Expekt

Svenska Fotbollförbundet har gallrat ner till två kandidater i kampen om jobbet som svensk förbundskapten för herrlandslaget. Enligt Sportbladet är en dansk och en svensk på den slutliga listan.

Det har varit en följetong i flera månader, där Sveriges herrlandslag i fotboll stått utan förbundskapten i nästan 80 dagar. Men nu kan Svenska Fotbollförbundet (SvFF) ha närmat sig en lösning. Under torsdagen kom uppgifter från Sportbladet gällande att SvFF har gallrat sin lista på ”drygt fem namn” till bara två. Enligt Sportbladet ska Andrea Möllerberg och Kim Källström (som båda är ledande i processen) ha bestämt sig för svenske Jens Gustafsson eller danske Jon Dahl-Tomasson.

Duon ska vara högst på listan och förbundet väntas ta ett beslut inom den närmaste tiden gällande vem av tränarna som man väljer ut för att sedan erbjuda ett kontrakt som svensk förbundskapten. Jens Gustafsson, som varit med i snacket hela tiden, är för tillfället tränare för polska toppklubben Pogon Szczecin och behöver köpas loss om han är aktuell. Han har tidigare basat över Halmstads BK, IFK Norrköping och under en väldigt kort stund det svenska U21-landslaget bland annat.

Den tidigare danske storspelaren tillika den tidigare Malmö-tränaren Jon Dahl Tomasson (kallad JDT) är för tillfället tränare för Blackburn Rovers i the Championship. Men JDT och Blackburn ligger på 18:e plats i den engelska andradivisionen och tränaren har uttryckt sin oro över klubbens ekonomi. Något som har fått det att ryktas om att dansken kan lämna Blackburn i dagarna, vilket i sådana fall skulle kunna möjliggöra ett förbundskaptensjobb i Sverige utan någon typ av kompensation till den nuvarande klubben. Om Jon Dahl Tomasson blir svensk förbundskapten så är han den första utlänningen någonsin att få ett sådant jobb hos SvFF.

Huruvida Jens Gustafsson eller Jon Dahl Tomasson blir svensk förbundskapten eller ej lär vi få veta ganska snart. Enligt Sportbladet, som är en trovärdig källa, kan ett beslut tas ”ganska snart”.

Uppdaterad 8 februari, 2024