Uppdaterad 29 september, 2022

Nations League-gruppspelet är avslutat i de fyra divisionerna. Nu väntar slutspel för de fyra topplagen i division A, samt lite nedflyttningskval från C-divisionen. Nedan redogör vi för sluttabellerna i samtliga grupper i Nations League.

I tisdags avslutades UEFA Nations League-gruppspelet och i den här artikeln summerar vi slutställningen i grupperna. Längst ner i artikeln hittar du också information om finalspelet (semifinaler, bronsmatch och final) samt om nedflyttningskvalet från League C till League D.

Annons: ⇢ Bet365- 1250 kr i bonus på Fotbolls-EM här

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Tabellerna i Nations League

League A

Till finalspel: Kroatien, Spanien, Nederländerna, Italien
Nedflyttning till League B: Österrike, Tjeckien, England, Wales

Grupp 1

1. Kroatien – 13p – kvalificerade till finalspelet
2. Danmark – 12p
3. Frankrike – 5p
4. Österrike – 4p – nedflyttade till League B

Kroatien plockade 13 poäng och lyckades därmed med en poängs marginal ta finalplatsen framför Danmark efter att ha vunnit nästa sista gruppspelsmatchen mot danskarna. I botten såg det länge mörkt ut för Frankrike, men efter att ha besegrat Österrike i näst sista matchen så slutade man till slut ovanför österrikarna och höll sig kvar i högstadivisionen.

Grupp 2

 1. Spanien – 11p – klara för finalspel
 2. Portugal – 10p
 3. Schweiz – 9p
 4. Tjeckien – 4p – nedflyttade till League B

Grupp 2 var en tuff och jämn historia och i sista matchen möttes Spanien och Portugal. Ett oavgjort resultat hade räckt för att Portugal skulle vinna gruppen, men i slutminuterna avgjorde Alvaro Morata för Spanien och tog laget till slutspelet. I botten flyttades Tjeckien ned med ganska god marginal.

Grupp 3

 1. Italien – 11p – kvalificerade till finalspelet
 2.  Ungern – 10p
 3. Tyskland – 7p
 4. England – 3p – nedflyttning till League B

Det såg lovande ut för Ungern inför de två sista matcherna men även om man vann mot Tyskland i näst sista matchen så förlorade man den avgörande matchen mot Italien på hemmaplan, och det blev därmed italienarna som tog sig till finalspelet. England gjorde ett bedrövligt gruppspel och blev nedflyttade med bara tre poäng (från tre oavgjorda matcher).

Grupp 4

Nederländerna – 16p – kvalificerade till finalspelet
Belgien – 10p
Polen – 7p
Wales – 1p

Nederländerna lyckades vinna fem av sex matcher och vann enkelt gruppen. Lika enkelt ramlade walesarna ur vilket gör att man får nöja sig med spel i League B nästa gång.

League B

Uppflyttade till League A: Skottland, Israel, Bosnien, Serbien
Nedflyttade till League C: Armenien, Ryssland, Rumänien, Sverige

Grupp 1

1. Skottland – 13p – uppflyttade till League A
2. Ukraina – 11p
3. Irland – 7p
4. Armenien – 3p – nedflyttade till League C

Det förväntades bli jämnt mellan Skottland, Ukraina och Irland och till slut var det skottarna som vann gruppen. I botten blev Armenien, som många tippat, nedflyttade till League C.

Grupp 2

 1. Israel – 8p – uppflyttade till League A
 2. Island – 4p
 3. Albanien – 2p
 4. Ryssland – 0p – diskvalificerade & nedflyttade till League C

Grupp 2 blev en något märklig historia i och med att Ryssland diskvalificerades, vilket gjorde att lagen bara spelade 4 matcher var. Israel vann sina två matcher mot Albanien vilket gjorde att man vann gruppen framför Island som spelade oavgjort i samtliga sina fyra matcher.

Grupp 3

 1. Bosnien – 11p – uppflyttade till League A
 2. Finland – 8p
 3. Montenegro – 7p
 4. Rumänien – 7p

En jämn grupp där alla kunde slå alla och detta syns också i sluttabellen där tre av fyra lag slutade på sju eller åtta poäng. Bosnien visade sig något starkare än övriga lag, medan Rumänien blev nedflyttade då man hade två måls sämre målskillnad än Montenegro.

