Europa League, tidigare känd som UEFA-cupen, är en av de mest prestigefyllda fotbollsturneringarna i Europa. Varje år tävlar ett femtiotal klubbar från hela kontinenten för att vinna denna eftertraktade titel. Men vad får egentligen vinnaren av Europa League? Låt oss dyka in i detaljerna och upptäcka vad som ligger i potten för de lag som lyckas ta sig till toppen.

Monetär Belöning

En av de mest direkta belöningarna för att vinna Europa League är den monetära belöningen. UEFA, det styrande organet för europeisk fotboll, delar ut en betydande summa pengar till vinnaren. Beloppet varierar från år till år, men för säsongen 2022/23 var prissumman 4 miljoner euro men då också plus 4,6 miljoner euro för att ha nått finalen så totalt 8,6 miljoner euro. Detta inkluderar inte de extra intäkterna från biljettförsäljning, tv-rättigheter och sponsringar. Och detta gäller endast för finalen. Lagen har inför finalen fått prispengar för att ha nått olika omgångar.

Kvalificering till Champions League

En annan viktig belöning för att vinna Europa League är kvalificeringen till UEFA Champions League, den mest prestigefyllda klubbfotbollsturneringen i världen. Vinnaren av Europa League får en automatisk plats i gruppspelet i Champions League nästa säsong. Detta är en enorm fördel, eftersom det ger klubben möjlighet att tävla mot de bästa lagen i Europa och ökar dess internationella profil.

UEFA Super Cup

Vinnaren av Europa League får också chansen att spela i UEFA Super Cup. Detta är en årlig match som spelas mellan vinnarna av Champions League och Europa League. Det är en stor ära att delta i denna match, eftersom det ger klubben möjlighet att mäta sig med de allra bästa i Europa.

Prestige och Ära

Utöver de monetära belöningarna och kvalificeringarna till andra turneringar, kommer vinsten i Europa League med en enorm mängd prestige och ära. Att vinna en så stor turnering är en bekräftelse på klubbens kvalitet och framgång. Det kan också bidra till att locka större spelare till klubben, öka dess profil och stärka dess position både nationellt och internationellt.

Att vinna Europa League är en stor bedrift för vilken klubb som helst. Det innebär inte bara en stor monetär belöning, utan ger också klubben möjlighet att tävla på den största scenen i europeisk fotboll. Dessutom innebär det en enorm mängd prestige och ära, vilket kan bidra till att höja klubbens profil och attraktionskraft.

Uppdaterad 25 oktober, 2023