabet Arena i Batumi samt Ramaz Shengelia Stadium i Kutaisi.

Lagen som spelar i Grupp D är:

 • 🇳🇴 Norge
 • 🇨🇭 Schweiz
 • 🇫🇷 Frankrike
 • 🇮🇹 Italien

Grupp D kommer att spela sina matcher i den rumänska staden Cluj-Napoca, då på arenorna Stadionul Dr. Constantin Rădulescu och Cluj Arena.

Vägen till U21 EM 2023 – Så kvalificerade sig lagen

För att få delta i U21 EM måste lagen, med undantag för värdnationen, ta sig igenom det föreliggande kvalet där ett intensivt gruppspel blir det första steget. Under drygt ett års tid möter lagen på varandra på hemma. och bortaplan varifrån samtliga gruppvinnare belönas med en plats i mästerskapet. Även den främsta grupptvåan avancerar hit.

För övriga lag som kom tvåa i sin grupp kommer en ny chans i EM-playoffen där lagen lottas in i par som möter varandra i ett dubbelmöte där den sammanlagda poängen avgör vem som når turneringen.

Det svenska laget ställdes under EM-kvalet mot Italien, Irland, Bosnien & Hercegovina, Montenegro och Luxemburg och slutade med arton poäng på en tredjeplats. Detta räckte dessvärre inte till för att avancera vidare, varken direkt till EM eller till playoffen.

Såhär kvalificerade sig årets EM-lag till turneringen:

 • 🇷🇴 Rumänien – Värdnation (blev klar för EM 3 december 2020)
 • 🇬🇪 Georgien – Värdnation (blev klar för EM 3 december 2020)
 • 🇧🇪 Belgien – Vinnare kvalgrupp I (blev klar för EM 29 mars 2022)
 • 🇪🇸 Spanien – Vinnare kvalgrupp C (blev klar för EM 2 maj 2022)
 • 🇩🇪 Tyskland – Vinnare kvalgrupp B (blev klar för EM 3 juni 2022)
 • 🇵🇹 Portugal – Vinnare kvalgrupp D (blev klar för EM 6 juni 2022)
 • 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 England – Vinnare kvalgrupp G (blev klar för EM 7 juni 2022)
 • 🇳🇱 Nederländerna – Vinnare kvalgrupp E (blev klar för EM 8 juni 2022)
 • 🇫🇷 Frankrike – Vinnare kvalgrupp H (blev klar för EM 9 juni 2022)
 • 🇮🇹 Italien – Vinnare kvalgrupp F (blev klar för EM 14 juni 2022)
 • 🇳🇴 Norge – Vinnare kvalgrupp A (blev klar för EM 14 juni 2022)
 • 🇨🇭 Schweiz – Bästa grupptvåa (blev klar för EM 14 juni 2022)
 • 🇺🇦 Ukraina – Vinnare av EM-playoffen (blev klar för EM 27 september 2022)
 • 🇨🇿 Tjeckien – Vinnare av EM-playoffen (blev klar för EM 27 september 2022)
 • 🇭🇷 Kroatien – Vinnare av EM-playoffen (blev klar för EM 27 september 2022)
 • 🇮🇱 Israel – Vinnare av EM-playoffen (blev klar för EM 27 september 2022)

🇸🇪 Sveriges matcher i U21 EM 2023

Sverige lyckades dessvärre inte kvalificera sig till årets mästerskap, utan satsar nu på att kvala in till EM sommaren 2025. De första matcherna här spelas i juni 2023 och först under hösten 2024 vet vi om laget når EM eller ej.

📺 Se U21-EM på TV

Under åren har en mängd olika kanaler sänt matcherna från U21 EM. Vem som kommer att visa matcherna från 2023 års upplaga är ännu inte klart. Vi rekommenderar därför att du håller utkik på vår tablå-sidan för mer information.

📣 Diskutera U21 Fotbolls EM 2023

Om du ser fram emot den stundande turneringen, har några frågor eller bara vill dela med dig av dina tankar – lämna gärna en kommentar längre ner på sidan. Här kan du ta del av andra fotbollsfantasters tankar och även diskutera kring det som har med mästerskapet att göra. Tänk på att visa hänsyn och använda ett vårdat språk, alla kommentarer granskas innan publicering.

📆 När inleds U21 EM 2023?

Onsdagen den 21 juni spelas de fyra första gruppspelsmatcherna i U21 EM. Därefter följer ett intensivt gruppspel varifrån de främsta lagen avancerar till slutspelet.

🏆 Vem vinner U21 EM 2023?

Vilket lag som är favorit i denna turnering brukar inte vara lika självklart som i seniorernas mästerskap, detta då nationerna kommer med en trupp bestående av nya stjärnor med sina egna kvaliteter.

🇸🇪 Är Sverige med i Europamästerskapet?

Tyvärr är inte Sverige med i årets mästerskap, detta då laget inte placerade sig tillräckligt högt i kvaltabellen. Men en poängs marginal missade Sverige EM-playoffen som hade givit laget en ny chans att kvalificera sig.

U21-Europamästerskapt i fotboll – Turneringen där framtidens stjärnor föds

För många spelare som idag spelar i seniorlandslaget finns ett tidigare mästerskap med U21-landslaget med på CV:t. Detta är en plats där många fotbollsspelare gör sin debut på den stora internationella scenen. Turneringen är i storlek mer lik turneringen för herrlandslaget än de mästerskap som finns för lag med spelare under 17 och 19 års ålder.

När Sverige tog guld i turneringen sommaren 2015 fanns många då okända namn med i truppen – bland annat Victor Nilsson-Lindelöf, Ludwig Augustinsson, Kristoffer Olsson, Robin Quaison, John Guidetti och Isaac Kiese Thelin. Dessa spelare är idag mycket välkända såväl nationellt som internationellt och har alla fått äran att representera seniorlandslaget i stora sammanhang.

Att få en av de mycket åtråvärda sexton platserna i mästerskapet är inte så enkelt. Först måste man ta sig igenom det tuffa kvalet, där betydligt fler lag är med och spelar. Under kvalet till 2021 års mästerskap var det 53 lag som gjorde upp om 14 platser (värdnationerna Ungern och Slovenien var direktkvalificerade). Lagen lottades in i nio grupper där alla lag mötte varandra på såväl borta- som hemmaplan. När alla matcher var spelade belönas samtliga gruppvinnare och de fem bästa grupptvåorna med varsin EM-biljett.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Till toppen