Grupp 4

1. Serbien – 13p – uppflyttning till League A
2. Norge – 10p
3. Slovenien – 6p
4. Sverige – 4p – nedflyttade till League C

Visst, det kan sägas att detta kanske var den tuffaste Nations League B-gruppen. Trots detta får det dock betraktas som en besvikelse att Sverige blev historiska genom att bli nedflyttade för andra Nations League-säsongen i rad (man var i League A första säsongen). Serbien vann gruppen med tre poäng efter att ha åkt och besegrat Norge med 2-0 i den sista avgörande matchen.

League C

Uppflyttade till League B: Turkiet, Grekland, Kazakstan, Georgien
Till nedflyttningskval: Litauen, Cypern, Gibraltar, Belarus

Grupp 1

1. Turkiet – 13p – uppflyttning till League B
2. Luxemburg – 11p
3. Färöarna – 8p
4. Litauen – 1p – till nedflyttningskval

Turkiet hade antagligen förväntat sig att leka hem gruppen men de mindre nationerna Luxemburg och Färöarna gjorde det oväntat besvärligt för turkarna. För Litauen i botten blev det bara en poäng, ett oavgjort resultat mot Färöarna.

Grupp 2

 1. Grekland – 15p – uppflyttning till League B
 2. Kosovo – 9p
 3. Nordirland – 5p
 4. Cypern – 5p – till nedflyttningskval

Grekland lyckades ganska bekvämt kravla sig upp till League B medan Nordirland höll sig uppe på målskillnad.

Grupp 3

 1. Kazakstan – 13p – uppflyttade till League B
 2. Azerbajdzjan – 10p
 3. Slovakien – 7p
 4. Belarus – 3p – till nedflyttningskval

Slovakien var favoriter i grupp 3 men lyckades inte alls infria förväntningarna. Istället var det något överraskande Kazakstan som blev uppflyttade. I botten hamnade Belarus som blott lyckades ta tre poäng.

Grupp 4

 1. Georgien – 16p – uppflyttade till League B
 2. Bulgarien – 9p
 3. Nordmakedonien – 7p
 4. Gibraltar – 1p – till nedflyttningskval

Georgien gjorde hela 16 mål på sex matcher och vann gruppen överlägset. I botten hamnade som väntat Gibraltar, men den lilla ön utanför spanska sydkusten är säkert ändå nöjda över att ha lyckats spela oavgjort mot Bulgarien.

League D

Uppflyttade till League C: Lettland, Estland
Nedflyttade: Ingen nedflyttning

Grupp 1

 1. Lettland – 13p – uppflyttade till League C
 2. Moldavien – 13p
 3. Andorra – 8p
 4. Liechtenstein – 0p

Det blev tätt i toppen och Lettland blev uppflyttade genom en målskillnad på +7 jämte Moldaviens +4. I botten fick furstendömet Liechtenstein stryk i samtliga matcher, även om man var nära att fixa poäng i sista matchen mot Moldavien då moldaverna vann först på tilläggstid.

Grupp 2

 1. Estland – 12p – uppflyttade till League C
 2. Malta – 6p
 3. San Marino – 0p

I den andra League D-gruppen var det inget snack om saken. Estland vann samtliga sina fyra matcher medan Malta lyckades besegra poänglösa San Marino två gånger om.

Kvalificerade till finalspel

Samtliga gruppvinnare i League A kommer att delta i ett finalspel som går av stapeln i juni 2023. Dessa är: Kroatien, Spanien, Italien och Nederländerna.

Semifinalerna, som ännu inte är lottade, spelas den 14 och 15 juni och avgörs genom singelmöten. Vinnarna möts i final medan förlorarna möts i en match om tredjeplatsen.

Nedflyttningskval från League C

Eftersom att det finns fyra grupper i League C och bara två i League D så spelas ett nedflyttningskval mellan de bottenplacerade lagen i League C. Dessa är: Cypern, Belarus, Litauen och Gibraltar.

Matcherna är dubbelmöten och spelas den 21-26 mars, då Cypern och Gibraltar möts i ena mötet och Litauen och Belarus i det andra. Förlorarna i respektive dubbelmöte flyttas ner till League D.