Sveriges U21-landslag tog tre väldigt viktiga poäng i Falkenberg. Dubbla mål från Oscar Vilhelmsson låg till grund för 4-0-segern i EM-kvalet.

Under fredagskvällen spelade U21-landslaget sin tredje kvalmatch mot U21-EM 2025 när Moldavien gästade på Falcon Alkoholfri Arena i Falkenberg. Efter premiärsegern mot Gibraltar och hemmaförlusten mot Nordmakedonien (0-1) var Sverige i behov av tre poäng för att hänga på gruppettan Nederländerna i toppen.

Daniel Bäckström tvingades till några förändringar i startelvan jämfört med matchen mot Nordmakedonien för en dryg månad sedan med Hugo Larsson (A-landslaget), Jusef Erabi (skadad) och Roony Bardghji (skadad) på frånvarolistan. Sebastian Nanasi, Oscar Vilhelmsson och Williot Swedberg fick chansen istället. Dessutom ändrade förbundskapten Bäckström i backlinjen med Jesper Tolinsson och Daniel Svensson ut och Noah Eile och Noah Persson in.

Falkenberg bjöd på regn och en fruktansvärd blåst dagen till ära och förutsättningarna för Sverige, som gärna har ett högt bollinnehav, kunde varit bättre. Sverige började dock bra och skapade en hyfsat farlig målchans redan efter fem minuter när Noah Persson kombinerade sig fram och fick ett avslut på mål men utan resultat. Men tätt efter skulle ledningsmålet komma.

Yasin Ayari drev upp ett anfall där Mayckel Lahdo ryckte sig fri innan han passade till Williot Swedberg. Celta Vigo-mittfältaren fintade sin spelare och sköt ett skott som Moldaviens målvakt inte fångade och på mållinjen kunde därför Oscar Vilhelmsson forcera in 1-0 för Blågult efter drygt åtta minuter. Sverige fortsatte vara ganska dominanta efter ledningsmålet och detta skulle bära frukt.

Joe Mendes tog en fin löpning i högerkanten och fick med sig bollen före den moldaviske försvararen innan bollen hamnade hos Williot Swedberg i straffområdet där mittfältaren kom i ett perfekt läge för att avsluta dit 2-0 för Sverige efter 18 minuter. Skön tvåmålsledning för Sverige i ett tidigt skede.

Blågult var inte nöjda där. Efter dryga halvtimmen kom 3-0 och Oscar Vilhelmssons andra mål. På ett riktigt måltjuvsmanér skickade Vilhelmsson in bollen ytterligare en gång nära mållinjen för att säkra ett tredje svenskt mål efter ett bra avslut från Sebastian Nanasi.

Det svenska U21-landslaget stod för en bra första halvlek med tre gjorda mål och en 3-0-ledning in till halvtidsvilan.

Andra halvlek

I början av andra halvlek fick Moldavien straffspark efter att Sverige skickat upp allt de hade i offensiv väg och efter slarv i offensiva delen av planen kunde Moldavien kontra med fem-sex spelare mot Casper Widell och Oliver Dovin där den förstnämnda tryckte till en moldavisk spelare lite hårt i ryggen och den maltesiske domaren pekade på straffpunkten. Men Moldavien fick ingen reducering, istället gick Oliver Dovin helt rätt på straffen och räddade densamma i sitt högra hörn och 3-0-ledningen var intakt.

Efter kvarten spelad i andra halvlek kom tre svenska byten när Zinedin Smajlovic fick göra debut i U21-landslaget samtidigt som även Ahmed Qasem och Otto Rosengren kom in i spel. Tio minuter senare fick tvåmålsskytten Oscar Vilhelmsson ge plats åt 17-årige talangen Lucas Bergvall.

Sverige behöll bollen en del i andra halvlek men man skapade aldrig riktigt några farliga målchanser, istället blev det lite mer krig ute på planen och tuffa dueller. Sveriges bästa läge i andra halvlek kom efter ett distansskott från Armin Gigovic och på den efterföljande hörnan nickade lagkaptenen över.

Hemmalaget skulle få se ett till mål innan slutvisslan i Falkenberg. Och det var 17-årige Lucas Bergvall som skulle få göra det i sin U21-debut. Daniel Svensson bröt en passning centralt i banan och slog en stenhård passning till Armin Gigovic som i sin tur vrickade en perfekt passning till Bergvall som sprang sig loss och satte 4-0 för Blågult.

Målet blev matchens sista och U21-landslaget tog en väldigt viktig skalp i kampen om en plats till U21-EM om två år. Tre poäng in på kontot och sex totalt i kvalgruppen. Nästa omgång i EM-kvalet är på tisdagen den 17 oktober mot Georgien på bortaplan.

Sverige – Moldavien, 4-0 (3-0)

’8 1-0 Oscar Vilhelmsson
’18 2-0 Williot Swedberg
’31 3-0 Oscar Vilhelmsson
’89 4-0 Lucas Bergvall

Så startade Sverige

Oliver Dovin

Joe Mendes (ut ’82), Casper Widell, Noah Eile (ut ’61), Noah Persson

Yasin Ayari, Armin Gigovic, Sebastian Nanasi

Mayckel Lahdo (ut ’61), Oscar Vilhelmsson (ut ’70), Williot Swedberg (ut ’61)

Inhoppare:
Otto Rosengren (’61), Ahmed Qasem (’61), Zinedin Smajlovic (’61), Lucas Bergvall (’70), Daniel Svensson (’82).

Uppdaterad 13 oktober, 2023